.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 17:52:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2007 21:28:15 
Użytkownik

Heveliusz napisał(a):
Młody, a kręciłeś gałeczką w lewo?? ;)
A tak na serio, to jak wrzucisz płytkę wyświetli Ci się kilka utworów nagranych bez katalogów. Wtedy naduś RETURN i powinny wyskoczyć katalogi...
Ja nie testowałem płyt, bo tam jest ciągle mapa, ale karty 2GB czyta bezbłędnie...
Spróbuj, może to zadziała...

krecilem i w lewo i w prawo...i tylko zawsze piec utworow ;/
karty nie mam wiec nie probowalem...a jakie karty wchodza

- AUDI B1 CULT - project sell
- A4 1.9 TDI QUATTRO - lazy car
- QSW 4.2 V8 - wiedz, że cos się dzieje...

Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2007 21:30:25 
Klubowicz

Podobno max. to właśnie 2GB i taką też mam :)

Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2007 21:42:13 
Użytkownik

Tak. Sprawdzone...
Max. 2GB SD...

Ps. Młody, dusiłeś ten RETURN??
Powinno przejść do katalogów...

Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2007 23:41:20 
Użytkownik

Wiecie co, myślę, że jak będzie takie to krzywdy nie będzie. Powinno pasować z designem. Może będzie tylko wystawać ok 1 cm.
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 02.lis.2007 00:28:47 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Nie lepiej zapodac oryginalna NAVI ?

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 02.lis.2007 00:34:21 
Użytkownik

Myślałem o tym ale ekran troszkę mały :-) Poza tym, jak na tym odtwarzać MP3, DIVx itp DVD :-) ??

Tytuł:
PostNapisane: 02.lis.2007 08:51:23 
Klubowicz

IMHO brzydactwo! Zobacz jak nieładnie są dorobione te boczki wokół urządzenia - cieżko będzie dorobić coś z takiego samego materiału jak reszta deski... Co więcej - samo urządzenie wygląda tragicznie - auto z seryjnej "limuzyny" robi wrażenie gadżeciarskieo shitu (w środku) co mi osobiście się nie podoba. Ale jak ktoś nie miał pomysłu na zamontowanie gruchy od CB to się wcale nie dziwię... widać nie czyta naszego forum :P

Jest jeszcze jedna sprawa - jeśli ten ekranik nie ma czujnika światła i sam się nie będzie ściemniał to w nocy jazda będzie beznadziejna...

P.S.
Wszystkie te opinie są tylko i wyłącznie subiektywne! Pamiętaj o tym - to Twoje auto i Tobie ma się podobać. Gdyby coś to już bym kupował jednostkę Clariona lub Alpine właśnie 2DIN... ale w Twojej sytuacji został bym pewnie na dłużej z seryjnym radiem... DVD i tak nie ogląda się codziennie... no chyba, że chcesz TV podłączyć - to już coś innego :)

Tytuł:
PostNapisane: 02.lis.2007 11:07:42 
Użytkownik

Jeśli chodzi o gruszkę, to CB ma dopiero 2 dni i nie zdążyłem go zamontować, po prostu leży :-(

Tytuł:
PostNapisane: 02.lis.2007 12:58:38 
Klubowicz

Iguana napisał(a):
Jeśli chodzi o gruszkę, to CB ma dopiero 2 dni i nie zdążyłem go zamontować, po prostu leży :-(

Ale tutaj montaż to max. 10s - wcisnąć trzeba tylko blaszkę po boku... poszukaj sobie w moich postach - proste i skuteczne rozwiązanie...

Ostatnio edytowano 18.wrz.2008 15:25:39 przez GrzesB, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 04.lis.2007 23:46:45 
Użytkownik

A więc temat anteny rozwiązany definitywnie :) (a dodam, że na seryjnej Gammie też było kiepsko)...
Radio śmiga jak ta lala ;)

Problem okazał się dziwny, ale rozwiązanie banalne i wpadło mi po tym, jak na probę podłączyłem RNS-E u siebie w V8.
Otoż w A8 antena jest dwufunkcyjna (radio i telefon), oraz okraszona jakimiś dziwnymi wzmacniaczami i innymi cudami... Po podłączeniu do V8 radio ożyło i zbierało idealnie każdą stację dostępną w mojej okolicy...

