.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 17:42:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 13.paź.2007 20:37:06 
Użytkownik

Wielkie dzięki... O to mi chodziło...
Powiedz jeszcze proszę, czy wagiem Ver.3xxx połączę się z RNS-E?? Gdzieś czytałem, że tylko wersja 4 się łączy, a nie mogę teraz spróbować (dopiero w przyszłym tygodniu, a jeśli nie można 3xxx to mogę w każdej chwili, bo koledzy mają VAS'a, to podjadę)...

Co do radia. Kupiłem wzmak antenowy i podłączyłem. Mam lepsze i gorsze momenty, ale generalnie znacznie lepiej (czasem nawet wiadomości RDS złapię :peace: ).
Najlepszy odbiór mam jak włożę kawałek drutu we wtyczkę. Wtedy jest perfekcyjnie, ale niestety tylko na postoju...
Będę próbował ze zwojem drutu z ominięciem mojej anteny i zobaczymy co wyjdzie. W dużych miastach nie mam problemu z odbiorem (po zainstalowaniu wzmacniacza), ale u rodziców nie za bardzo zbiera - dodam, że mój Pioneer zbiera perfekcyjnie wszystko, więc to gdzieś po stronie instalacji lezy problem...

Jeszcze raz serrdeczne dzięki za pomoc... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 13.paź.2007 20:52:36 
Klubowicz

Niestety - tylko VAG od >4 :( Też mam z tym problem i ganiam do znajomego cokolwiek przekodować... Wszystkie informacje które Ci podałem odnośnie kodowania masz na forum http://www.navplus.us/forum/viewtopic.p ... ghlight=aa

Ja w sumie to walczę zarówno z TV jak i RNS - na zwykłym drucie 1,5mm TV odbiera naprawdę znośnie... z radiem nie próbowałem... Generalnie w Wafce zbiera mi średnio dobrze, RDS jest zawsze, ale czasem pojawiają się jako "ciemne stacje" takie giganty jak RMF czy ZETka... więc bez rewelacji...

Ja wzmacniacza nie dokładałem, natomiast karty SD (mam 2GB) są rewelacyjnym rozwiązaniem którego w DXie oprócz dobrych map mi najbardziej brakowało...

Co do reszty - nie ma sprawy :peace: - akurat jestem na biezaco :)

P.S.
Jedno co mi się bardzo podoba w Twoich "robótkach ręcznych" to brak kiczu i solidne wykonanie nawet najmniejszego detalu! Za to chylę czoła bo rzeźbiarzy mam już dośc :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2007 08:19:46 
Użytkownik

Hav przypadkiem nigdy w zyciu nie pokloc sie z dremelkiem bo wtedy kaplica... :diabel:

BYŁO:
Audi Coupe 93r. 2.0 115 KM
http://audicoupe.sol.pl/galeria/view_al ... me=album68

AlsoKnowAs Labek

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2007 11:21:04 
Użytkownik

:d
Jestem pod wrażeniem...
Będę czekał na dalszy rozwój sytuacji (interesuje mnie sprawa odbioru stacji radiowych) gdyż też przymierzam się do instalacji RNS-E...

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2007 13:28:06 
Użytkownik

GrzesB napisał(a):
Niestety - tylko VAG od >4 :( Też mam z tym problem i ganiam do znajomego cokolwiek przekodować... Wszystkie informacje które Ci podałem odnośnie kodowania masz na forum http://www.navplus.us/forum/viewtopic.p ... ghlight=aa

Ja w sumie to walczę zarówno z TV jak i RNS - na zwykłym drucie 1,5mm TV odbiera naprawdę znośnie... z radiem nie próbowałem... Generalnie w Wafce zbiera mi średnio dobrze, RDS jest zawsze, ale czasem pojawiają się jako "ciemne stacje" takie giganty jak RMF czy ZETka... więc bez rewelacji...

Ja wzmacniacza nie dokładałem, natomiast karty SD (mam 2GB) są rewelacyjnym rozwiązaniem którego w DXie oprócz dobrych map mi najbardziej brakowało...

