.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 15:48:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B3] Drgania drążka zmiany biegów
PostNapisane: 28.sty.2008 18:28:04 
Użytkownik

Auto: Audi B3, A4 B5 AFN,A6 C7
Witam.Posiadam autko Audi B3. Miałem wymienianą skrzynie w tym samochodzie z automatu na manual.Wszystko jest dobrze lecz mechanik, który to robił pomijał dużo znaczących rzeczy podczas tej roboty i ja teraz żeby dobrze zdjagnozować problem tak jak w temacie, mam nielada problem.Nie wiem czy to poduchy silnika czy skrzyni, czy to sprzęgło lz dociskiem które nie było w jak najlepszym stanie i kwalifikuje sie juz do wymiany-ciągnie przy samej górze. Problem jest taki, zę drążek drży przy jeździe, przy gwałtownym spuszczeniu pedała gazu szarpie, na luzie po dołach tez drążek drży.Stawiam na poduche skrzyni.Macie jakies pomysły?? Czy zużywające sprzęgło może również powodować takie skutki?? Pomocy i dzięki.

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2008 10:32:28 
Użytkownik

Witam!

Szczerze powiedziawszy mam B2 i też mam takie akcje. U mnie jest to od początku jak kupiłem samochód i w sumie ja się tym nie przejmuje:) Z tym że nie wiem jak mocne drgania występują u Ciebie ale tak jak u mnie to wydaje mi się to normalne (może się myle) A przy puszczaniu gazu (gwałtownie) też mi szarpnie i to również moim skromnym zdaniem jest normalne przy manualnej skrzyni biegów także jak na mój gust nie musisz się martwić. Nie porównuj automatu do manuala :d

Jeżdżę też czasami Renault Megane Scenic i tam to są dopiero dziwne objawy ale jeździ jak trzeba więc też to zlewam... Mianowicie... Mam wrzucony bieg np trójke. I teraz jak tylko dodaje gazu lewarek zmiany biegów wychyla się w stronę tyłu auta puszczam gaz lewarek wraca :P Wychylenie jest nie duże ale odczuwalne ok 20-30mm.

Reasumując... Jeśli lewarek nie drży jakby miał padaczke i szrpie tylko przy gwałtownym puszczaniu gazu to moim zdaniem nie martw się na zapas! Szkoda tylko że przy wymianie skrzyni nie wymieniłeś sobie odrazu sprzęgła z dociskiem skoro piszesz że stan do wymiany ale oczywiście Twoja sprawa... Szkoda podwójnej roboty:)

Jeśli się myle w tym co napisałem niech ktoś mnie poprawi bo może też mam ten problem a nawet nie wiem że to problem :D

Zobaczymy co inni napiszą.
Pozdro.

Było: VW Passat B3 1,9TD Variant 1991r.
Było: Audi V8 4.2 Quattro automat 1989r.
Było: Audi 80 B4 2.0 115KM 1993r.
Było: Peugeot 307 2.0 16V 2001r.
Jest: Audi 100 C4 2.6 Quattro 1993r.
Jest: Honda Pilot 3,5 V6 243KM 2007r.
Jest: BMW E46 1.9 105KM 2000r.

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2008 11:58:57 
Użytkownik

Obejżyj poduszki pod skrzynią. Mi też drżał drążek zmiany biegów i wykonywał takie ruchy przy przyspieszaniu i dopiero jak zdjąłem wózek okazało się że prawa poduszka jest rozerwana.

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2008 13:25:33 
Użytkownik

Dzięki koledzy za odpowiedzi.Koego Maroonio czyli mowisz tylko o poduszce od skrzyni czyli lewej, z prawej jest taka mała przykrecana do tlumika z lewej ta duza.Tez mi sie wydaje ze wina poduchy skrzyni, autko ma 147ts oryginalnego przebiegu i watpie zeby podychy silnika, a skrzynia była juz wymieniana takze niemotny mechanik wkladal to co miał. Podjade jeszcze na kanał i sprawdze jak i co sie unosi pod spodem. Były przypadki że ludzie wymieniali poduchy a wina lezala gdzie indziej dlatego owle sie podpytac kto miał podobne zdarzenia

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2008 15:06:26 
Użytkownik

W moim aucie obydwie poduszki były takie same. Rozerwana była prawa ale jak samochód stał to nie było tego widać, ale może spróbuj podlewarować zestaw (silnik+skrzynia) i zobacz wtedy.

