.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 08:57:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 00:12:55 
Klubowicz

...i głowica cała :):

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 06:11:21 
Klubowicz

Grześ ( :peace: ) - czy głowice są na pewno sprawne - dopiero się okaże ... (prawdopodobnie są całe ale co można powiedzieć na taaaką odległość ? ) .
Nie ma raczej żadnego powodu, żeby zbiorniczek wyrównawczy wyrzucił "połowę" G12 nawet gdyby korka wcale nie było (moim zdaniem) .
Osobiście przypuszczam, że ten samochód w dalszym ciągu nie jest naprawiony ... .

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 08:18:28 
Użytkownik

Piotrek, chodziło tutaj głównie o to - że jeśli kolega miał niedomknięty korek, a w układzie wodę, to jeśli nie ma ciśnienia układ sam się zapowietrzy - to jest nieuniknione. Po prostu wraz ze wzrostem ciśnienia wzrasta próg 'gotowania' wody a co za tym idzie tworzenia bąbli powietrza na styku z najgorętrymi partiami kanałów, a tam raczej nic się samo jż nie odpowietrzy, tylko będzie się zapowietrzać. A co do przegrzania - jeśli na prawdę miał tylko 100C - to nie ma co tragizować, silnikowi nic się nie stało. Chyba, że czujnik był zapowietrzony (nie wiem gdzie się w 2,5 znajduje) i wtedy to była temp. pary a nie cieczy czy przegrzanego bloku:)
Nie strasz kolegi :D

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 11:07:12 
Klubowicz

Vanderlei napisał(a):
Piotrek, chodziło tutaj głównie o to - że jeśli kolega miał niedomknięty korek, a w układzie wodę, to jeśli nie ma ciśnienia układ sam się zapowietrzy - to jest nieuniknione.

Sorry ale możemy polemizować ... ;) . Którędy miałby się ten układ zapowietrzyć (???) , skoro kierunek przepływu cieczy jest taki:
- zasysanie następuje "odpływem" z dna zbiorniczka
- ewentualne "tłoczenie" cieczy do zbiorniczka nastepuje wyłącznie poprzez króciec "w pokrywie".

Biorąc pod uwagę powyzsze - zapowietrzenie mogłoby nastąpić dopiero po całkowitym opróżnieniu zbiorniczka wyrównawczego ... ;) .
A pzrecież nawet na największych wybojach nie wychlapie płynu przez otwór wlewowy ... ;) .

Vanderlei napisał(a):
Po prostu wraz ze wzrostem ciśnienia wzrasta próg 'gotowania' wody a co za tym idzie tworzenia bąbli powietrza na styku z najgorętrymi partiami kanałów, a tam raczej nic się samo jż nie odpowietrzy, tylko będzie się zapowietrzać.

Oczywiście tak - masz całkowitą rację. Jednak ... :): ... w silniku ze sprawnym termostatem i pompą ... nawet kiedy układ wypełniony jest zwykłą wodą ... nie dochodzi do zagotowania (termostat otwiera się już przy 87*C). Ponadto pojemność zbiorniczka wyrównawczego jest na tyle duża, że gdyby wypchnęło przez nieszczelny korek jakąś ilość cieczy, to i tak nie spowoduje to zapowietrzenia (dno ciągle będzie "zakryte") ;) .
Zwróć jeszcze uwagę na aktualną porę roku i fakt, że ogrzewanie pozostaje non-stop włączone ... (dlatego nie wierzę w "zagotowanie" cieczy jako naturalnej konsekwencji zalania układu wodą i braku nadciśnienia spowodowanego nieszczelnym korkiem).

Vanderlei napisał(a):
A co do przegrzania - jeśli na prawdę miał tylko 100C - to nie ma co tragizować, silnikowi nic się nie stało.

Też tak myślę ;) , chociaż coś mu "strzelało" ... :-) (więc mogło być jednak więcej niż 100 - ale to już tylko gdybanie na odległość).

Vanderlei napisał(a):
Chyba, że czujnik był zapowietrzony (nie wiem gdzie się w 2,5 znajduje) i wtedy to była temp. pary a nie cieczy czy przegrzanego bloku:)
Nie strasz kolegi :D

Nie straszę - jedynie ostrzegam, że zagorożenie prawdopodobnie nie minęło (bo usterka lokuje się w zupełnie innym miejscu układu chłodzenia - według mnie) ... .
Tak mi się jakoś "dziwnie" :): ;) wydaje ... .
Czujniki temperatury są dwa:
- jeden na dolnym króćcu przed samym wejściem do chłodnicy
- drugi (podwójny G2/G62 podający info np. do zegarów - na górze silnika jest wpięty do rurki przy prawej głowicy (są zdjęcia na AKP).

:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 11:22:49 
Użytkownik

Aleś poemat wycisnął :peace: Aż się nie chce odpisywać :)
Zrób jedno - otwórz zbiornik, odpal auto i zostaw na 30 minut. Zobacz iczy ci plyn nie podejdzie do góry, a to czy wyplynie i ile, i czy sie zapowietrzy i jak bardzo, zalezy od tego ile bedzie plynu w instalacji OR wody

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 12:15:14 
Klubowicz

Vanderlei napisał(a):
Aleś poemat wycisnął :peace: Aż się nie chce odpisywać :)
Zrób jedno - otwórz zbiornik, odpal auto i zostaw na 30 minut. Zobacz iczy ci plyn nie podejdzie do góry,

Zdarza mi się to robić kilka razy w tygodniu, szczególnie przy "rozrządach". Nigdy doąd objetość nad poziomem "max" zbiornika wyrównawczego nie okazała się niewystarczająca aby pomieścić przyrost objętości zagrzanej do około 90*C cieczy ... .

Vanderlei napisał(a):
a to czy wyplynie i ile, i czy sie zapowietrzy i jak bardzo, zalezy od tego ile bedzie plynu w instalacji OR wody

Chętnie przyjmę Twoje stanowisko jako prawidłowe jeśli wytłumaczysz mi elementarne kwestie:

- dlaczego zwykła woda miałaby się gotować w temperaturze <100*C (a dokładnie to w przedziale 87 do 92) ??
- którędy miałoby nastąpić to rzekome zapowietrzenie ??

Proszę o konkretne odpowiedzi wprost na zadane pytania ... .
Chciałbym wiedzieć gdzie popełniam błąd w (z)rozumieniu istoty funkcjonowania układu chłodzenia TDi i mam nadzieję, że Ty mi to ułatwisz ... ??

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 12:20:16 
Użytkownik

:/ (błeee) Close

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 13:06:09 
Użytkownik

cholera!!!! panowie wszystko było ok!!! a dzisiaj mam już mniej płynu w zbiorniczku znowu!!!! tylko ze dzisiaj to jej powstawiałem troche za to ze takie numery mi odwalała!!! ale tym razem z temperaturką normalną 90stopni!!! czy katowanie silnika miało związek z ubytkiem płynu??? :D

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 13:54:30 
Użytkownik

BOSE,

Piotruś napisał(a):
Osobiście przypuszczam, że ten samochód w dalszym ciągu nie jest naprawiony ... .

to bez wątpienia prawda. poproś mechanika o kategoryczne wypowiedzenie się, czy jest w stanie rozwiązać Twój problem, czy też nie.
odnoszę wrażenie, że nadeszła najwyższa pora na zmianę mechanika.

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 14:42:04 
Klubowicz

BOSE napisał(a):
czy katowanie silnika miało związek z ubytkiem płynu??? :D

Odwrotnie - ubytek płynu niewątpliwie ma związek z katowaniem niesprawnego silnika lub nieszczelnością układu chłodzenia.

"Powstawiaj" mu jeszcze bardziej - na 100% dupnie raz a dobrze w najsłabszym miejscu i zakończy się problem z lokalizacją uszkodzenia ... .

Oczywiście sugestia Meszruma jest całkowicie słuszna ... .

Tytuł: Przegrzanie - ubytek płynu
PostNapisane: 19.gru.2007 14:55:28 
Użytkownik

Z moich świeżych doświadczeń przez ostatnie 500 km też mi ubywało, w sumie około litra, niewiedziałem skąd, niby wszystko OK, aż mi pompka wody zaczęła dziamlać - to i przyczyna się znalazła bo na gorącym bloku wysychał zanim zdołałem go zobaczyć a na zimnym nie ciekło

Z własnych doświadczeń (miałem diesla) jak ci wydmucha uszczelkę to na pewno się poznasz, płyn z chłodnicy się robi czarny i zaczyna sie gotować przy dużo niższej temperaturze niż 90st (kompresja z silnika), czyli spoko :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 14:58:55 
Użytkownik

to ja juz nie wiem sam co mam robić!!!! mechanilk to były szef serwisu aso VW/AUDI DUDOJĆ!!! jest najlepszy na koszalinie wszyscy najepsze fury tam zostawiają i jakoś nikt problemu nie ma. tylko jedynie coś z moją audi jest!!! mi powiedział tak: ze wszystko to była wina korka!!! bo sprwadzał wszędzie i nigdzie wycieku nie było. było ok do jazdy spokojnej a gdy mu pocisnąłem to nagle patrze a w zbiorniczku połowy płynu nie mam, byłem znowu u mechanika i powiedział ze poprostu musze korek nowy kupić bo on założył mi używany ale jest w tej chwili o niebo lepiej niż poprzednio ale nadal nie idealnie. P.S kazał mi dolac wody wiec to zrobiłem, ale gdy postawiłem go koło domu patrze a pod spodem plama od koncentratu i ceknie:/ patrze na zbiorniczek i troszke ubyło ale silnik był ciepły, postał dłużej i w zbiorniczku zrobiło sie wiecej, tyle ile zalałem czyli max. magia normalnie!!!!

