Piotr-ek napisał(a):
Dla mnie 90kkm to jakieś 2,5-3 lata. Ale jeśli nie chcesz się zamęczyć tym autem finansowo i kląć co popadnie należy to zrobić dobrze. Cena od normalnego mechanika nie odbiega od ceny ASO (za robotę), natomiast w ASO mają nikłe pojęcie o poprawnym wykonywaniu czynności serwisowych - oni nawet nie zalecają wymiany termostatu przy robocie - wolą później skasować drugi raz (cena ta sama co za rozrząd).
remczar napisał(a):
nie wiem skad sie biora te kwoty 4-6k za rozrzad w 2.5TDI. Ja robilem ostatnio wymiane razem z pompa wodna i wynioslo mnie to 2k, tylko ze czesci sam kupilem a wymiana byla robiona w serwisie OOOO, oczywiscie bez faktury, dlatego taniej niz normalnie...ale kwoty ktore podajecie sa dla mnie conajmniej dziwne. pozdrawiam
Tak kolego - wiemy i znamy przypadki, że ktoś to robi nawet i za 1500. Dla mnie rozrząd to są wszystkie rolki, paski, napinacz, termostat, wisko, pompa wody, odma a w wersji max także i hydraulika zaworowa (którą powinno się robić z definicji) oraz wszystko, co można przy tej robocie zrobić a co budzi choć najmniejszą wątpliwość co do stanu zużycia. Dla innych rozrząd to pasek i pompa wody (którą Ty się chwalisz, a którą ja wymieniam z definicji i nawet pod uwagę nie biorę opcji, by ją zostawić). Same częśći dobrej jakości kosztują więcej...
Nikt tutaj na forum nie napisał, że 2.5 TDI jest tanie w eksploatacji... dolicz sobie do tego ewentualne wałki rozrządu - 3-4k PLN, wtrysk sterujący 1,5k PLN, regeneracja VP44 2,5k PLN no i regeneracja turbo (tutaj chyba też ok. 2kPLN). Oczywiście nikt nie mówi, że to wszystko wyjdzie, ale trzeba brać i taki scenariusz pod uwagę... U mnie pompka ma się dobrze, ale WS wymieniałem...
Napisałem Ci na początku, że jeśli 4k PLN Cię przeraża odpuść sobie 2.5 TDI!
przemik napisał(a):
Czyżbys starał sie nam zasugerowac, ze dobre wykończenie wnętrza skonczyło się w B4....
Basket ma rację - niestety nowsze modele są zawyczaj plastikowe - ja po przesiadce z C4 do C5 czułem dyskomfort - teraz mi już przeszło, ale stare auta jakość tapicerek miały naprawdę rewelacyjną...