.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 16:51:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2008 16:47:57 
Użytkownik

Piotr,

czy możesz zrobić skrinszota?

w części samodiagnozy jak drut stoi kein sollwert... :|
Obrazek

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2008 18:30:38 
Klubowicz

Gdyby od skrinszota zależało moje życie - pewnie bym go zdobył :): .
Z "pełnej ELSY" korzystam wyłącznie grzecznościowo (i wiadomo dzięki czyjej uprzejmości , której wolałbym "niepotrzebnie" nie nadużywać ...) .
Pozostaje Ci dokopać się do tej wiedzy osobiście lub uwierzyć mi na słowo ... .

Jednak gdybyś przyjrzał się niby tylko przykładowej tabelce, którą sam zaprezentowałeś, to zauważyłbyś, że te "niby przykładowe" wartości "dziwnym trafem" pokrywają się z moją wcześniejszą wypowiedzią ... ;) .

Istnieje również inny fakt (który mogę zeznać nawet pod przysięgą :): ), że w samochodach z całkowicie sprawną VP44 (co widać od razu np. już podczas odpowietrzania) lub np. po niedawnej regeneracji - ustawienie rozrządu na blokadach zawsze skutkuje brakiem potrzeby doregulowania kąta wtrysku (ponieważ "samoczynnie" ustawia się w zakresie od -1,6 do - 2,4*) i po rozgrzaniu silnika "wysterowanie" osiąga spektrum od 68 do 80% . W zasadzie - niczego więcej nie trzeba (wydaje mi się) tłumaczyć ... .

Porównawczo podam tylko inne (częste) przykłady. Nagminnie zdarzają się samochody, w których "wysterowanie" tylko chwilowo utrzymuje się w wartościach zbliżonych do 75%, a po krotkim czasie "ucieka" na 100,2. Taki stan świadczy o lekkim przytarciu pompy i wtedy pomagają dwa czynniki:
- przestawienie w BS na -3* (około)
- regularnie stosowany Mixol
Ponadto jak wspomniałem powyżej - już podczas odpowietrzania VP44 wiem (domyślam się) jak taka pompa zechce się "wysterować" na ciepłym silniku. Te "sztuki", które po odpowietrzeniu odpalają od razu - zawsze utrzymują 75% (około), zaś inne - wymagające nieco dłuższego "pierwszego rozruchu" - zawsze muszę doregulować poniżej -2* (zazwyczaj właśnie "w okolicach" -3*) .

Wnioski jak dla mnie są aż nadto oczywiste ;) ale jesli mi nie ufasz :cry2: - jakoś będę musiał z tym żyć ... :banghead: .

:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2008 19:32:07 
Użytkownik

Piotruś napisał(a):
Istnieje również inny fakt (który mogę zeznać nawet pod przysięgą :): ), że w samochodach z całkowicie sprawną VP44 (co widać od razu np. już podczas odpowietrzania) lub np. po niedawnej regeneracji - ustawienie rozrządu na blokadach zawsze skutkuje brakiem potrzeby doregulowania kąta wtrysku (ponieważ "samoczynnie" ustawia się w zakresie od -1,6 do - 2,4*) i po rozgrzaniu silnika "wysterowanie" osiąga spektrum od 68 do 80% . W zasadzie - niczego więcej nie trzeba (wydaje mi się) tłumaczyć ... .

ależ Piotr...
dlaczego miałbym nie ufać?
AYM po rozrządzie na blokadach ma na 004 2.4*ATDC [-2.4*] @ 75%.
z kolei AFB 2*ATDC @ 70%...

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2008 19:58:43 
Użytkownik

W moim przypadku na rozgrzanym silniku kat waha sie w granicach 1.2-1.6*ATDC na LATE w BS przy wysterowaniu 100,2% a w normalnej grupie 004 ma tez 100.2%. Dodam ze papa była ok 2 miesiecy temu regenerowana a wiec chyba powinna byc ok. Po przestawieniu tego kata silnik gdy jest cieply pracuje bardzo dobrze ale przy odpaleniu go rano miał nie rowne obroty :( i dosyc wysokie bo ok 1100. Zauwazyłem tez ze czasami po dodaniu gazu gdy silnik schodzi z obrotów wskazowka zatrzymuje sie na ok 1100 obr/min. Czym to moze byc spowodowane(wczesniej tak nie było).

