.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 19:53:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5] Problem z tipem :(
PostNapisane: 24.gru.2007 13:04:37 
Użytkownik

Auto: ALL 2.7BT
Witam wszyskich kolegów !!!

Mam pewien problem ze skrzynią tiptronic . Problem polaga na tym ze auto po zatrzymaniu sie prawie do zera i ponownym dodaniu gazu nastepuje dość gwałtowne szarpniecie.
Sytuacja ta nie ma miejsca gdy zaczynam jazde przy włączeniu na D .

Proszę o opinie i z góry dziekuje i życzę Wesołych Świąt

Tytuł:
PostNapisane: 24.gru.2007 18:43:59 
Użytkownik

Auto: Zawsze Fajne :)
hymmmm tak na poczatek posprawdzaj poduszki silnika i skrzynki i dyferka jak masz Q.

Tytuł:
PostNapisane: 24.gru.2007 21:59:39 
Użytkownik

Jesten pewny ze to nie są poduszki to jest coś takiego jak by był wrzucony luz i przy dodaniu gazu wskakuje bieg i nastepuje szarpniecie .

Czy może to być spowodowane za niskim poziomem oleju ????(Bo dawno nie sprawdzałem)

Tytuł:
PostNapisane: 24.gru.2007 22:11:11 
Użytkownik

Witam
mialem omege w automacie i takie cos wystepowalo jak bylo malo oleju przy zachamowaniu iszybkim ruszaniu wlasnie tak bylo albo jak sie ze wstecznego wbijalo szybko d tez bylo szarpniecie zacznij od oleju zobacz czy nie masz gdzies jakiegos wycieku
pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 25.gru.2007 16:44:34 
Użytkownik

Myślęze to może być przyczyną bo ostatnio była plama oleju pod autem patrzyłem pod spodem ale to wycieka gdzies z góry czy wie ktoś skąd to może wypływac ???? jakieś newralgiczne punkty tego układu???

Tytuł:
PostNapisane: 25.gru.2007 18:15:12 
Użytkownik

jaki masz przebiek i czy wymieniales juz kiedys olej i filtr w tej skrzyni tak niski stan oleju moze objawiac sie gubienien bieguw zobacz dokladnie skat ciekni /wazne/

audi A6 c6 s-line 2,7 tdi quattro

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2007 11:09:33 
Użytkownik

Olej był wymieniany razem z filtrem kilka razy .
Przebieg to około 150000

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2007 22:12:28 
Użytkownik

Witam kolegów dzisiaj byłem na warsztacie u znajomego zeby zlokalizowac wyciek i znalazłęm olej wycieka z pomiedzy póloski a skrzyni .Mam pytanie w co może byc przyczyna tego wycieku i czy dam rade wymiecic zużyte cześci bez potrzeby wiezienia autka do wyspecjalizowanego warsztatu od skrzyn automatycznych . Prosze o wszelkie instrukcje i wskazówki z góry dziekuje

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2007 22:33:09 
Klubowicz

Okazany wyciek nie ma niczego wspólnego ze skrzynią biegów ... ;) .
To jest "zwykły" olej przekładniowy z przedniego mechanizmu różnicowego, który w żaden sposób nie miesza się z olejem ATF w skrzyni biegów (dwa odrębne "zbiorniki"/komory) .
Wymiana uszczelniaczy do przyjemnych nie należy ale wszystko jest dla ludzi :-) ... .

Tytuł:
PostNapisane: 28.gru.2007 01:05:08 
Klubowicz

WmasterW napisał(a):
Czy może to być spowodowane za niskim poziomem oleju ????(Bo dawno nie sprawdzałem)

Zdecydowanie TAK !!!
Cóż to za oryginalne tłumaczenie... bo dawno nie sprawdzałem ?

Gdyby u mnie zaczęły się jakiekolwiek problemy z tipem zacząłbym od tego - tym bardziej że miałeś widoczne symptomy w postaci wycieków

Tytuł:
PostNapisane: 28.gru.2007 11:51:11 
Użytkownik

Koledzy niestety nikt mi nie podpowiedział jak to zrobic i jakie częsci mam kupic .Mam pytanie jakim olejem mam zalac ten układ i gdzie sie uzupełnia i sprawdza stan .

Tytuł:
PostNapisane: 28.gru.2007 12:43:53 
Klubowicz

Masz VAG-a ?
Od tego zacznijmy...
Jeżeli nie - daj sobie spokój - do ustalenia prawdziwego poziomu ATF w Twojej skrzyni nie możesz przekroczyć temperatury 35* C (ATF), silnik odpalony, dźwignia zmiany biegów w położeniu na P.
Uzupełniamy do chwili aż z otworu przelewowego na dole tipa zacznie wypływać olej - specjalną strzykawą lub zbiorniczkiem zawieszonym powyżej poziomu skrzyni, jak przy ściąganiu paliwa w wojsku :D

Olej oczywiście tylko oryginalny ATF kupiony w ASO :!!: :!!: :!!:

Tytuł:
PostNapisane: 28.gru.2007 13:26:33 
Użytkownik

Drogi kolego z tego co ja rozumie to mi nie ucieka olej ze skrzyni tylko z przekładni róznicowej . Podejrzewam ze trzeba wymienic uszczelniacz i po sprawie tylko mam pytanie czy trzeba rozbierac skrzynie zeby to wymienic (wyjmowac ja z auta) Olej wycieka mi z miejsca które zaznaczyłem na zdjeciu .
zdjecie jest zrobione od spodu auta jest to pół oś od strony kierowcy .Jeden kolega napisał ze to nie ma nic wspólnego ze skrzynią jest to osobny układ.

