.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 12:07:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a6 2.5tdi AKE] Jak sprawdzić stan oleju w TIPTRONICU ???
PostNapisane: 09.sty.2008 12:46:44 
Użytkownik

Jak sprwadzić stan oleju w TIPTRONICU? Można to zrobić samemu?

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2008 13:26:11 
Użytkownik

bylo juz troche o tym na forum,najlepiej spradzic to przy pomocy komputera poniewaz olej w skrzyni musi miec temp. pomiedzy 35-40 stopni ,jezeli nie masz to musisz to sprawdzic za pomoca reki (musisz ja dac na miske olejowa skrzyni i musi miec temp. ludzkiiego ciala ) jezeli taka masz to na misce masz dwie sruby,jadna metalowa do spuszczania a druga jest we wglebieniu na duzy imbus i wlasnie ona sluzy do sprawdzania jak i napelniania oleju, wiec jezeli olej bedzie mial wlasciwa temperature to przy odpalonym silniku w pozycji P odkrecasz ta srube,powinien lekkim ciurkiem leciec z niej olej ,jezeli nie leci to dolej,i wazne jest aby temp. byla wlasciwa !!! bo przy 37 ` nie bedzie lecial a przy 45` bedzie sie wylewal........i czasem nie pomyl srub ,jest ona na samym spodzie miski (ta od strony tylu auta,

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2008 15:53:45 
Użytkownik

wielkie dzieki lukas :) :) :)

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2008 17:30:42 
Klubowicz

Tak już z czystej ciekawości - bo ja słyszałem, że dolewa się pod obciążeniem, czyli na "R" i wciśniętym hamulcu naturalnie - oczywiście na zapalonym silniku. Temperatura powinna być 35 st. C.

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2008 17:35:48 
Klubowicz

GrzesB napisał(a):
Tak już z czystej ciekawości - bo ja słyszałem, że dolewa się pod obciążeniem, czyli na "R" i wciśniętym hamulcu naturalnie - oczywiście na zapalonym silniku. Temperatura powinna być 35 st. C.

Carl niedługo zrobi piękny tutorial, Grześ... :):
Zastanawiam się tylko, czy jest sens go wrzucać - skoro i tak nikt tego nie czyta - przecież o wiele k**wa :(: prościej jest po raz tysięczny zadać to samo pytanie na forum :/
Precz z szukajką :!!: :) A po co nam ona ? :peace:
Piszę te słowa szczególnie do nowych użytkowników...

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2008 18:12:10 
Klubowicz

carlnova napisał(a):
GrzesB napisał(a):

Carl niedługo zrobi piękny tutorial, Grześ... :):
Zastanawiam się tylko, czy jest sens go wrzucać - skoro i tak nikt tego nie czyta - przecież o wiele k**wa :(: prościej jest po raz tysięczny zadać to samo pytanie na forum :/
Precz z szukajką :!!: :) A po co nam ona ? :peace:
Piszę te słowa szczególnie do nowych użytkowników...

Więc czekamy (a ja faktycznie nie szukałem :P - tylko zabrałem głos :): ).

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2008 18:38:18 
Użytkownik

lukas4891 napisał(a):
bylo juz troche o tym na forum,najlepiej spradzic to przy pomocy komputera poniewaz olej w skrzyni musi miec temp. pomiedzy 35-40 stopni ,jezeli nie masz to musisz to sprawdzic za pomoca reki (musisz ja dac na miske olejowa skrzyni i musi miec temp. ludzkiiego ciala ) jezeli taka masz to na misce masz dwie sruby,jadna metalowa do spuszczania a druga jest we wglebieniu na duzy imbus i wlasnie ona sluzy do sprawdzania jak i napelniania oleju, wiec jezeli olej bedzie mial wlasciwa temperature to przy odpalonym silniku w pozycji P odkrecasz ta srube,powinien lekkim ciurkiem leciec z niej olej ,jezeli nie leci to dolej,i wazne jest aby temp. byla wlasciwa !!! bo przy 37 ` nie bedzie lecial a przy 45` bedzie sie wylewal........i czasem nie pomyl srub ,jest ona na samym spodzie miski (ta od strony tylu auta,

Sprawdziłem vagiem samemu (więc nie wiem czy dobrze, ale chyba dobrze) i wyszło mi że temperatura jest 45stopni. Czyli za mało oleju.

W jaki sposób dolać aleju skoro jeżeli jest za wysoka temperatura będzi sie przelewał???

