.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lis.2024 20:28:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2008 14:31:48 
Użytkownik

tak jak enduro pisze >>wywal te szroty na szrot i kup 4 ładne i równe lacie (nie koniecznie nowe)ale w przyzwoitym stanie i będziesz miał problem z głowy ,nie ma co przesadzać z szerokością no chyba ze chodzi o LANS ;)

ALL BEL 2013-

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2008 14:52:23 
Użytkownik

Tak ale piszę że miałem 4 identyczne jeszcze w połodnie założone i dalej to samo, jeszcze jutro na 17" spróbuję.... Na fele mnie stać ale mi się podobają takie i niechce zmieniać bo po to je kupiłem... a na tył może założe tak jak pisze Heveliusz 285/25 jak takie są wogóle...i autko wcale mi więcej nie pali apropo szerokości gum bo już sprawdzałem... :/ Samochodziku nie mam zamiaru sprzedawać tylko mam dla siebie.... Aha z przodu są dystanse 20mm i jakim cudem McPherson może ciąć gumy skoro ich nawet nie dotyka?

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2008 14:55:14 
Użytkownik

jaki lans??? to juz pod wioche podchodzi :D

mimek wyjasnij mi jak mozesz co ci da zalozenie opon o szerokosci np. 255 do v8.........wieksze spalanie??
producent przewidzial konkretnie jak i co do danego modelu zeby bylo najlepiej. owszem mozna to troszke poprawic ale ze smakiem i gustem i przedewszystkim WYCZUCIEM!!!!

a jak juz na sile chcesz to 4 TAKIE SAME ROZMIARY OPON I FELUSOW i bedzie ok.

poprostu taka zabawa to najlepszy przyklad naszego polskiego "pana zdzicha z za plota co mial kiedys poldolota i tyle wie o samochodach"

jezeli ce urazilem to przepraszam ale tak to wyglada.

100C4/S4 4.2 V8...było
accord V .....było
Łoś V70 w AEL'u było
w211 3.2lpg 2003r czarny sedan było
A6c6 3.0 tdi było
s124 605.911 pojechał dalej nabijać km

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2008 14:59:12 
Użytkownik

mimek napisał(a):
Tak ale piszę że miałem 4 identyczne jeszcze w połodnie założone i dalej to samo, jeszcze jutro na 17" spróbuję.... Na fele mnie stać ale mi się podobają takie i niechce zmieniać bo po to je kupiłem... a na tył może założe tak jak pisze Heveliusz 285/25 jak takie są wogóle...i autko wcale mi więcej nie pali apropo szerokości gum bo już sprawdzałem... :/ Samochodziku nie mam zamiaru sprzedawać tylko mam dla siebie.... Aha z przodu są dystanse 20mm i jakim cudem McPherson może ciąć gumy skoro ich nawet nie dotyka?

konkretnie-- opona sie zdziera czy jset cieta przez cos??? bo to jest roznica

100C4/S4 4.2 V8...było
accord V .....było
Łoś V70 w AEL'u było
A6c6 3.0 tdi było

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2008 16:09:25 
Użytkownik

To o co zapytał Enduroboy, to jest kluczowa sprawa...
Ja wywnioskowałem, żeskoro jest "cięta" to o coś haczy...

Jeśli masz dystans 20mm to nalezy to uwzględnić w opisie, bo to już nie jest et nie 43 a 23, co znacząco wpływa na ocenę sytuacji...

I nadal nie napisałeś jaką masz szeroką felgę...

Ja mam 9,5 z przodu i oponę 225/45/17 i nie ma najmniejszego problemu. Do tego, nie rozumiem po co Ci tak gigantyczna opona skoro spokojnie można założyć taką, jak przewidział producent??

Tu masz foto 9,5" i 225/45 - nie powiesz chyba, że to wygląda źle?? Więc po co tak rozlazły kapec??