Tytuł:
PostNapisane: 28.gru.2007 13:50:49 
Użytkownik

Jeszcze jedno dlaczego tak ważna jest temperatura ?????

Tytuł:
PostNapisane: 28.gru.2007 15:53:18 
Użytkownik

carlnova napisał(a):
Masz VAG-a ?
Od tego zacznijmy...
Jeżeli nie - daj sobie spokój - do ustalenia prawdziwego poziomu ATF w Twojej skrzyni nie możesz przekroczyć temperatury 35* C (ATF), silnik odpalony, dźwignia zmiany biegów w położeniu na P.
Uzupełniamy do chwili aż z otworu przelewowego na dole tipa zacznie wypływać olej - specjalną strzykawą lub zbiorniczkiem zawieszonym powyżej poziomu skrzyni, jak przy ściąganiu paliwa w wojsku :D

Olej oczywiście tylko oryginalny ATF kupiony w ASO :!!: :!!: :!!:

a dlaczego tylko z ASO moge lac olej?? Dzisiaj bylem w ASo i za litr 60 pln.
Oryginalny olej tak mi sie wydaje po przestudiowaniu kilku stron to Esso lt 71141. W hurtowni litr tego oleju kosztuje 23 brutto. Informacje te znalazlem na automat.pl
http://automat.pl/infusions/pro_downloa ... ds/5HP19FL[7].pdf - specyfikacja skrzyni

Tu parametry oleju i swiadectwo kwalifikacji http://www.upromex.com.pl/catalog/chara ... T71141.pdf

Z olejem ASO nie wiemy jakiego producenta wlewamy olej - a wlewamy pewnie Esso tylko aso nie poda nam tego wiadomo czemu. Zreszta ktos te oleje musi produkowac ( nie audi i nie aso ). Wiec mozna kupowac poza serwisem ale trzeba wiedziec co. Moze ktos zaoszczedzi troche kasy dzieki temu opisowi :D
Olej jest sprzedawany w bankach 20 litrowych.
Pozdrawiam

VW GOLf 1.9tdi AJM 115 00rok Było
A2 1.4tdi AMF jest
A6 C6 3.0tdi CDYA 239 2008 AVANT Jest i Quattro : )

Tytuł:
PostNapisane: 28.gru.2007 15:58:00 
Klubowicz

WmasterW napisał(a):

Nie chce mi się tego tłumaczyć po raz kolejny:

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... poziom+atf

Szukajka nie gryzie WmasterW :)
Masz wyciek na przekładni różnicowej, i trzeba go bezdyskusyjnie usunąć ale poziomu ATF-u nie sprawdzałeś więc co stoi na przeszkodzie ? :/
Tym bardziej, że to nie przekładnia Ci niedomaga tylko tiptronik :kosci:

Ostatnio edytowano 28.gru.2007 15:59:44 przez carlnova, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 28.gru.2007 16:01:20 
Użytkownik

Jeżeli olej wycieka z tipa to by sprawdzić jego poziom konieczna jest znajomość temp. oleju w skrzyni. Jak napisał Carl tylko przy temp. oleju w skrzyni = 35*C sprawdzamy poziom. Pomiar przy innej temp. po prostu nie jest wiarygodny /tak po krótce bez zagłębiania się/.
Temp. oleju w tipe najlepiej sprawdzić VAG-iem. W ostateczności można w pzrybliżeniu oszacować temp. przykładając rękę do dekla skrzyni powinna być podobna do temp. ręki, ale jest to sposób obłożony pewnym błędem, niestety.

Tytuł:
PostNapisane: 28.gru.2007 16:11:26 
Klubowicz

Krysti napisał(a):
Oryginalny olej tak mi sie wydaje po przestudiowaniu kilku stron to Esso lt 71141. W hurtowni litr tego oleju kosztuje 23 brutto. Informacje te znalazlem na automat.pl
http://automat.pl/infusions/pro_downloa ... ds/5HP19FL[7].pdf - specyfikacja skrzyni, jak zmieniac olej, czesci skrzyni tzn - wszystko

Tu parametry oleju i swiadectwo kwalifikacji http://www.upromex.com.pl/catalog/chara ... T71141.pdf

Z olejem ASO nie wiemy jakiego producenta wlewamy olej - a wlewamy pewnie Esso tylko aso nie poda nam tego wiadomo czemu. Zreszta ktos te oleje musi produkowac ( nie audi i nie aso ). Wiec mozna kupowac poza serwisem ale trzeba wiedziec co. Moze ktos zaoszczedzi troche kasy dzieki temu opisowi :D
Pozdrawiam

Następny oszczędny... :(:
Rzeczywiście - taniej... :)
20 litrów po 23 zł = 460 PLN
6 litrów po 60 PLN = 360 PLN (WYMIANA STATYCZNA)

Będziesz miał na trzy wymiany, jakieś 180 tys. km :):

Kiedy Wy zrozumiecie Panowie, że oszczędny płaci w rzeczywistości drożej ?
Tanie jest wrogiem dobrego - jak mówi Basket...

