boxer napisał(a):
ja jeżdze A4 z silnikiem ABC (2.6) - robie 40 tysi rocznie wiec musze miec gaz, a dizla nie toleruje
a u siebie mam :
Stag 300, landi renzo, valtek - wtryski troszke klekoczą, a reszta elegancko, fakt faktem ze mam spalanie dość wysokie (16-20) ale to i tak taniej niż na benzynie
Mały OT:
BOXER:
Weź auto pod pachę, niech pokombinują Ci trochę z instalką - wiem, że zaraz powiesz, że lubisz poszaleć, ale nawet wtedy nie powinna osiągać 20l/100km...
Ja jeżdżąc bez zbytniego oszczędzania - tzn. spokojnie (z reguły to mnie doganiają w mieście), czasami (2-3 razy dziennie) jakieś nawroty na drodze, itp. spalam średnio 14-l (13-15).
Instalkę mam tandetną (niejakie FORTE ;P - składak z BRC), głośne wtryski, itp (z przewodami NGK i świecami 4300 rok temu), ale mogę powiedzieć bardzo dobrze zestrojoną - prawie nie widać różnicy mocy (jedynie przy niskich obrotach, zanim silnik nabierze korzystniejszego momentu czuć różnicę - ale to tylko przy wysokiej temperaturze powietrza, przy ok 3 stopni i niżej już nie ma różnicy żadnej (natural intercoller
).
Więc jeśli jeszcze masz ośkę - to z powodzeniem możesz uderzać o poprawę instalki, bo coś jest nie tak.
Mi osiaga 16-20l ale to tylko przez pierwsze dwa dni jak śnieg spadnie i nastanie wieczór w mieście