.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 15:48:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ku przestrodze dla AFB z nieznego pochodzenia tuningiem.
PostNapisane: 27.sty.2008 18:23:45 
Użytkownik

Witam wszystkich, dla przypomnienia mojej historii z AFB link:

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... highlight=

Dziękuję wszystkim, którzy mi pomogli dzięki WAM KOLEDZY SZANOWNI URATOWAŁEM SWOJE AUTO OD KATASTROFY !!!
. Z godnie z zaleceniami przeprogramowałem ECU- Tutaj Pan Gołąbek to szczyt profesjonalizmu w traktowaniu Klienta i wykonaniu usług. EGR został wyczyszczony , IMM wymieniony. Co do termostatu to postanowiłem poczekać do wymiany rozrządu. Zima sprzyja... W ostatnim czasie pojawił sie biały dym, śmierdzący olej. Odkręciłem korek sssssyyyy a więc odma. Ale odma była wymieniana 40.000 przejechane i znowy? Cóż jak że nie miałem pewność do mechaniora. Na szczęście znalazłem SUPER SZPECA OD silników VAG w Stalowej Woli diagnoza to odma. Na zadany temat, że była pół roku temu wymieniana pytanie o olej . CASTROL 10W40. Mechanik to pasjonat AUDI więc mnie zjebał na czym swiat stoi. Potwierdzam Panowie nie do uwierzenia jak mi pokazał odme po demontażu. Czarny syf i zatkana na MAXA!!! Jak tłumaczył to nie rzecz w tym, że CASTROL jest złym olejem ale do AFB tylko pełny syntetyk ze specyfikacją 505.01. Podłączył autko do VASA - mało który z pseudo mechaników wie co to wogóle jest a to podstawa do takich motorków-i cóż turbo ma pojebane ciśnienia auto nie ma pełnej mocy. I tutaj wracam do ECU. Meszrum wyczaił, że auto miało druciarski tuning i Piotruś ostrzegł wię ECU przeprogramowałem. ALE TUTAJ KARDYNALNY BłAD ku przestrodze wszystkich !!! W PRZYPADKU PODEJRZENIA MODYFIKACJI W SILNIKU ROBIONYCH PRZEZ DEBILI NALEżY WSZYSTKO PRZEPATRZEć I POSPRAWDZAć !!!. Okazało się, że auto ma żle podłączone przewody EGR,N75 i przewody do turbiny kompletny burdel !!!. tURBINA Oczywiście turbina kompletnie rozjebana nie nadawała się do regeneracji. Po wymianie na nową - regenerowaną auto nie do poznania. Szkoda pisać. Mechanik powiedział ten silnik musi mieć najwyższy poziom serwisu wszelkie oszczędności kończą się tak samo!!! Moje szczęście polegało na tym że jest Forum AKP i, że znalazłem szpecjalistę od AUDI.

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2008 19:48:43 
Użytkownik

troszke przybastuj z przeklenstwami bo sie kakofonia robi.

Tytuł: Mechanik
PostNapisane: 27.sty.2008 19:53:28 
Użytkownik

Czy chodzi o Adaśia ze Stalowej Woli za wiaduktem po prawej? Ja u niego serwisuje swoje autko.

Tytuł: Re: Mechanik
PostNapisane: 27.sty.2008 20:00:20 
Użytkownik

FIBA napisał(a):
Czy chodzi o Adaśia ze Stalowej Woli za wiaduktem po prawej? Ja u niego serwisuje swoje autko.

Tak chodzi o ADAMA, pracował nad autem w sobote o 17.00 naprawdę kompedium wiedzy i pełne zaangazowanie

Tytuł: odma
PostNapisane: 27.sty.2008 20:20:54 
Użytkownik

Umuwiony jestem na czwartek na wymianę odmy.

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2008 23:52:02 
Użytkownik

Mhmmm , ostatnio jednen z uczesnikow forum zarzucil mi ze popisuje sie wiedzia i mial nadzieje ze znikne z forum. Tak mi sie spodobal jego post ze postanowilem ze bede dokladal przyslowiowe trzy grosze wszedzie tam gdze uznam za wskazane :) Ale do rzeczy ....

Odma silnika:

Silniki AFB wyposazone byly w dwie rozne odmy zaleznie od roku produkcji a dokladnie numeru nadwozia. Tak wiec A6 AFB do numeru nadwozia 4B-Y-085000 posiadal malo doskonaly system odpowietrzania komry korbowej co pozniej zostalo ulepszone. Z tego tez powodu samochody do numeru nadwozia 4B-Y-085 000 wymagaja dodatkowej czynnosci serwisowej podczas przegladow olejowych. Czynnosc ta polega na wykonaniu pomiaru cisnienia we wspomnianej komorze. Dotyczy to takze innych modeli Audi czy VW lecz w innym przedziale numerowym.

Olej silnikowy:

Dobor oleju silnikowego to jednoczesnie trudny i zarazem prosty temat. Trudny poniewaz robia to inzynierowie w fabrykach aut i srodkow smarujacych. Prosty poniewaz wystaczy zapoznac sie z dokumentacja zeby odpowieni olej zastosowac. Oznaczenie lepkosci to miedzy innymi przedzial temperaturowy pracy danego oleju. Sa oleje ktore nadaja sie w zakresie od 10 stopni do minus 30 , a sa takie ktore pracuje w zakresie od minius 30 do plus 40 stopmi. Mowa oczywiscie o temp. zewnetrzenj. Niektore wiec nadaja sie na zime inne na lato a jeszcze inne w obydwu przypadkach. Olej 10W40 nie bedzie zly ale zalezy przy jakiej porze roku. 10W40 nie jest olejem rekomedowanym do silnika AFB wiec tu jestesmy zgodni. Jednak 505.01 tez nie jest olejem do tego silnika gdyz skierowany jest dla silnikow z pompo wtryslowaczami. Jak wiemy AFB to TDI ale nie TDI PD. Tak wiec zarowno olej poprzedni jak i ten nie jest do konca prawidlowy. Odpowiedni olej do tego silnika Castrol Edge Sport 0W40 lub Castrol Magnatec 5W40 B4 , nie bez powodu uzywam tu przyladu Castrola gdyz na obecna chwile jest tylko Castrol a pozniej dlugo dlugo nic jesli chdzi o oleje.

I na koniec

Ciesze sie ze gdzies jest Pan Adam który sie stara chociaz tak naprawe go nie znam i nie wiem jak to wszytsko wyglada w rzeczywistosci. W kazdym razie moge przyznac duzego plusa za Public Relation o ile to nie byla auto reklama oczywiscie no i nie mniejszego plusa za starania.

Strefa czasowa: UTC + 1