Co do reszty - nie ma sprawy :peace: - akurat jestem na biezaco :)

P.S.
Jedno co mi się bardzo podoba w Twoich "robótkach ręcznych" to brak kiczu i solidne wykonanie nawet najmniejszego detalu! Za to chylę czoła bo rzeźbiarzy mam już dośc :peace:

To biegnę do ziomków na kodowanie :peace:
Chyba nie kupię sobie Vaga 4.0 dla kodowania NAVI...

Próby z antenami będą najprawdopodobniej we wtorek i zdam relację, jak wyszło...

Co do "robótek ręcznych"... Nie sztuką jest coś wymienić. Sztuką jest tak poprawić fabrykę, żeby wszystko pasowało do własnych gustów i potrzeb, ale żeby zachować pełną funkcjonalnośc. Drutowanie nie w moim stylu, bo pewne rzeczy nie są dla picu, a skoro są to działać poprawnie muszą. Lubię takie wyzwania. Zajmują strasznie dużo czasu i nerwów, ale skoro robię dla siebie, to muszę zrobić dobrze.

Najciekawsze jest to, że dzwoniłem do instalatorów ze swoim pomysłem i powiedzieli, że fizycznie nie ma takiej opcji. Po prostu się nie da, bo się nic nie zmieści. Do tego za beznadziejny montaż navi chcieli (wraz z jednostką i kablami) 3300zł. Sam złożłem ten komplet za 2300zł (z mapami i kablami) + 100zł za zniszczoną ramkę (ale wliczoną w koszty ;) ), więc 1000zł zostało zaoszczędzone, a i nowe umiejętności się nabyło...
Dlatego lubię się rzucać na takie projekty, raz żeby mieć zrobione dobrze dwa, żeby mieć satysfakcję a trzy, żeby pokazać, że wszystko można zrobić przy odrobinie pomysłu i cierpliwości...

Teraz jeszcze rozwiążmy sprawę anteny i odbioru radia i będzie pięknie...

Ps. "marwins" dremelek jest dla dzieci :diabel: Wszystkie cięcia zostały wykonane kątówką "z ręki", bo tarczki dremelka na metalowej ramce rozlatywały się w mak po 3 sek. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2007 14:54:18 
Klubowicz

To do wtorku ja raczej nie ruszę z tematem anten... ale będę bacznie obserwował Twoje poczynania...

Tytuł:
PostNapisane: 15.paź.2007 13:32:52 
Klubowicz

Auto: ACQ 4.2 AHC
-> Hevi jestes mistrzuniem, a ja myslalem ze mi sie udalo ladnie wpasowac navi RNSE do 80tki... moze warsztacik otworzymy bo widze ze nadajemy na tych samych falach :P hehe - gratulacje

Tytuł:
PostNapisane: 16.paź.2007 15:33:53 
Użytkownik

Super Zajebiście to wygląda gratulacje HEVELIUSZ !!! Mam jednak pytanko mam w swojej A8 Navi plus i gdybym chciał wymienić na RNS-E to wejdzie w miejsce Navi Plus ??

Tytuł:
PostNapisane: 16.paź.2007 18:16:08 
Użytkownik

Dzięki ;)

RNS-E wejdzie w miejsce Navi+. Jednak musisz szukać tej trudnodostępnej czyli z A6, bo A4 i inne mają zaokrąglone górne rogi i nie zgrają się z ramką...

Michał: To nie jest zły pomysł :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 16.paź.2007 19:39:39 
Użytkownik

jestes pewien ze z a4 ma zaokraglone ramki :?:

A6 C4 quattro 2,5 TDI 2004- 2007
A6 C4 2,5 TDI 140KM 2002- 2004
Audi 100 C4 2,3 quattro 1999- 2002

Tytuł:
PostNapisane: 16.paź.2007 20:02:51 
Użytkownik

Hev szacuneczek !!

Bestia 2,2 T 20 V Q pod kołderką w garażu

Tytuł:
PostNapisane: 16.paź.2007 21:32:00 
Użytkownik

blejk napisał(a):
jestes pewien ze z a4 ma zaokraglone ramki :?:

Dobrze kombinujesz blejku :)

Miałem napisać A3 a nie a4...
A4 i A6 mają kanciatą górę, ale lepiej zawsze zapytać o oryginalne zdjęcie, żeby nie było wtopy...