Obrazek

A to czy założysz 17" czy nawet 13" nie ma nic do rzeczy...
Po to zachowujesz średnicę zewnętrzną koła i dlatego zmieniasz profil przy zmianie kół na mniejsze/wieksze, żeby nic się nie zmieniło "dla samochodu".
Rozmiar felgi totalnie nie ma znaczenia. Ważna jest dobrana do felgi opona...

ps. Nie mam zamiaru wszczynać polemiki, ale jesli auto Ci więcej nie pali, to po prostu źle sprawdziłeś. Opory toczenia są tak duże, że nie ma możliwości, żeby nie paliło więcej - fizyki niestety nie oszukasz. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2008 17:55:36 
Użytkownik

zwlaszcza w 4.2 v8 :peace:

100C4/S4 4.2 V8...było
accord V .....było
Łoś V70 w AEL'u było
A6c6 3.0 tdi było

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2008 19:06:27 
Użytkownik

Ok, to moje pierwsze autko 4x4 więc nie wiedziałem :/ ja mam fele 8 cala przód i tył 8. Twoje V8 fajnie się prezentuje... A gume to konkretnie tnie jakby ktoś blachę przystawił do wewnętrznego rogu gumy...Aha i jeszcze paliło średnio 18l/100km, na 15" i teraz na 18" tak samo ale może mi komp źle pokazuje...albo coś padniętę bo ogólnie to połowa rzeczy nie chodzi dlatego chcę ją odnowić bo taki był zamiar przy kupnie...A i jeszcze mam audi 80 s2 B4 jak by mi skrzynia podeszła to bum ją wyciągnął i przełożył ale czy da radę? i tam jest inna zasada napędu?

A i jeszcze do Enduroboy: Pisałeś że mam złom czy coś takiego, poskładanego z trzech... Tak to prawda, ale: chcę go doprowadzić do stanu idealnego i jako właściciel lakierni zapraszam do mnie a zdziwiłbyś się co się dzieje z samochodami...po tym jak szrotami zawalili nasz rynek... Choćby ostatnie przypadki: przyjechał koleś Seatem Leonem 2007rok i miał kilka rys na boku, bo ktoś mu przerysował, samochód z salonu, nowy, "nigdy nie bity" i jak przygotowywaliśmy pod malowanie, sciągnęliśmy tapicerkę z drzwi a tam zlewy i pognieciona blach, to przetarliśmy lakier na drzwiach a tam kilogramy szpachli więc dzwonie do kolesia ale koleś powiedział że nie będzie na gwarancję oddawał czy coś tylko sprzeda.... Kolejny przykład: Astra też nigdt nie bita, kupiona od 1szego właściciela ale rdza wychodziła po wytarciu rdzy szpachla odpadała kilogramami i ciągle tak jest, trzeba spojrzeć prawdzie w oczy....Dlatego się nie przejmuję że moje auto jest złożone z trzech bo niewiele za niego dałem i zrobię je sobie idealnie i będę wiedział co mam... Mam nadzieję że niekt się nie obraził moim wywodem ;)

Ostatnio edytowano 09.sty.2008 19:40:58 przez mimek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2008 19:33:24 
Użytkownik

mimek napisał(a):
Ok, to moje pierwsze autko 4x4 więc nie wiedziałem :/ ja mam fele 8 cala przód i tył 8. Twoje V8 fajnie się prezentuje... A gume to konkretnie tnie jakby ktoś blachę przystawił do wewnętrznego rogu gumy...Aha i jeszcze paliło średnio 18l/100km, na 15" i teraz na 18" tak samo ale może mi komp źle pokazuje...albo coś padniętę bo ogólnie to połowa rzeczy nie chodzi dlatego chcę ją odnowić bo taki był zamiar przy kupnie...A i jeszcze mam audi 80 s2 B4 jak by mi skrzynia podeszła to bum ją wyciągnął i przełożył ale czy da radę? i tam jest inna zasada napędu?

kolego a ile dales za swoja v-ke?? pisalem wczesniej ze chyba z 3-ech zlozona i mialem racje, jak ty chcesz doprowadzic ja do stanu uzywalnosci zaczynajac od opon to zycze powodzenia :galy:

jak tnie opone to zajrzyj konkretnie pod blotnik i zobacz co jest tego przyczyna bo moze ktos cos spawal i wystaje kawalek wlasnie blachy.
co do skrzyni to krotko- sprobuj wlozyc skrzynie od faita126p do poloneza i zobaczysz efekt.
kupiles auto w ktore trzeba wlozyc na dzien dobry 10 kola pln'ow.....po co??
no chyba ze jestes milosnikiem v8 i masz kabze pelna zlotych monet.

ps. podaj VIN to moze ktos sie dowie co to za auto kiedys bylo w oryginale :diabel:

100C4/S4 4.2 V8...było
accord V .....było
Łoś V70 w AEL'u było
A6c6 3.0 tdi było

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2008 19:47:14 
Użytkownik

Tak, trafiłeś jestem miłośnikiem V8 i chcę zainwestować w ten samochód żeby był idealny... :) Kasa na remont odłożona bo miał byś Lexus Is200 2000rok ale jest audi V8 94 a różnica w cenie właśnie do zainwestowania....

