.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.mar.2025 18:28:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Szukam felg...i już sam nie wiem-pomóżcie!..
PostNapisane: 13.lut.2008 12:13:57 
Użytkownik

Posiadam A6 C5,98rok,avant-chcę fajne felgi na wiosenke i po naczytaniu się forum jestem tak skołowany że juz sam nie wiem co dobrać żeby pasowało..Poniżej kilka linków nad czym sie zastanawiam i co biorę pod uwagę:

same felgi MAMy -
http://moto.allegro.pl/item310529224_fe ... _audi.html

fele od Bila(wejdą do mojej niuni z tym ET?) ponoć stary model..
http://moto.allegro.pl/item303060416_or ... i_a6_.html

kolejne ale nie wiem czy to ET pasuje..
http://moto.allegro.pl/item307481862_au ... mi_18.html

te też sa spoko ale proszę o opinie "wyjadaczy"..
http://moto.allegro.pl/item307049980_al ... html#photo

Tez fajne ..
http://moto.allegro.pl/item301993187__f ... line_.html

Nigdy bym nie pomyślał,że z wyborem będzie taki problem...Generalnie muszę się zamknąć w kwocie max 2500pln co zawęża poszukiwania i równocześnie utrudnia wybór :/ ..Jak juz wybiorę to sie pokaże na stronce ale byłoby miło gdyby ktos mi jeszcze doradził..Co sadzicie o tych MAMach?..Jest cos z nimi nie tak?... :?: Te od Bila sa w porzo ale podobno pasowałoby aby do C5 były nowsze modele...Wszystko fajnie. :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2008 13:38:42 
Użytkownik

MAMy smietniki, miekkie, gna sie starsznie, wg Twojego wyboru to 3 lub ostatnia propozycja. Jakbys chcial mam tanio do sprzedania :

www.polerowanie-felg.pl/oz

lub

www.polerowanie-felg.pl/bbs.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2008 15:53:28 
Klubowicz

Dla mnie z tych co pokazałeś to tylko "2" (o ile wejdzie).

http://moto.allegro.pl/item306022467_su ... ginal.html - takie też fajnie wyglądają - jak chcesz to poszukam Ci fotek na moim aucie, bo na tym zdjęciu z allegro są "odpychające". Te fele były montowane fabrycznie (za dopłatą) a więc zniosą ciężar A6 bez problemu.

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2008 16:54:05 
Użytkownik

Auto: S4 B6 Cabrio
Zerknij na tę stronę www.maszgum.pl

Kupiłem od nich dwa komplety i wszytko gra.

Tytuł: szukam szukam...
PostNapisane: 13.lut.2008 23:07:57 
Użytkownik

O felgach MAM słyszałem zarówno dobre jak i złe rzeczy więc pewnie odpadną...GrześB-chodziło Ci chyba o propozycję nr 3 bo te od Avusy to wg Sprintera i Oliwera78 nie podejdą wizualnie...Twoja propozycja jest warta uwagi-fela spoko-wyślij mi jakieś fotki jak to wygląda,myślę ze podobnie jak u użytkownika Mateuszsta20...Roger_35-ten link nie wchodzi...

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2008 23:32:44 
Użytkownik

Wg. mnie 2, albo 5.

2- Bardzo ładne, dość często spotykane. U mni epo mieście jedna S6 C5 z takimi jeździ i bardzo fajnie wygląda.

5- Bardzo proste, ale świetnie pasują do samochodu.

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2008 16:50:51 
Użytkownik

ech... kombinacje alpejskie robicie z tymi felami...
Zwykła felga nie pasuje do niczego. Wygląda po prostu ładniej niż stałówka...

Felga musi mieć to "cos", co chwyta za oko i serce. Całkowicie odmienia auto i mozna dzięki niej znacznie poprawić wygląd swojej furki, albo też totalnie go zepsuć... To ona nadaje charakter całemu autu..

Z podanych u góry felg najlepsze są nr 5. Klasyczne, ładne, nieprzesadzone, ale po prostu oklepane. Wszyscy je mają i połowa A6/C5 na nich jeździ, zwłaszcza, że taki wzór wypuścił Ronal i Aluett bodajże. Jeśli kupować to tylko oryginały, bo inne to śmieci, chociaż wyglądają tak samo...
Ta opcja wchodzi w grę, jeśli chcesz mieć auto jakich pełno jeździ po ulicy....