Siedząc i dedukując dlaczego uznałem, że zamiast myśleć coś z tym zrobię...
Podjechałem do sklepu CA, kupiłem najtańszą antenę radiową jaką mieli (zwykły bacik) bez żadnych wzmakow itp. i zacząłem testy...
Okazało się, że zastąpienie fabrycznej anteny dało efekt jakiego pożądałem :peace: Wszystkie stacje idealnie odbierają, bez przerw i szumow, RDS chodzi idealnie...

Następnie zabrałem się do montażu i chciałem ciągać przewod, żeby zamienić antenki... Zanim to zrobiłem, sprawdziłem, czy fabryczne mocowanie przyjmie moją nową antenkę, żeby nie rozkręcać mocowania na błotniku...
Założyłem bacik, ale mocno odstawał, bo gwint dłuższy i nie ma zwężenia na dole. Ale...
Na testach okazało się, że sama zmiana bacika na jednofunkcyjny rozwiązała cały problem...
Pozostała sprawa gwintu, ale to nie problem był, bo od czego jest kątowka ;)
Skrociłem gwint i przykręciłem bacik w miejsce oryginalnego. Radio śmiga idealnie...

Wiem, że to jest raczej uporanie się z problemem niż znalezienie jego przyczyny, ale przecież chodzi o to, żeby działało, a działa!!!

Z obserwacji wynika, że antena oryginalna ma bolec wchodzący w mocowanie dłuższy i do tego na końcu ma jakąś zwężkę, ktora dochodzi do jakejś blaszki. Wydedykowałem sobie, że pewnie to jest ten drugi zakres, bo jak nie nie przaykręcę anteny do końca, lub poruszam nią mocno w gnieździe do radio zaczyna zbierać lepiej... Może się mylę, ale taką teorię sobie opracowałem :)

Tak czy siak, jeśli nie działa Wam RNS-E, czy oryginalne radyjko w aucie, to kupcie po prostu nową antenę i wymieńcie bacik...
Mam nadzieję, że to pomogło nie tylko u mnie, bo koszt to jedynie 19,99zł więc niewielki za komfort słuchania radia...

Ps. Przetestowałem 3 rożne wzmaki antenowe i nic to nie dało, więc się nie męczcie...
Grześ jeszcze miał teorię, ale nie doszedłem do jej sprawdzenia, także się nie wypowiadam... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 05.lis.2007 00:07:59 
Klubowicz

Szczerze mówiąc miałem cichą nadzieję, że ją sprawdzisz :) ale skoro nie dałeś rady to ja to zrobię i oczywiście tutaj opiszę o ile skutek będzie pozytywny :)

Myślałem, że wymienisz całą antenę razem z mocowaniem i dlatego Ci pisałem o tym sprawdzeniu napięcia... ale skoro zmieniłeś tylko bacik to jest to nieaktualne...

Jak znajdę chwilę to sprawdzę moją wersję - nawet odpowiedni kabelek-przejściówkę już mam :) Gratuluję rozwiązania problemu :)

Tytuł:
PostNapisane: 25.sty.2008 19:27:00 
Użytkownik

Jako, że poprzedni projekt montażu, choć innowacyjny, wywoływał kontrowersje ze względu na funkcjonalnośc (konieczność przesunięcia przełączników) zawziąłem się i wykonałem nowy :)
Przeróbka jest podobna do tej, którą proponują instalatorzy z allegro, ale "estetyczniejsza", bo panel klimy nie wystaje na 3cm poniżej ramki i wszystko jest tak, jakby tego chciała fabryka...

Przeróbka wymagała znacznie większego nakładu pracy związanego z ramką, jednak wszystko jest do zrobienia :peace:

Jedynym małym minusem jest to, że ramka na wysokości panela zaczyna się załamywać i leciutko wystaje przed panel, ale to nei jest widoczne...

Także można obejść się bez ramki plastikowej, która psuje wygląd i bez wystającego panela, albo bez wydawania grubej kasiory na tunel od wersj z Navi...

Tak wyszło (foty na szybko robione):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Myślę, że nie wyszło najgorzej... :diabel:

Ps. Grzesiu - DVD działa już bez zarzutu, więc jak coś to wal śmiało... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 25.sty.2008 22:33:44 
Klubowicz

Hev - najpierw Ci sprawdzę o co mnie prosiłeś - ale do połowy przyszłego tygodnia nie mogę wjechać do garażu a na dworze zimno :/ - ale o sprawie pamiętam :) To o co Cię poproszę to nic pilnego, ale to na PW :D

Poprzednia wersja Navi w A8 chyba lepiej wyglądałą :peace: Być może zdjęcia tego nie oddają, ale ten deko wystający panel Navi mi się średnio podoba. Zakładam jednak, że z pozycji kierowcy jest to mało widoczne i tylko wprawne oko dostrzeże różnicę. Ogólnie chyba powinieneś zmienić profesję z ząbków na rzeźbienie w autach :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2008 00:06:39 
Użytkownik

Ja też wolałem poprzednią, ale znajomy sięuparł, że ma być na dole i tam musiałem wmontować. A nie chciałem powielać znanego schematu wycinania całej ramki, więc zmieściłem to bez tego...

