lukaszr napisał(a):
Witam wszystkich.Orientuje sie moze ktos za co odpowiada czujnik ktory jest umieszczony przy kolumnie kierownicy nad pedalem hamulca-pisze na nim:YAW RATE SENSOR nr.1JO907667B???
ODPOWIEDŹ: urządzenie odpowiada za obroty kola kierownicy
Dziwne !!!!!
Ale co jest dziwne
Chyba tylko to, że (przypuszczam) trochę źle odczytałeś numer części (wyjaśnienie poniżej
).
Błąd 01542 świadczy o niezrozumiałym sygnale od czujnika prędkości przyspieszeń oraz od czujnika prędkości obrotowej (całego auta
) .
Masz problem z ustaleniem lokalizacji, ponieważ kiedyś były to dwa odrębne czujniki : G200 i G202 ale po roku (bodajże) 2002 (a Ty pytasz o silnik BFB, czyli młody samochód > 2003r.
) te odrębne wczesniej czujniki zostały zastąpione "mikroelektroniką" i spakowane do jednej małej obudowy.
Niestety opis błędów VAG dostępny w internecie nie nadążył jeszcze za tymi zmianami i stąd Twój kłopot z ustaleniem źródła problemów.
Moim zdaniem albo już znalazłeś "wroga", albo musisz poszukać w przestrzeni pod nogami kierowcy lub blisko tunelu środkowego części oznaczonej numerem
8E0907637 najprawdopodobniej z literką
A lub B. Po wyszukaniu tegoż czujniko-sensora
wypnij wtyczkę i oczyść porządnie styki (np. kontaksprayem ale nieagresywnym, wysokojakościowym). Powinno pomóc w zlikwidowaniu pojawiającego się błędu ... ale gdyby nie (np. skorodowane piny), to szykuje się wydatek bliski 2000 PLNów ... (lub ewentualna pomoc jakiegoś elektronika ale wątpię) .
Tutaj i tak trzeba się cieszyć, bowiem dopóki G200 i G202 występowały rozdzielnie, to za samo G202 trzeba wybulić > 4000 PLN ... .
Póki co pozostaje żyć z nadzieją, że bezwzględnie konieczna wymiana czujnika "stopu" oraz oczyszczenie pinów 8E0907637 (?B) ostatycznie uzdrowi wózek Twojej koleżanki (ehh, Ty punkciarzu i lizusie
, aż zazdrość bierze na myśl o nagrodzie, którą dzieki nam "z(a)garniesz"
) .
Myślę, że oczyszczenie styków przy pompie ABS również nie przyniosłoby szkody (przecież strumień informacji może zostać zakłócony "belegdzie"
).
Póki co to wszystko, będę dalej szukał lokalizacji "czujnikosensora" i nie wiem ile czasu mi to zajmie - a zależało mi żeby czym prędzej przekazać Ci to co wiem już teraz ...
.
Oh .... ta nagroda ... z zazdrości az mnie ściska ...
...