Vin dam jutro...

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2008 23:46:50 
Użytkownik

Jeśli jesteś lakiernikiem (albo masz ludzi), to czemu nie każesz im sprawdzić co się dzieje??
Nie można tego zrobić dywagując, bez zaglądania pod auto...

Co do opon...
Jakim cudem założyłeś laczek 275 na 8" felgę?? 245 wygląda idiotycznie a co dopiero 275??
Spodziewałem się, że masz jakieś 11" felgę, a tu tylko 8" :/
To jest zdecydowanie za szeroka opona i koszmarnie wygląda... (nie widziałem u Ciebie, ale mogę sobie wyobrazić).
Załóż opony 225/40/18 i nie będzie problemu z torsenem. Cięcie gumy jest sprawą czysto mechaniczną. Podnieś auto na podnośniku u wulkanizatora i pokręć kołami, a dowiesz się co jest grane (nie rób tego na lewarku, bo jak zakręcisz kołem, to auto spadnie Ci z lewarka!!!)...

Spalanie - komputer jest nie obiektywny, bo na pewno nie kasujesz go po każdej jeździe i przez to masz spalanie 18L nawet jak spaliłeś na trasie np.15L...

Skrzynia od S2 nie podpasuje (choćby ze względu na przłożenia - S2 to turbo). Jak chcesz manuala, to dawcą może być S4/C4 lub S6 4.2 V8. Ale potrzebujesz komplet napędu, bo wał jest wterdy inny, a także tylny most, nie mówiąc już o wewnętrznych zmianach (jak chocby inna podłoga w okolicy lewej nogi kierowcy)...

Życzę Ci wytrwałości w odnawianiu, ale wątpię, że to się uda... Auto wydaje się proste, bo stare, ale takie nie jest. Ma mnóstwo elektorniki, komputerów itp, a schematów nie ma prawie w ogóle do tego. Jednak mam nadzieję, że zreanimujesz ten egzemplarz i na drogach pojawi się "rodzynkowe" V8 ;)

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2008 09:12:54 
Użytkownik

No tak, mam ludzi od różnych robót ale bez przesady ja to aż taki lewy nie jestem żeby tego nie sprawdzać i pisać na forum... Godziny siedzenia pod autkiem i sprawdzania wszystkiego co mogłoby obcierać i niemam pomysły dlatego piszę... wszystko jest daleko od opony.... Co do szerokości gumy to nawet nie wygląda tak głupio ale zależy od gustu.... Ale masz rację może poszerzę felgi z tyłu albo założe te 225 ;) A i będe się starał je odnowić....wiem że to trudna sprawa ale już robiłem kilka autek od podstaw....

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2008 11:39:37 
Użytkownik

mimek napisał(a):
No tak, mam ludzi od różnych robót ale bez przesady ja to aż taki lewy nie jestem żeby tego nie sprawdzać i pisać na forum... Godziny siedzenia pod autkiem i sprawdzania wszystkiego co mogłoby obcierać i niemam pomysły dlatego piszę... wszystko jest daleko od opony.... Co do szerokości gumy to nawet nie wygląda tak głupio ale zależy od gustu.... Ale masz rację może poszerzę felgi z tyłu albo założe te 225 ;) A i będe się starał je odnowić....wiem że to trudna sprawa ale już robiłem kilka autek od podstaw....

kolego raz na zawsze zapamietaj!!
cztery takie same felgi i opony !!!! a nie poszerzysz felgi z tylu.
sam robisz problem i niewiesz jak go rozwiazac
ciagle nie moge cie zrozumiec??? ludzie ci mowia co ma byc i jak a ty swoje.
jestes jakims tam mechanikiem lakiernikiem-nie mowie ze zlym ale kompletnie nie masz pojecia o tym aucie!!!!1 wogole, zero, nic!!!!!!
tak ak pisal "heveliusz" to ze auto ma 15-18 lat wogole nie oznacza ze jest proste jak budowa cepa!!!
wedlug mnie sprzedaj to v8 i kup sobie cos prostszego cos co wymaga tylko srubokreta i mlotka.