Widziałem raz RNS-E chyba od TT, która miała idealnie prostokątną ramkę. Ale teraz nie mogę jej znaleźć... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2007 17:18:29 
Użytkownik

Hev, jak się skończyła sprawa z anteną?
A tak w podobnym temacie, co będzie lepsze: RNS-E czy coś w podobie tego?
Link do podobnej aukcji Allegro tyle że z navi: http://www.allegro.pl/item259711355_najtanszy_gps_navi_dvd_tv_fm_2din_w_jednym_odss.html

Dylemat mam okropny, bo:
1. Czy da się to ładnie podłączyć za wyjęte Audi Symphony (US :-() reszta BOSE ?
2. Sterowania z kierownicy to już na bank nie będzie jak zrobić :-(
3. Ile trzeba dołożyć, żeby na RNS-E oglądać płyty DVD lub MPG i co trzeba dokupić?
Może ktoś miał taki problem to prosze o nakierowanie mnie na właściwą drogę :-)

Na navi nie bardzo mi zależy.[/url]

Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2007 17:38:01 
Klubowicz

Navi RNS-E będzie pasowało idealnie, ale koszt przeróbki ze zwykłego radia ok 3000 PLN. Tanio nie jest - do tego oglądanie DVD + ~800. To co jest w aukcji nie będzie ładnie pasowało (NAVI ma swój panel przykrywający konsolę). IMHO w tych autach można iść tylko w stronę RNS-E.

O antenie Hev ma napisać lada chwila...

Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2007 17:40:59 
Użytkownik

O antenie powiem później jak potwierdzę, czy wszystko działa jak należy. Czyli pewnie wieczorem, lub jutro - w każdym razie wygląda, że problem rozwiązany... :D

Czy to lepsze?? Sam musisz odpowiedzieć sobie na to pytanie... To jesy coś innego, niefabycznego, z większymi możliwościami, ale mniejszą kompatybilnością z wyglądem i z autem...

Odpowiedzi:

1. Czy da się to ładnie wpasować?? Oczywiście, że tak, jednak proste to nie będzie. Ale nie widzę większego problemu w tej kwestii jeśli nie masz 2 lewych rączek do roboty... Czy da sięto zgrać z Bose?? Parametry są napisane niejasno. Należy się skontaktować ze sprzedawcą i dowiedzieć, ile par wyjść ma ten sprzęt. Jeśli ma 3 pary, to śmiało można to podłączyć. Jeśli ma tylko subwooferowe, to należałoby wyprowadzić taki sygnał z jednostki (pewnie straciłbyś gwarancję), ale zrobić da się wszystko :peace:

2. Sterowanie z kierownicy - szansa na to jest, jednak wymagałoby to przerobienia wszystkiego w aucie poza guzikami w kierownicy. Ja bym to zrobił tak: wyprowadził sygnały do zapasowego pilota uniwersalnego podłączając podstawowe funkcje pilota pod kierownicę i wysyłał to podczerwienią do radia. Dodatkowo miałbyś oryginalnego pilota a także dotykowy ekran, a z kiery obsługiwałbyś tylko podstawy... :peace:

3. Ile trzeba dołożyć trudno powiedzieć. Zależy za ile częsci kupisz... Tuner TV to spory wydatek. Filmy DVD można oglądać za pomocą zewnętrznego DVD podłączonego przez adapter za 500zł, czyli wyjdzie gdzieś ok. 800zł za filmy DVD...

Jeśli nie bardzo zależy Ci na navi, to nie widzę sensu montaży Rns-E. Jest drogie, ma właśnie Navi, która jest jego istotą, bo karty pamięci i MP3 ma już nawet Medion za 99zł :diabel:
Dletego nie pchałbym się w RNS-E na Twoim miejscu (wnioskując po Twojej wypowiedzi), tyko właśnie w taki śmieszny ekranik z bajerkami, jeśli na nich bardziej Ci zależy, aczkolwiek jak mówi Grześ, kosztem wyglądu wnętrza. Wybór jest Twój...