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2008 20:10:43 
Użytkownik

tak to wyglada:
004BS
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 02016.html

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2008 20:50:06 
Użytkownik

czy pasek jest napięty prawidłowo?
[wg instrukcji]

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2008 21:15:29 
Użytkownik

tak oba zabki napinacza sie pokrywaja

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2008 22:19:40 
Użytkownik

w takim razie zgodnie z instrukcją [http://meszrum.neostrada.pl/2.5TDI.pdf] opóźnij kąt tak, by w 004BS było ok. 2.4*ATDC na Late a przy tym w 004.4 [czyli 004 zwykłe] mniej niż 100%.
chodzi nierówno, gdyż pompa nie może się wysterować.

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2008 22:23:15 
Użytkownik

przestawie to tak jak mowisz szanowny Meszumie :D tylko czemu te obroty sie czasem ustawiaja na 1100 :?: mozna tak jezdzic??(moge to zrobic dopiero za tydzien :( bo znow nie ma mnie w domu)

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2008 22:36:51 
Użytkownik

PabloD napisał(a):
przestawie to tak jak mowisz szanowny Meszumie :D tylko czemu te obroty sie czasem ustawiaja na 1100 :?: mozna tak jezdzic??(moge to zrobic dopiero za tydzien :( bo znow nie ma mnie w domu)

ustawiają się na 1100 rpm na rozgrzanym silniku i nie chcą zejść niżej?
czy ustawiają się na 1100 rpm po porannym rozruchu na zimnym silniku?

Anthem Advanced 1

Ostatnio edytowano 27.sty.2008 22:38:08 przez meszrum, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2008 22:37:58 
Klubowicz

Pablo - odczytaj pamięć błędów silnika. Jeżeli niczego tam nie znajdziesz - zaloguj 012, 016, 018 i 021.
Sprawdź też połączenie przewodu masowego silnika do karoserii (prawa łapa silnika).

Gdybym miał obstawiać zakłady to:
- pamięć błędów powinna wskazać przyczynę "dziwnych" obrotów
- ruchomy kąt wtrysku w funkcji BS wskazuje na kłopoty z napięciem lub zaworem sterującym (zdarza się w kiepsko zregenerowanych pompach, umiejscowienie na lewym boku VP, w środku długości, na samym dole)

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2008 22:49:01 
Użytkownik

rano sie tak ustawiły te obroty ale po chwili spadły do normalnej wartosci a na ciepłym to samo tylko nie spadły same tylko dopiero po dodaniu gazu. A co do tego nastawnika Piotrusiu to mozna cos we własnym zakresie zrobic?? jesli okazało by sie ze to znowu cos z pompa to mam na nia gwarancje. jak nie bedzie dobrej masy to tez takie rzeczy moga sie dziac? czyli jak rozumie kat ma miec jedna wartosc i nie moze falowac jak u mnie :(

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2008 22:50:17 
Użytkownik

wczoraj błedow nie było po ustawieniu tego kata. po tych dziwnych sytuacjach dzisiejszych nie sprawdzałem ale moze faktycznie jakies beda.

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2008 22:58:05 
Klubowicz

PabloD napisał(a):
rano sie tak ustawiły te obroty ale po chwili spadły do normalnej wartosci

To jest OK (jak wspomniał Konrad).

PabloD napisał(a):
a na ciepłym to samo tylko nie spadły same tylko dopiero po dodaniu gazu.

To jest bardzo nie OK .
(liczyłbym na odpytanie pamięci usterek)

PabloD napisał(a):
A co do tego nastawnika Piotrusiu to mozna cos we własnym zakresie zrobic??

Niestety nie. Od tego jest doktor Śmietana w Kobiórze k/Tych.

PabloD napisał(a):
jak nie bedzie dobrej masy to tez takie rzeczy moga sie dziac?