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2008 19:41:10 
Klubowicz

ravros napisał(a):
lukas4891 napisał(a):

Sprawdziłem vagiem samemu (więc nie wiem czy dobrze, ale chyba dobrze) i wyszło mi że temperatura jest 45stopni. Czyli za mało oleju.

W jaki sposób dolać aleju skoro jeżeli jest za wysoka temperatura będzi sie przelewał???

Tylko na podstawie temperatury to ustaliłeś?? :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2008 20:22:52 
Użytkownik

tak tylko na podstawie temperatury, bo bałem sie odkręcić tą śrube żeby sie nie przelało

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2008 22:03:02 
Użytkownik

kolego chyba nic z tego co napisalem nie zrozumiales, niech silnik i skrzynia ostygnie,podepnij vaga odpal silnik i kontroluj na kompie temp oleju w skrzyni, jezeli osiagnie 35` to odkrec ta srube we wglebieniu ( silnik ma byc odpalony ,skrzynia w pozycji P ) ,jezeli zacznie leciec olej ( leciutkim ciurkiem ) to zakrec ,jezeli nie to dolej,przypominam ze dolewasz takze na odpalonym silniku,czasem nie odkrecaj tej sruby na zgaszonym po caly olej zleci........Jak bedziesz mial za wysoka temp na kompie ta zgas silnik o odczekaj az wystygnie

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2008 22:08:18 
Klubowicz

ravros napisał(a):
tak tylko na podstawie temperatury, bo bałem sie odkręcić tą śrube żeby sie nie przelało

Buaaaahhhhaaaaa :diabel: Nie no... kolego - jedź do jakiegoś speca bo na naprawdę nie mam do Ciebie siły. Chcesz wszystko na tacy, później nic nie robisz by przeczytać to co Ci ktoś napisał... Porażka. Szkoda, bo do tej pory "łowickie chłopoki" to byli naprawdę porządni ludzie (z tych, których znam), a nie tacy narwani... Mam nadzieję, że przemyślisz sobie swoje zachowanie, przeszukasz archiwum forum i wtedy zrozumiesz dlaczego tak Ci w tym momencie pojechałem...

Dam Ci radę - pośmigaj jeszcze więcej autem - będziesz miał ~80st C. albo sprawdź z samego rana będzie w okolicach zera... Dlaczego? Bo to ciecz, która się nagrzewa! Na tej podstawie mozesz jedynie określić czy się oparzysz czy nie :P

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2008 22:19:07 
Użytkownik

kolega `grzesB` ma racje,lepiej to zostaw i jedz do jakiegos zaladu ktory specjalizuje sie ASB , z ta skrzynia niema zartow mala awaria to koszt ok 3000 zl a za sprawdzenie zaplacisz 20-30 ,

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2008 22:22:44 
Użytkownik

lukas4891 napisał(a):
kolego chyba nic z tego co napisalem nie zrozumiales, niech silnik i skrzynia ostygnie,podepnij vaga odpal silnik i kontroluj na kompie temp oleju w skrzyni, jezeli osiagnie 35` to odkrec ta srube we wglebieniu ( silnik ma byc odpalony ,skrzynia w pozycji P ) ,jezeli zacznie leciec olej ( leciutkim ciurkiem ) to zakrec ,jezeli nie to dolej,przypominam ze dolewasz takze na odpalonym silniku,czasem nie odkrecaj tej sruby na zgaszonym po caly olej zleci........Jak bedziesz mial za wysoka temp na kompie ta zgas silnik o odczekaj az wystygnie

aaaaaa..... no właśnie nie załapałem. Dzieki lukas :D

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2008 22:32:10 
Użytkownik

GrzesB - no troche mnie pojechałeś
"Łowickie chłopoki jak parowe młyny..." :D

Obiecuje poprawe... Już dostałem jedno OSTRZEŻENIE :|

Ale wielkie dzieki chłopaki za cierpliwość i za wszystkie odpowiedzi na moje posty szczegulnie dla ciebie GrzesB (wiedziałem, że w końcu sie wkurzysz)

W poniedziałek jade do MR Motors mam nadzieje że wszystkie moje zagadki sie wyjaśnią

Tytuł:
PostNapisane: 11.sty.2008 08:56:12 
Klubowicz

ravros napisał(a):
Ale wielkie dzieki chłopaki za cierpliwość i za wszystkie odpowiedzi na moje posty szczegulnie dla ciebie GrzesB (wiedziałem, że w końcu sie wkurzysz)

Wiesz... tutaj bardziej chodzi o Twoją własną inwencję - nie mam nic przeciwko pomaganiu innym, ale leniom pomagał nie będę...

Strefa czasowa: UTC + 1