Ps. Grześ - to chyba telepatia :)

Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2007 17:44:46 
Użytkownik

Iguana napisał(a):
Hev, jak się skończyła sprawa z anteną?
A tak w podobnym temacie, co będzie lepsze: RNS-E czy coś w podobie tego?
Link do podobnej aukcji Allegro tyle że z navi: http://www.allegro.pl/item259711355_najtanszy_gps_navi_dvd_tv_fm_2din_w_jednym_odss.html

Dylemat mam okropny, bo:
1. Czy da się to ładnie podłączyć za wyjęte Audi Symphony (US :-() reszta BOSE ?
2. Sterowania z kierownicy to już na bank nie będzie jak zrobić :-(
3. Ile trzeba dołożyć, żeby na RNS-E oglądać płyty DVD lub MPG i co trzeba dokupić?
Może ktoś miał taki problem to prosze o nakierowanie mnie na właściwą drogę :-)

Na navi nie bardzo mi zależy.[/url]

Witaj
Patrząc na podpis to masz allroad-a i ty byly montowane dwa typy symphony.. i da sie podlączyć ze jedne jak i za drugie... tu masz dwa linki ktore ci pomogą, mi pomogly :D no nie licząc pomocy HEVEliusza :P

http://www.navplus.us/forum/viewtopic.php?t=70

polecam rowniez super strone :

http://www.nsxjr.com/downloads.html

sa tam w dokumentach PDF instalacje RNS-E opisane z superszczególami..lepiej niz to robi nawet hevelioo:P oberwie mi sie... ;)

2.Sterowanie kierą na pewno da sie zrobic tylko juz trezba bedzie mocno kombinowac, ja jestem na etapie rozkminki z FIS-em na licznki w mojej a6 2001 :)

3.odnosnie tego radia co pokazales, straszny szmelc , nie polecam... mozna porownac dzwiek z Pyle badz BoschMANNEm :P

- AUDI B1 CULT - project sell
- A4 1.9 TDI QUATTRO - lazy car
- QSW 4.2 V8 - wiedz, że cos się dzieje...

Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2007 17:49:48 
Użytkownik

Młody, rzeczywiście świetne opisy. Grześ jeszcze ma fajną stronkę z opisami, łącznie ze wszystkimi pinami, zdjęciami, kostkami itp. Świetna sprawa...

Na temat jakości minitorka Iguany się nie wypowiadam bo nie znam. Rozprawiam tylko na temat funkcjonalności i podłączenia...

Ps. Za co ma Ci się oberwać?? Ja nie jestem od tłumaczenia, tylko od rezania. Pomogłem ile mogłem. Treść była jaka była, ale chęci były szczere :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2007 20:14:39 
Klubowicz

[LINK WYEDYTOWANO] - to dla tych co nie wiedzą o czym Heveliusz pisał :) Plik ma ok. 9MB... ale warto go ściągnąć.

Hev - tuner TV do RNS-E można kupić tanio - ja dostałem za kwotę, za jaką normalnie się kupuje do DXa... ale trzeba trafić sprzedającego, co nie jest świadom tego co ma do sprzedania... Normalnie to faktycznie niezłe LCD do domu można kupić za ten tuner (1700 PLN).

Ostatnio edytowano 18.wrz.2008 15:22:41 przez GrzesB, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2007 21:06:27 
Użytkownik

Chlopaki a odnosnie RNS-e to cos nie moge jednej rzeczy zrozumiec, moze bedziecie potrafili pomóc...otóż chcialem posluchac MP3 no wiec nagralem sobie pare piosenek mp3 i lizno wrzucilem na plyte cd-r a pare w katalogach.. to rns-e wyswietlilo mi tylko pare z tych luno wrzuconych..wiec pomyslalem ze nagram bez folderow i nagralem plytke 126 mp3 na jednym krazku..i zczytal, ze jako do wyboru z plyty mam tylko 5 pierwszych ;/ o co kaman!!?? :/

- AUDI B1 CULT - project sell
- A4 1.9 TDI QUATTRO - lazy car
- QSW 4.2 V8 - wiedz, że cos się dzieje...

Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2007 21:15:50 
Użytkownik

Młody, a kręciłeś gałeczką w lewo?? ;)
A tak na serio, to jak wrzucisz płytkę wyświetli Ci się kilka utworów nagranych bez katalogów. Wtedy naduś RETURN i powinny wyskoczyć katalogi...
Ja nie testowałem płyt, bo tam jest ciągle mapa, ale karty 2GB czyta bezbłędnie...
Spróbuj, może to zadziała...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1