A więc temat anteny rozwiązany definitywnie
(a dodam, że na seryjnej Gammie też było kiepsko)...
Radio śmiga jak ta lala
Problem okazał się dziwny, ale rozwiązanie banalne i wpadło mi po tym, jak na probę podłączyłem RNS-E u siebie w V8.
Otoż w A8 antena jest dwufunkcyjna (radio i telefon), oraz okraszona jakimiś dziwnymi wzmacniaczami i innymi cudami... Po podłączeniu do V8 radio ożyło i zbierało idealnie każdą stację dostępną w mojej okolicy...
Siedząc i dedukując dlaczego uznałem, że zamiast myśleć coś z tym zrobię...
Podjechałem do sklepu CA, kupiłem najtańszą antenę radiową jaką mieli (zwykły bacik) bez żadnych wzmakow itp. i zacząłem testy...
Okazało się, że zastąpienie fabrycznej anteny dało efekt jakiego pożądałem
Wszystkie stacje idealnie odbierają, bez przerw i szumow, RDS chodzi idealnie...
Następnie zabrałem się do montażu i chciałem ciągać przewod, żeby zamienić antenki... Zanim to zrobiłem, sprawdziłem, czy fabryczne mocowanie przyjmie moją nową antenkę, żeby nie rozkręcać mocowania na błotniku...
Założyłem bacik, ale mocno odstawał, bo gwint dłuższy i nie ma zwężenia na dole. Ale...
Na testach okazało się, że sama zmiana bacika na jednofunkcyjny rozwiązała cały problem...
Pozostała sprawa gwintu, ale to nie problem był, bo od czego jest kątowka
Skrociłem gwint i przykręciłem bacik w miejsce oryginalnego. Radio śmiga idealnie...
Wiem, że to jest raczej uporanie się z problemem niż znalezienie jego przyczyny, ale przecież chodzi o to, żeby działało, a działa!!!
Z obserwacji wynika, że antena oryginalna ma bolec wchodzący w mocowanie dłuższy i do tego na końcu ma jakąś zwężkę, ktora dochodzi do jakejś blaszki. Wydedykowałem sobie, że pewnie to jest ten drugi zakres, bo jak nie nie przaykręcę anteny do końca, lub poruszam nią mocno w gnieździe do radio zaczyna zbierać lepiej... Może się mylę, ale taką teorię sobie opracowałem
Tak czy siak, jeśli nie działa Wam RNS-E, czy oryginalne radyjko w aucie, to kupcie po prostu nową antenę i wymieńcie bacik...
Mam nadzieję, że to pomogło nie tylko u mnie, bo koszt to jedynie 19,99zł więc niewielki za komfort słuchania radia...
Ps. Przetestowałem 3 rożne wzmaki antenowe i nic to nie dało, więc się nie męczcie...
Grześ jeszcze miał teorię, ale nie doszedłem do jej sprawdzenia, także się nie wypowiadam...