Wydajecie kupę kasy na koła, więc czy nie lepiej poszukać czegoś nietuzinkowego?? Czegoś, czego nie ma nikt?? I w ten sposób wyróżnić swoje autko??

Góral podał na tacy BBS'y i do tego w pięknym stanie. Wiadomo, o nich sporo i to już jest argument za tym, żeby się zastanowić. Do tego, takich felg na codzień się nie ogląda. Dalej masz polerowany rant, a on dodatkowo podnośi atrakcyjność wizualną...

Wybór należy do Ciebie...

Ps. Nie wiem jak wygląda Twoje auto, ale od razu powiem, że sama felga nie wystarcza do szczęscia... Do jego pełni potrzeba niestety (dla niektórych) obniżonego zawiasu, bo bez tego auto wygląda jak "baba w zakasanej kiecy". I do felg od Górala potrzebna jest gleba. Bez niej nie podchodź do tej felgi, bo nie będzie efektu (lub będzie "antyefekt" ;) )...
Jeżeli masz seryjny zawias i chcesz przy nim pozostać, to załóż te RS'y i będzie OK, ale bez szału.

Ps.2 MAM'y to śmieci. Nie dość, że brzydkie jak kupa (ale to kwestia gustu), to jeszcze do tego miękkie i drogie. A co najważniejsze, to one "MAMią" zdjęciami. Takiego efektu nie uzyskasz kupując 18" felgę. Koła w Golfie na zdjęciach mają jakieś 20" przy mega obniżonej budzie, podobnie jak w A6. Dlatego w rzeczywistości bardzo się rozczarujesz efektem...

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2008 18:38:27 
Użytkownik

Heveliusz masz całkowitą rację,wywalając troche kasy chcę żeby moje auto wygłądało inaczej niż wszystkie chyba ze jak napisaleś ktoś chce mieć coś lepszego od stalówek to kupuje te oklepane.Co do przedstawionych felg to zdecydowanie bbs-y od górala z ładną oponka i obniżonym zawiasem będą wyglądać super,w tym stylu(choidzi mi o rant) to jeszcze fajne są RH-ZW 1 lub3 albo OZ futura,jak ja szukałem ich do c4 to nie umiałem znalezdz z odpowiednim ET i kupiłem inne bo kasa w kieszeni zbyt dlugo mi się nie trzyma :D jeszcze by sie rozpłyneła i śmigałbym w lato na stalówkach :):

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2008 18:53:55 
Użytkownik

to kwestia poszukiwań. U mnie leżą i ZW1 i ZW3 :peace:
Mnie też się kasa nie trzyma, ale felgi same turlają się do garażu :peace:

A rant zawsze był i będzie jedyny i niepowtarzalny. Upiększy każdy samochód :diabel: (to oczywiście moje skromne zdanie)...

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2008 19:44:45 
Klubowicz

Heveliusz napisał(a):
A rant zawsze był i będzie jedyny i niepowtarzalny. Upiększy każdy samochód :diabel: (to oczywiście moje skromne zdanie)...

Jak piszesz to kwestia gustu, mnie np. ranty nie pasują i szpecą auto. I nie jestem osamotniony bo znam wielu ludzi którzy sądzą tak samo :D

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2008 22:40:24 
Użytkownik

rant jest ok ale zmniejsza felge wizualnie o jeden rozmiar

mi bardzo sie podobaja (i nie wiem czy wkoncu sie skusze na zmiane na te felgi) wlasnie te kola ale w wersji przygotowanej przez wspomnianego wyzej masz guma'a tj polerowane ramiona a srodek czarny:
http://www.allegro.pl/item312818886_19_ ... _cena.html

GALERIA
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15.lut.2008 22:18:47 
Klubowicz

Ranty, ranty... z tego się wyrasta. ;) Na dzień dzisiejszy widziałbym je tylko w cultach VW.

Mój obecny faworyt to T670 - najlepiej w ciemnym chromie:
Obrazek

Obręcze wskazane przez arturro_mitsu także zapierają dech w piersiach.

