aju500
Temat hamulców w cygarze przerabiałem z moim tatem przez 4 miesiące
![n :/](./images/smilies/005.gif)
przegrzebałem całe forum i pomimo wielu ciekawych postów, zaden jednak nie opisywał w pełni rozwiązania mojego problemu.
Mój "przedpostca"
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
dobrze radzi Ci zająć się zaciskami. Cylinderki mogą być zardzewiałe, zasyfiałe i bankowo nie chodzą w zacisku
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
ale odnośnie tego znajdziesz mase postów na forum. Co do pompy i latającego pedału hamulca...
Ja miałem tak, ze w czasie jazdy pedał stawał się luźny jakby brakowało pompy
![n :):](./images/smilies/052.gif)
Jadę, hamuję, jadę, hamuję aż w końcu czuję, ze hebel dynda sobie jak ogon u krowy
Przez to 2 razy nadpaliłem sobie klocuchy
![n :029:](./images/smilies/029.gif)
u mnie przyczyną była blokująca się pompa hamulcowa (nie odbija)
Mianowicie zdemontowałem całą pompę hamulcową i odłączyłem zbiorniczek na płyn (wychodzi bez większego problemu z obudowy pompy). Zwróć uwagę na uszczelki pomiędzy króćcami zbiorniczka znajdującymi się na jego dnie. Uważnie zbadaj je. Jeśli zauważysz, ze jakieś kawałki gumy odłażą od uszzczelki (bądź są już ubytki), to najprawdopodobnie wraz z płynem wessało te kawałeczki i dostały się między tłoczki a cylinderek pompy. Następnie przepłukaliśmy ją dość intensywnie płynem hamulcowym i pompa chodzi jak nowa
![n :peace:](./images/smilies/023.gif)
Albo nassało Ci jakiegoś świństwa i skutek jest taki jaki jest.
Jeżeli dalej pompa będzie blokować, to niestety chyba będziesz zmuszony zakupić nową
chyba, ze moi bardziej doświadzczeni koledzy mają jakieś inne metody
reasumując:
1. Czyszczenie cylinderków i tłoczków
2. Pompa hamulcowa wg przepisu j.w.
Po całej operacji proponuję, abyś zrobił bardzo intensywne płukanie przewodów hamulcowych (o odpowietrzeniu na koniec nie wspomne
![Smile :)](./images/smilies/001.gif)
)
Jenakże po tym zabiegu hamulce są jak żyleta
Powodzenia w walce z heblami w cygarze
Pozdrawiam
P.S. Sorki, za jakieś niejasności, ale miałem cięzki dzien
![n :/](./images/smilies/005.gif)