.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 18:43:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [2.5tdi AKE] Dziwnie cicho jak zimny - klekocze jak ciepły
PostNapisane: 05.lut.2008 09:13:55 
Użytkownik

Po uszczelnieniu silnika auto dwa tygodnie chodziło ok. Wczoraj gdy odpaliłem samochód na zimnym silniku chodził bardzo cicho (aż za cicho) ale gdy sie rozgrzał do 90stopni i chciałem bardziej energicznie ruszyć momentalnie zaczął klekotać. Dzisiaj sytuacja dokładnie taka sama...

???

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2008 11:22:25 
Użytkownik

jaki olej zalaleś???? stukanie może być przyczyną zużytych hydropopychaczy, ale dziwi mnie to ze na zimnym ok a na ciepłym lipa:/ odkąd tylko sięgam pamięcią to własnie na zimnym często grały a na ciepłym było O.K ale stawiam na hydropopychacze aczkolwiek było poruszane na forum ze to moze byc wina pompy wtryskowej, albo wtryskiwaczy:D pozdrawiam!!!

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2008 11:40:51 
Klubowicz

Ravros ... . Moim zdaniem nie uzyskasz odpowiedzi za pomocą internetu / AKP (chyba, że ktoś trafi w sedno przez przypadek).

Tego należałoby poprostu posłuchać ... . Mogą to być wtryskiwacze, panewki, hydraulika zaworowa lub uszkodzony/zanieczyszczony system olejenia. Na system olejowy stawiam najbardziej z uwagi na fakt, że ktoś uszczelniał Twój silnik ... (W sobotę odjechała ode mnie inna klubowa niunia, w której również ktoś uszczelniał silnik... . Prawie wszystko byłoby OK, nawet główki popychaczy nie zdradzały dużego zużycia, jednak kilka sztuk to był stan "poagonalny", a niektóre podkładki zaworowe i dźwignie nadawałyby się jako "eksponat" do pokazywania dzieciom w szkole samochodowej ... . Przyczyną były właśnie wszechobecne strzępy silkonu, który widać zelgał w motorze od dawna - smok pompy oleju czyściutki) .

W zasadzie tyle ... . Jedź do mechanika zanim coś nie dupnie "na dobre" .
Nie igraj z ogniem, bowiem to co napisałeś brzmi poważnie ... .

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2008 12:41:47 
Użytkownik

No właśnie autko stoi i boje sie nim jeździć, jutro jade do mechanika 50km mam nadzieje że po drodze nie będe miał żadnych przygód.

A głośniejsza praca silnika może być spowodowana niewłaściwą pracą tiptronica bo właśnie razem z uszczelnianiem silnika miałem regenerowanego tipa ale coś spaprali i przełacza sie w tryb awaryjny jak włącze R

Jeśli chodzi o pompe wtryskową to regenerowałem elektronike 2miesiące temu i na zimnym odpala bez problemu.

Jestem totalnie załamany ponieważ wydałem na to autko już 9000zł przez pół roku i cały czas jest coś nie tak :(

A może być to spowodowane zbyt wysokim stanem oleju, bo na zimny aucie jest maksymalny stan (w tym przedziale)?

I jeszcze jedno, koleś mi po uszczelnieniu nie wymienił odmy gdyż stwierdził, że w AKE odma jest plastikowa i nie ma sie tam co zapchać :?: :| :?: Według niego odmy wymienia sie w tych 150 konnych a w 180 nie :?:

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2008 17:45:32 
Użytkownik

dokładnie tak!!! z odmą w tych 180-konnych silnikach problemu nie ma :)

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2008 18:04:07 
Użytkownik

ooooooo... to troche mnie uspokoiłeś bo już zacząłem mieć wątpliwości co do mojego mechanika :)

Olej zalałem - mobil półsyntetyk

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2008 15:46:08 
Użytkownik

Piotruś byłem dzisiaj u mechanika podłączył pod vaga i nie wykazało żadnych błędów. Zrobiliśmy jazde z vagiem i jedyne co stwierdził to, (z tego co zrozumiałem) jest zbyt niskie ciśnienie pompy na dole - po puszczeniu gazu spada do zera.

Ale z kolei dzisiaj miałem wrażenie że silnik nie chodził już tak głośno szczególnie po tej jeździ testowej na wyższych obrotach

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2008 17:34:52 
Użytkownik

ravros napisał(a):
Piotruś byłem dzisiaj u mechanika podłączył pod vaga i nie wykazało żadnych błędów. Zrobiliśmy jazde z vagiem i jedyne co stwierdził to, (z tego co zrozumiałem) jest zbyt niskie ciśnienie pompy na dole - po puszczeniu gazu spada do zera.

zapomnij o tym mechaniku.
to, co napisałeś to sci-fi.

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2008 20:50:43 
Użytkownik

Cytuj:

A czy to nie bedzie problemem?

VW Passat B5FL AVF tip 2003r

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2008 10:13:53 
Użytkownik

DariuszM napisał(a):
Cytuj:

A czy to nie bedzie problemem?

chyba nie bo wcześniej też jeździłem na tym oleju i było oka

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2008 16:57:19 
Użytkownik

Moim zdaniem nie klekocze na zimnym bo poprostu olej jest jeszcze gęsty to tam gdzie jest luz jeszcze jakoś go wypełnia po rozgrzaniu wiadomo robi się bardziej wodnisty .Na pierweszym miejscu zobacz panewki ,wystarczu ściągnąc miske i zobaczyc czy któraś nie jest obrucona na drugim miejscu zobaczyłbym sworzeń na tłoku tam też się lubi panewka wytrzaskac i objawia się to czesto takim klepaniem i nie metalicznym stukiem.Jak bedzie spiepszony wał to lepiej rozglądaj się za innym silnikiem bo koszty naprawy napeno nie będą niski ,chyba że chcesz tym autkiem jeszcze troche pojezdzic i wiedziec co masz to remontuj :peace: inny silnik ,wiadomo kupujesz zakładasz i jedziesz ale też nigdy nie wiesz co kupisz.Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2008 00:26:56 
Użytkownik

Odświerzam temat :)

Moje główne pytanie - czy kończąca sie pompa wtryskowa może powodować głośniejszą prace silnika(bo podobno powoduje głośniejszą prace) i jednocześnie może nie być absolutnie żadnych problemów z odpalaniem? Czy jeżeli jak już coś sie dzieje z pompą to pierwsze oznaki to zawsze problemy z odpalaniem?

Dodam jeszcze że regenerowałem elektronike pompy jakieś trzy miesiące temu a to podobno tylko odwleka śmierć pompy (i w ten sposób mam jeszcze jedno pytanie :) ???

Błagam odpowiedzcie bo jutro zamierzam jechać w góry i nie wiem czy jechać...

Strefa czasowa: UTC + 1