Tytuł: To jak masz plamę pod samochodem
PostNapisane: 19.gru.2007 15:03:07 
Użytkownik

to chyba jedynym problemem jest zglądnąć pod spód i zlokalizować skąd cieknie :)

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 15:04:02 
Klubowicz

Może na osłonie pod silnikiem się uzbierało trochę wody... Ale sprawdzanie jest tutaj wskazane...

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 15:14:24 
Użytkownik

no ok!!! ale jak wytłumaczyć to ze już nie cieknie, a z niepełnego zbiorniczka zrobił sie pelny??? a juz tak miałem ze mi płyn wyciekł ale w zbiorniczku nic nie miałem, pojechałem na kanał oczywiście po zalaniu na MAX i zadnego wycieku nie było, mechanik to potwierdził, a teraz znowu ta sama sytuacja ze płyn wyciekł ale tym razem zamiast zbiorniczek sie opróżniać to z niedoboru płynu zrobił sie max :) ja poprsotu już sie gubie :/

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 15:35:15 
Użytkownik

BOSE,

nikt nie twierdzi, że Twój mechanik nie jest dobry. nie mniej jednak, bądź brak mu czasu, bądź chęci do usunięcia Twojego problemu.
należy rzgrzać silnik, zdjąć osłonę pod silnikiem, podnieść samochód i obserwować. czasochłonne, ale przynajmniej udzieli jasną odpowiedź.

wg Twoich relacji wygląda na to, że jest nieszczelny, a przy tym zapowietrzony [jedno wynikać może z drugiego].

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 15:53:22 
Użytkownik

czyli analizując powyższe.... jesli sie myle poprawcie mnie lub ewentualnie dopiszcie czego brakuje, bo jesli nie mechanik to ja sam to zrobie!!! przyczyną tego zjawiska może być
1. znowu korek ale tym razem wymienić na nowy
2. sprawdzić na kanale czy nie ma wycieków
3.któraś z opasek moze puszcza

Tytuł: Wyciek
PostNapisane: 19.gru.2007 16:08:26 
Użytkownik

Przez korek nie wyparuje, jeżeli ma wyciekać przez korek to najłatwiej to zauważyć, kupowanie na czuja jest dosyć kosztowne :)

A poza tym ubytek płynu sprawdza się po wystygnięciu silnika, na pracującym motorze zawsze się jego stan waha.

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 16:16:28 
Klubowicz

meszrum napisał(a):
wg Twoich relacji wygląda na to, że jest nieszczelny, a przy tym zapowietrzony [jedno wynikać może z drugiego].

Byłoby idealnie gdybyś miał rację (czytaj: znikome koszty) i od tego należy zacząć.

Ja jednak podejrzewam coś o wiele gorszego, bowiem tak duży przyrost nadciśnienia, który skutkuje wypychaniem G12 przez korek w zbiorniczku (zresztą przygotowany konstrukcyjnie do takiego zadziałania) niestety kojarzy mi się bardzo negatywnie ... .
Nie jestem pesymistą, nie straszę przy tym nikogo !!! Poprostu analizuję sprawę i opisywane od kilku dni perypetie - na zasadzie "statystycznego prawdopodobieństwa". Inaczej na odległość się nie da i bardzo chciałbym się mylić ... .

Bose - jeżeli nie znajdziesz wycieku (innego niż przez korek w zbiorniczku) - zaprzestaj eksploatacji. Powiększysz sobie koszty o turbosprężarkę i HGW o co jeszcze ... .

Na sam początek starannie popatrz przez kratki w zderzaku czy nie widać tam "mokrego" . Najczęstsze wycieki zaczynają się od chłodnicy i nie zawsze widać to tak dobrze od podwozia jak przez wspomniane kratki (z latarką w ręce).

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 16:44:15 
Klubowicz

Piotruś napisał(a):
Najczęstsze wycieki zaczynają się od chłodnicy i nie zawsze widać to tak dobrze od podwozia jak przez wspomniane kratki (z latarką w ręce).

No i tutaj się zgodzę - u mnie ciekło na wyjściu z chłodnicy i od spodu widać było mokre... ale przez kratkę od razu udało się zlokalizować wyciek...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1