Witam, chciałbym prosić o interpretacji kilku błędów w moim Audi. Nie dawno kupiłem VAG'a i nie do końca umiem go obsługiwać. Wklejam błędy jakie wyrzucił VAG, bo chciałbym się dowiedzieć czy to coś poważnego i czy powinno być załatwione jak najszybciej (czy można samochodem jeździć z tymi błędami).
Kod:
VAG-COM Version: Release 311.2-N
Chassis Type: 4B - Audi A6 C5
Scan: 01,02,03,08,15,16,17,35,36,37,45,55,56
Skipping Address 15-Airbags
Address 35 -------------------------------------------------------
Controller: 4B0 962 258 K
Component: Zentralverrieg.,DWA D35
Coding: 04727
Shop #: WSC 00000
5 Faults Found:
01370 - Alarm triggered by Interior Monitoring
35-00 - -
01560 - Shareware Version. To Decode all DTCs
58-10 - Please Register/Activate - Intermittent
01561 - Shareware Version. To Decode all DTCs
59-10 - Please Register/Activate - Intermittent
01559 - Shareware Version. To Decode all DTCs
60-10 - Please Register/Activate - Intermittent
01560 - Shareware Version. To Decode all DTCs
60-10 - Please Register/Activate - Intermittent
To co wiem, to 01370 - jest wywołane przez niesprawną czujkę ruchu w lewym lub prawym słupku (tym się zajmę później)
Mam problem z tym:
P1559 - Idle Speed Contr.Throttle Pos. Adaptation Malfunction - z tego co zrozumiałem, to coś nie tak z biegiem jałowym. Zdarza mi się, że gdy podjeżdzam do skrzyżowania samochód wchodzi na obroty i mimo naciskania hamulca rwie się do przodu i obroty rosną przez chwilę. Jeżeli ktoś wie co to może być proszę o pomoc.
P1560 - Maximum Engine Speed Exceeded - nie mam kompletnie pojęcia jak mogłem przekroczyć "maxymalną prędkość silnika" (btw, nie pałowałem samochodu od kilku miesięcy - maxymalne obroty od jakiegoś czasu nie przekraczają 3k)
P1561 - Quantity Adjuster Deviation - po polsku też nie wiem, co to oznacza.
Dodatkowo pojawiają mi się od dwóch-trzech dni dwie kontrolki (patrz rysunek). Nie mam teraz głowy szukać książki od Audi (pewnie tam jest info o tym). Przepraszam za słabą jakość obrazka, ale śpieszę się, bo muszę siedzieć nad projektem i nie zdążyłem zrobić zdjęć cyfrówką, spreparowałem podobne w mspaincie.
Pozdrawiam,
Rafał.
PS. Jeżeli post umieściłem w złym miejscu proszę o przeniesienie.