Wystarczy poszukać postów o kupowaniu zamienników termostatów, G62, przepływek made in world, wreszcie o stosowaniu zamienników nawet olejów ATF... Nawet niedawno było...
Płacz i zgrzytanie zębów, bo zaoszczędziło się na dwie flaszki... :kosci:

Ręcę opadają i aż nie chce się wypowiadać w takich topikach pisanych przez " mędrców od siedmiu boleści" :/

Do naszego AKP-owskiego regulaminu powinno się dopisać bardzo ważny punkt: po pierwsze nie szkodzić :!!:

BELLATRIX napisał(a):
Jeżeli olej wycieka z tipa to by sprawdzić jego poziom konieczna jest znajomość temp. oleju w skrzyni. Jak napisał Carl tylko przy temp. oleju w skrzyni = 35*C sprawdzamy poziom. Pomiar przy innej temp. po prostu nie jest wiarygodny /tak po krótce bez zagłębiania się/.
Temp. oleju w tipe najlepiej sprawdzić VAG-iem. W ostateczności można w pzrybliżeniu oszacować temp. przykładając rękę do dekla skrzyni powinna być podobna do temp. ręki, ale jest to sposób obłożony pewnym błędem, niestety.

Wraz ze wzrostem temperatury - rośnie ciśnienie i poziom oleju ATF w tiptronicu - oto cała tajemnica. Jeżeli więc sprawdzisz np. na 50* C olej z otworu przelewowego nie wskaże Ci prawidłowego poziomu - w rzeczywistości ten poziom będzie za niski :!!:

Tytuł:
PostNapisane: 28.gru.2007 16:32:28 
Użytkownik

carlnova napisał(a):
Krysti napisał(a):
http://automat.pl/infusions/pro_downloa ... ds/5HP19FL[7].pdf - specyfikacja skrzyni, jak zmieniac olej, czesci skrzyni tzn - wszystko

Pozdrawiam

Następny oszczędny... :(:
Rzeczywiście - taniej... :)
20 litrów po 23 zł = 460 PLN
6 litrów po 60 PLN = 360 PLN (WYMIANA STATYCZNA)

Będziesz miał na trzy wymiany, jakieś 180 tys. km :):

Kiedy Wy zrozumiecie Panowie, że oszczędny płaci w rzeczywistości drożej ?
Tanie jest wrogiem dobrego - jak mówi Basket...

Wystarczy poszukać postów o kupowaniu zamienników termostatów, G62, przepływek made in world, wreszcie o stosowaniu zamienników nawet olejów ATF... Nawet niedawno było...
Płacz i zgrzytanie zębów, bo zaoszczędziło się na dwie flaszki... :kosci:

Ręcę opadają i aż nie chce się wypowiadać w takich topikach pisanych przez " mędrców od siedmiu boleści" :/

Do naszego AKP-owskiego regulaminu powinno się dopisać bardzo ważny punkt: po pierwsze nie szkodzić :!!:

BELLATRIX napisał(a):

Wraz ze wzrostem temperatury - rośnie ciśnienie i poziom oleju ATF w tiptronicu - oto cała tajemnica. Jeżeli więc sprawdzisz np. na 50* C olej z otworu przelewowego nie wskaże Ci prawidłowego poziomu - w rzeczywistości ten poziom będzie za niski :!!:

Kolego ale ja nie pisze o zamiennikach made in china itp Tu ma strone ktora udoastepnil producent. Jak masz chwile to stronie 4 i piatej do jakich aut jest ta skrzynia i jaki olej podeje producent do zalania. Zajmie Ci to jakies 2 minuty i bedziesz wiedzial co i jak. :D http://automat.pl/infusions/pro_downloa ... ds/5HP19FL[7].pdf
Pozdrawiam :peace:

A2 1.4tdi AMF jest

Tytuł:
PostNapisane: 28.gru.2007 17:23:38 
Użytkownik

carlnova napisał(a):
WmasterW napisał(a):

Nie chce mi się tego tłumaczyć po raz kolejny:

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... poziom+atf

Szukajka nie gryzie WmasterW :)
Masz wyciek na przekładni różnicowej, i trzeba go bezdyskusyjnie usunąć ale poziomu ATF-u nie sprawdzałeś więc co stoi na przeszkodzie ? :/
Tym bardziej, że to nie przekładnia Ci niedomaga tylko tiptronik :kosci:

I jakie wnioski po przestudiowaniu strony producenta skrzyni? Pewnie troche zmieniles zdanie :D .
Czekam na komentarz :peace:

A2 1.4tdi AMF jest

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1