A2 1.4

Tytuł: Kupiłem!!!!!!!!!
PostNapisane: 17.lut.2008 12:11:23 
Użytkownik

Po wycieczce do Poznania i Międzychodu wreszcie znalazłem te :
http://moto.allegro.pl/item307481862_au ... mi_18.html

stan świetny,225/20/18 Et 20,nie porysowane,bieżnik 0,5 cm -super!!Dodam,że mam lekko obniżone zawieszenie wiec powinny sie prezentowac wyśmienicie!!!Jak tylko sie ciut ociepli i założe,bo sa na letnich oponkach,to nie omieszkam sie pochwalić.Dziękuję wszystim za rady i opinie,bardzo cenne,dużo mi dały,pozdrawiam!!!! :peace: :peace: :peace: :P

Tytuł:
PostNapisane: 18.lut.2008 13:17:32 
Użytkownik

Ładne fele wybrałeś :)

Tytuł:
PostNapisane: 18.lut.2008 16:45:36 
Użytkownik

Wzioles pod uwage ET felg??
Do c5 to chyba troche za malo...

S6 C5 4.2 V8

Tytuł: Re: szukam szukam...
PostNapisane: 18.lut.2008 18:56:19 
Klubowicz

sprytny78 napisał(a):
O felgach MAM słyszałem zarówno dobre jak i złe rzeczy więc pewnie odpadną...GrześB-chodziło Ci chyba o propozycję nr 3 bo te od Avusy to wg Sprintera i Oliwera78 nie podejdą wizualnie...Twoja propozycja jest warta uwagi-fela spoko-wyślij mi jakieś fotki jak to wygląda,myślę ze podobnie jak u użytkownika Mateuszsta20...Roger_35-ten link nie wchodzi...

Witaj sprytny,
Nie wiem, skad ta informacja, ze numer 3 wg mnie nie pasuje do C5. To wynik jakiegos nieporozumienia. Ja generalnie uwazam, ze felgi modeli S wszystkie sa piekne, a ten nr 3 b. pasuje do C5.
No i wspomniany BBS Gorala jest swietny, ale potrzebuje gleby.

@ Hev. - ja lubie oryginaly bardzo, tylko zawsze troche wieksze niz fabryka dala, wiec siegam do nowszych modeli. Jak na samym forum widzisz, experymenty "zeby byc innym" w 90% koncza sie fiaskiem tutaj.
I ja np. majac Twoje V8 pewnie wrzucilbym [poczciwe] 17x8 Bolero lub OZ Futura. Oczywiscie i na szczescie Tobie dobor kol wychodzi znakomicie.
Lepiej sie trzymac w zakresie znanych producentow lub oryginalow.
Acha, nie cierpie polerowanych w calosci felg, tylko rant!
I tego zycze sprytnemu78.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 19.lut.2008 09:07:40 
Użytkownik

Oliwer:
Bolero mam w garażu, ale IMHO w V8 nie robią szału. Nie podoba mi się, zbyt statecznie jest, brakuje nutki szaleństwa. OZ Futura, to świetne koło (zwłaszcza jak ma 10" :diabel: ), ale trudne do dostania :)

Nie każda felga polerowana w całości wygląda dobrze. Są takie modele, które miażdżą, a inne są beznadziejne... Jedną z tych która miażdży jest właśnie RS6 całą w polerze. Jedna z niewielu jednoczęściówek, które wyglądają wybornie...

Co do doboru, to kombinuję ile się da. Nieraz wychodzi fajnie, innym razem gorzej. Teraz mam nowy projekt i zobaczymy jak wyjdzie na żywca. Mam nadzieję, że nieźle...

Ps. Na pewno nie cierpisz felg polerowanych w całości??
A to??

Obrazek :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 20.lut.2008 02:11:45 
Klubowicz

tak myslalem ze wypalisz tu z tymi felami :))
Sa sliczne, ale pasauja do zaledwie kilku aut, na ogol cult style by mkII low+slow). Twoj V8 sie w tym odnajdzie. Potrzebna duza gleba. (Ja i tak wolalbym ten srodek sredrny). Ale to nie moja bajka, caly czas zalatuje mi to chinskim odpustem. Wiadomo, jedni wola sport inni lans.
Jak inni sie na to zapatruja?

Tytuł:
PostNapisane: 21.lut.2008 01:34:19 
Klubowicz

Heveliusz napisał(a):
Oliwer:
Bolero mam w garażu, ale IMHO w V8 nie robią szału. Nie podoba mi się, zbyt statecznie jest, brakuje nutki szaleństwa.

robia robia... ;)
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 21.lut.2008 01:56:21 
Użytkownik

szał to nie jest.. . A do tego wygląda tak, seryjnie... :)
Jak ktoś chce mieć serię, to Bolero są idealne, ale w moje ma nie być seryjne :)
Staram się, żeby było niemniej ładne, ale nie seryjne :diabel:

Strefa czasowa: UTC + 1