Witam ponownie
Problemy z Visco zakończone - tak mi się wydaje - szczegóły w osobnym poscie
Ogólnie 2,5TDI V6 BAU IS THE BEST!!!!! Silnik chodzi perełka więc chciałbym dobrze naprawić skrzynie - jesli to w ogóle mozliwe, aby chodziła idealnie po naprawie
A teraz zbliża się chyba nowy problem - TIPTRONIK. Otóż występują nastęujące objawy:
1. bieg 1-2 niby wchodzą do 2200obr/min przy lekkiej jeździe ale czuje leciutkie pociągnięcia (towarzyszy temu jakby słyszalny dziwny pomruk - który wczesniej dodatkowo wzmocniony był szumem visco) czego nie wyczuwam przy biegach 3-4-5
2. przy hamowaniu przed światłami przy redukcji czasami wyczuwalne poszarpywania chyba 3-2 lub 2-1, ale nie zawsze.
3. czasem przy hamowaniu zatrzymywaniu pojazdu w zakresie redukcji biegów 3-2-1 czuć jakby ktoś od spodu samochodu stuknął takim dużym gumowym młotkiem - ale zdarza się to nie za kazdym razem. W ogóle wszsytkie powyższe zachowania nie sa regularne.
3. Efekty chyba się nasilają przy trybie S.
4. Przełaczani ena postoju płynne - głowy nie urywa.
5. Czasem jak stoję długo w korku szczególnie na górce, wiadukcie, pochyleniu i trzymam noge na hamulcu dzwignia w połozeniu D - czuję jakby mrowienia na pedale - jakby silnik chodził bardziej agresywnie - po przełaczeniu na N lub P ustepuje - równiez kiedy rusze jest już OK
teraz zastanawiam się co padło:
- konwerter
- tarczki
- elektrozawory
a cieszyłem się że ze skrzyni poza olejem nic nie wypłynęło
ale pewnie szwaby nic nie wymieniały w skrzynce przez 190000km i skutki widać
teraz to nawet dynamiczna wymiana nic nie pomoże a nawet może zabic mi tipa
Na razie błedów nie wyrzuca i nie wchodzi w tryb awaryjny - ale kiedyś taki "piekny" dzień pewnie nadejdzie
Olej + filtr wymieniony statycznie okolo 2000km temu przy przebiegu 190 000km (100% oryginalny sprawdzony w ASO)
Prośba o sugestie i wskazanie profesjonalistów w dziedzinie TIPTRONICA. Słyszałem o fachowcu z Nadarzyna, że jest dobry - ale po znalezieniu posta na forum że przyjał kogos w piżamie i na double gasoleum to zacząłem się wahać. Słyszałem że gdzieś koło Poznania sa znakomici fachowcy, którym zlecają roboty inne serwisy.