Tak, jak najbardziej tak. Może to być również jakiś inny problem "napięciowy" (np. od aku, luźnej klemy, etc.) albo np. zniekształcony sygnał od potencjometru pedału gazu ... (lub kilkanaście innych powodów i dlatego odczytanie pamięci usterek wydaje mi się niezbędne/podstawowe)

PabloD napisał(a):
czyli jak rozumie kat ma miec jedna wartosc i nie moze falowac jak u mnie :(

W BS nie może falować (stąd pochodziło w pełni zasadne pytanie Meszruma o naciąg paska, w statycznych takie odchyłki niczego nie oznaczają) .

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2008 23:08:33 
Użytkownik

z tymi obrotami sie tak porobiło po przestawieniu kata. jak wroce tylko do domu to zaraz to posprawdzam. wielkie dzieki Piotrus i Meszrum za nieoceniona pomoc z waszej strony :):

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2008 23:15:46 
Użytkownik

czujnik temp. płynu chłodzącego [a raczej jego odczyty] może rodzić falowanie na ciepłym [choć wówczas byłoby ono samoczynne].

jak zauważył Piotr, pedał gazu może mieć w tym swój udział.

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2008 23:24:51 
Użytkownik

odpinałem czujnik na dolnym wezu wczoraj. moze to dlatego :?: a co do tych obr na ciepłym to mysle ze odpale vaga i w grupie gdzie jest pedał gazu bede widział czy np blokuje sie gdy doprowadze do tekiej sytuacji ze obr beda na to 1100 a jesli okaze sie ze to nie pedał gazu to bede szukał dalej :/

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2008 08:01:53 
Użytkownik

wszech wiedzacy Meszrumie i Piotrusiu:) mam pytanie odnosnie tego napinacza. Mianowicie jezeli chciałbym go bardziej naciagnac to czy musze blokowac pompe przed poluzowaniem sruby tego napinacza??pytam bo nie mam tych przyrzadow do blokowania rozrzadu i pompy :( oczywiscie bede z wyczuciem odkrecał ta srube i tylko naciagne ten napinacz bez jego całkowitego luzowania.(po uciagu zmieni sie kat wtrysku?? chciałbym to zrobic bez odkrecania pasa przedniego jesli to oczywiscie mozliwe ;) ).

Tytuł: Kąt wtrysku
PostNapisane: 30.sty.2008 10:16:58 
Klubowicz

Jeżeli "noski" regulacyjne są naprzeciwko siebie - nie dotykaj naciągu paska !!!
Jeżeli noski nie są naprzeciwko siebie (ten mniejszy ucieka w lewo/stronę kierowcy) - powinieneś dociągnąć tak aby były naprzeciw (schodziły się).
Jeżeli mniejszy nosek jest odchylony w stronę prawą (pasażera), to znaczy, że naciąg jest zbyt silny i szkodliwy dla łożysk w pompie i rolki pośredniej (kilka mm nie robi różnicy ale np. 0,5 cm już tak !!).
Wszystko da radę wykonać bez odsuwania pasa przedniego.
Jeżeli zmienisz siłę naciągu paska to kąt wtrysku raczej nie powinien się zmienić ale przy większych zmianach coś może wymagać doregulowania.
Jeżeli czynność wykonasz ostrożnie i nie dopuścisz do przeskoczenia paska na ząbkach - nie potrzebujesz żadnych blokad ani nawet ustawiać silnika w pozycji OT - poprostu luzujesz nakrętkę kontrującą rolki, imbusem ustawiasz właściwy naciąg i dociągasz nakrętkę z siłą 36Nm.

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2008 12:37:02 
Użytkownik

mowiliscie ze ten kat moze własnie oscylowac poprzez uciag tego paska. z tego co pamietam to pokrywały sie te zabki z tym ze ten mniejszy(od strony silnika) leci troche na prawo ( w strone kierowcy) i nie jest idealnie na wprost z tym wiekszym zabkiem dlatego tez pomyslałem ze moze to poprawie :) z reszta jak tylko bede w domu i bede miał cos robic przy tym to najpierw zrobie zdjecie i sami zobaczycie jak to wyglada.

Czy mogło sie cos stac jesli podczas vag'owania przez przypadek bodajze w grupie 001 wcisnałem basic setings??(wlasnie mi sie przypomniało, chociaz w zaden sposob silnik nie zareagował i wyskoczyło w okienkach "error")

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1