W "ojcowskim" A8 konsola jest czystsza i jakoś fajniej, ciekawiej wygląda...
Tutaj jest standard i trochę przeładowana przyciskami.
Ale skoro tak chciał, to tak dostał :)

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2008 00:27:08 
Klubowicz

Heveliusz napisał(a):
W "ojcowskim" A8 konsola jest czystsza i jakoś fajniej, ciekawiej wygląda...

:peace: :peace: :peace: Ciekawe, czy do kobiet mamy też taki sam gust, bo jeśli chodzi o mody w audiczkach to identyczny. Zero kiczu, drobne poprawki fabryki i gitara :peace: a nie żaden wieśtuning.pl :D

A TV dokładałeś do którejś Navi?

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2008 00:51:27 
Użytkownik

TV nie, ale DVD tak. Do ojcowskiej... ;)
Ale chyba mu nie zrobię TV Free, bo się pewnie rozwali oglądając "Terminatora" w podróży :peace:

Ogólnie fajna sprawa. Myślałem długo nad zmieniarką, żeby mapami po aucie nie rzucać i wymyśliłem, że DVD spełni rolę zmieniarki (w razie W bo przecież są karty) i do tego jeszcze zapewni rozrywkę... I to był dobry wybór, bo to ciekawy gadżet jest, a koszt w sumie podobny do zmieniarki...

Tytuł:
PostNapisane: 03.mar.2008 21:47:03 
Użytkownik

Podpinam sie pod temat.
Aktualnie mam u siebie stare radio ori a chce wpakować dużą navi i to raczej odrazu RNS-a.
Z tego co zauważyłem to musze wymienic cały panel pod duża navi.
Z takiego .
Obrazek
Na taki.
Obrazek
Panel klimatronika chyba tez do wymiany?Bo ten nie bedzie pasował?
Co do samej navi RNS-a trzeba jakieś przejsciówki ,kostki ,dodatkowe kable do podpięcia?Czy orginalne kostki z radia będą pasować i to wszystko?
Aha i czy spasuje w ten otwór jak Navi+ bez rezania?

Hevi super robota,podoba mi sie bardzo ale narazie sie nie odważe na takie Rezanko ;)

To, że twoje auto potrafi jechać szybko.Nie znaczy że ty również ....
Audi S6 4.2 avant quattro
Audi 80 B1 1975r

Tytuł:
PostNapisane: 03.mar.2008 22:16:32 
Klubowicz

Robi - przeczytałeś wszystko? - bo mam wrażenie, że nie... a w tekście masz w zasadzie wszystkie podpowiedzi...

Tytuł:
PostNapisane: 03.mar.2008 22:19:16 
Użytkownik

GrzesB napisał(a):
Robi - przeczytałeś wszystko? - bo mam wrażenie, że nie... a w tekście masz w zasadzie wszystkie podpowiedzi...

Przeczytałem tu wszystko i gdzie indziej i mam teraz miszung w głowie :/ .Musze to jutro na spokojnie pochłąnąc jeszcze raz.

To, że twoje auto potrafi jechać szybko.Nie znaczy że ty również ....
Audi S6 4.2 avant quattro
Audi 80 B1 1975r

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2010 23:15:26 
Użytkownik

mam takie pytanie. mam audi s8 z 99 kroku po lifcie i mam audi navigation plus z tv, telefonem i zmieniarka. i teraz takie pytanie czy jak bym chcial zalozyc RNS-E to czy musial bym wszystko nowe dawac typu tuner itp. czy tylko navi RNS-E i czy mam juz po CAN-ie polaczenie bo na liczniku pokazuje mi wszystko typu radio, ktora plyta itp.. Aha jeszcze jedno jak to podlaczyc bo jesli sie nie myle mam inne wejscia z tylu w stosunku do rns-e . a co do anteny to tylko wymieniles sam bacik (boscha) czy cala antene razem z kablem i batem.

Pozdro i z gory dzieki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1