100C4/S4 4.2 V8...było
accord V .....było
Łoś V70 w AEL'u było
A6c6 3.0 tdi było

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2008 12:36:40 
Użytkownik

Ok, z kołami tak zrobię, będa 4 takie same... Ale z tymi kołami co miałem wczoraj sąsiada też obcierało więc zrozum, że problem jest dalej nieważne że koła są takie same bo miałem identyczne wszystkie 4 nawet bierznik taki sam i dalej trze....
A i ja nie piszę że to auto jest proste w budowie...wiem że jest nafaszerowane elektroniką... Ale wszystko jest do zrobienia..., Jak zakładałem turbinę do mojego wcześniejszego autka(Renault 19 na jednopunkcie) to też się nasłuchałem komentarzy...potem wywaliłem turbo i wkładałem silnik 2.8VR6 od golfa... Też były komentarze ale zawsze się udało i wszystko chodziło tak jak powinno....Więc nie pierwszy i nie ostatni negujesz moją pracę...
A na forum oczekuję porady bo wiem że jak rok posiedzę przy aucie to dojdę do tego co jest przyczyną ale myślałem że ktoś miał może coś podobnego i pomoże....bo mi się pomysły skończyły...

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2008 12:59:10 
Użytkownik

Ja tam twierdzę, że zapału nie ma co negować... Złe pomysły owszem, ale nie zapał...

Felgi MOGĄ być różnej szerokości (ja tak mam), ale gumy takie same, lub dobrane wg. kalkulatora tak, żeby ich średnica zewnętrzna była identyczna...

Skoro sprawdziłeś, to jeszcze zobacz jak się zachowuje zawieszenie z przodu pod obciążeniem. Może coś jest źle skręcone i koła dostają negatywu przy max obciążeniu?? Wtedy przy pochyleniu mogą trzeć o np. McPherson...

Masz Ufo??
Jeśli tak, to wokół zacisku jest taka blacha "antybrudowa". Potrafi się wygiąć i może ona na dziurach klinuje z oponą??

Później zostaje tylko plastikowe nadkole, ale wątpię, bo by było widać, gdzie trze...

Ostatnio edytowano 10.sty.2008 13:00:08 przez Heveliusz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2008 12:59:57 
Klubowicz

Auto: AUDI
ET felgi... ET..... Dobierz dobre ET i będzie git, żadnych obcierek. V8 ma jeszcze UFOle - tym bardziej dobierz odpowiednie ET :!!:

AUDI C4 AVANT QUATTRO 2.8 AAH - sprzedane...
AUDI 80 Cabrio 1Z :-)
AUDI A4 B6 1,8TQ OETTINGER

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2008 13:01:55 
Użytkownik

ArtHurO napisał(a):
ET felgi... ET..... Dobierz dobre ET i będzie git, żadnych obcierek. V8 ma jeszcze UFOle - tym bardziej dobierz odpowiednie ET :!!:

Tu nie ma problemu z ET. Jest jeszcze dystans 20mm i wtedy nawet ET50 przy 9" i zawiasie -60/40 nie obciera (wiem z autopsji). Więc to musi być coś innego...

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2008 13:35:14 
Użytkownik

mimek za zapal do pracy nad autem cie podziwiam!!
czesto pisze cos zanim dokladnie pomysle wiec sie nie obrazaj :D
neguje tylko rzeczy ktore powtarzaja sie w kolo i nie ma zrozumienia.

ps. co z tym twoim VIN'em??? bo miales podac i nic a wszyscy juz sa ciekawi co tam siedzi. :diabel:

100C4/S4 4.2 V8...było
accord V .....było
Łoś V70 w AEL'u było
A6c6 3.0 tdi było

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2008 14:13:44 
Użytkownik

Dajcie mu juz spokuj :> Jak dla mnie to wyglada na głupi żart a nie prawdziwy problem z autem... IMHO :>

Tytuł:
PostNapisane: 11.sty.2008 00:52:38 
Klubowicz

mimek - co ty chłopie bredzisz
V8 - poskładane z trzech, trochę lakieru i będzie ori :?: :?: :?: :?:
włożysz skrzynię z 80'tki ???? i będzie ori :?: :?: :?:
nie no przesada :(

Tytuł:
PostNapisane: 11.sty.2008 08:27:40 
Klubowicz

Auto: AUDI
Taki mały klubowy rzeźbiarz :D

AUDI C4 AVANT QUATTRO 2.8 AAH - sprzedane...
AUDI 80 Cabrio 1Z :-)
AUDI A4 B6 1,8TQ OETTINGER

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1