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2008 18:01:44 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
lonik napisał(a):
Dzięki koledzy za odpowiedzi.Koego Maroonio czyli mowisz tylko o poduszce od skrzyni czyli lewej, z prawej jest taka mała przykrecana do tlumika z lewej ta duza.Tez mi sie wydaje ze wina poduchy skrzyni, autko ma 147ts oryginalnego przebiegu i watpie zeby podychy silnika, a skrzynia była juz wymieniana takze niemotny mechanik wkladal to co miał. Podjade jeszcze na kanał i sprawdze jak i co sie unosi pod spodem. Były przypadki że ludzie wymieniali poduchy a wina lezala gdzie indziej dlatego owle sie podpytac kto miał podobne zdarzenia

poduszki masz 2 skrzyni , i 3 silnika a to o czym napisales to tlumik drgan wydechu i to wydech wisi na tym a nie skrzynia na wydechu :P
z tego co piszesz to sprzeglo do wymiany masz napewno.
z poduszek to sprawdz poduszke czolowa silnika czyli z przodu silnika ktora powinna opierac sie na specjalnej obejmie przymocowanej do pasa przedniego auta. drgania moga pochodzic rowniez ze zuzytych przegubow

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2008 23:37:46 
Użytkownik

Dzieki kolego hans za info. Sprzęgło fakt do wymiany ale póki co ciągnie to nie będę rozpinał, ale czy kończące się sprzęgło lub docisk może powodować jakieś wibracje?? Z tymi przegubami to mnie zaskoczyłeś bo tego nie brałem pod uwagę. Wychodziłem z założenia, że jak nie pukają na zakrętach to jest ok? W jaki inny sposób mogę sprawdzić, ze owe przeguby są ok??

Tytuł:
PostNapisane: 31.sty.2008 06:43:16 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
jak masz krzywy docisk a to sie przewaznie dzieje jak jest zuzyty to masz bicie , jak masz luzy na przegubach lub sa suche to tez masz bicie , szczegolnie na wewnetrznych przegubach. ale zacznij od centralnej poduszki bo widzialem juz rozne wynalazki w ktorych ten element przez garazowych kontruktorow uznawany byl za zbedny a pozniej zdziwienie bylo jak silnik wybijal dziure w masce a drazek zmiany biegow kladl sie na plasko w kabinie

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 04.lut.2008 15:01:31 
Użytkownik

Ponawiam temat koledzy.Dzisiaj na kanale nie zauważyłem żeby poduchy kwalifikowały sie do wymiany, są normalne drgania i ruchy poduszek.Zastanawia mnie tylko jedno ze pod skrzynia a w zasadzie ona wisi na jednej poduszcze lewej na lapach mocowanych do sanek i do nadwozia.Z kolei po prawej stronie czyli tam gdzie idzie wodzik zmiany biegów nie ma żadnej poduchy tylko mała gumowa tuleja która z góry ani z boku nie jest do niczego przymocowana.Tylko tłumik podwieszony jest do niej tak jak hans wspomniał. Jak jest u Was w 80tce b3 podwieszona skrzynia czy ktos moze jakies fotki dostarczyc. Bede bardzo wdzieczny.

Tytuł:
PostNapisane: 04.lut.2008 23:25:18 
Użytkownik

Koledzy,w wersjach z automatem autka nie maja gornego haka zawieszenia skrzyni, dlatego tez u mnie skrzynia lezy tylko i wyłącznie na lewej poduszce i brak jest gornego mocowania stad tez te drgania.Zamykam temat i bede się zastanawiał jak usztywnic skrzynie.Pozdrowionka

Strefa czasowa: UTC + 1