.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.lut.2025 03:57:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A6 2.5 TDI V6 AFB jak wymienić termostat
PostNapisane: 27.mar.2008 14:42:16 
Użytkownik

Przeszukałem forum (być może nie skutecznie) w poszukiwaniu samouczka lub choćby fotek z lokalizacją termostatu. Jeśli ktoś z szanownych Kolegów może podrzucić linka będę bardzo wdzięczny. Dzięki temu forum wyczyściłem już turbinę, była bardzo zabrudzona i dziś odbieram części do wymiany odmy. Mam nadzieję, że swobodnie ją wymienię wg przepisu z forum.
Pozdrawiam Forumowiczów.

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2008 14:55:30 
Użytkownik

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... termostatu

poczytaj jest tego trochę ;)

ALL BEL 2013-

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2008 15:00:44 
Klubowicz

Obrazek

Co z tym Twoim nadciśnieniem w skrzyni korbowej Heniek :): ???
Nie napisałeś, czy to była pomyłka, czy rzeczywiście miałeś 0,5 bar ;)

Obrazek Obrazek
;)

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2008 15:07:51 
Użytkownik

Dzięki Ci kol krzycho0110 - czytałem to już. Chciałbym fotkę z napisem lub strzałką tu jest termostat. Jeśli nic nie znajdę to sadzę, że sobie i tak poradzę, (metodą dedukcji + największego radzieckiego uczonego Wańki Macajewa) wszak nie dochodzą tam przewody paliwowe tylko raczej od chłodnicy. Byłbym wdzięczny za info jak sprawdzić pompę wodna skoro już tam będę grzebał.

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2008 15:16:39 
Klubowicz

heniekwit napisał(a):
Chciałbym fotkę z napisem lub strzałką tu jest termostat.

:?: :?: :?: :D
Moja fotka Ci nie leży ? :):

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2008 15:21:44 
Klubowicz

carlnova napisał(a):

Dolnych nie opisałeś ... :/ ... :): .

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2008 15:25:03 
Użytkownik

Wielkie dzięki carlnova. Twoja odpowiedź pojawiła sie kiedy pisałem swój poprzedni post. Co do ciśnienia w skrzyni korbowej to takie naprawdę było 0,5 bar ~ 0,5 atm. Zrobiłem genialny-głupi test: zamiast korka wlewu założyłem luźno 3 warstwy odciętych stopek z damskich rajstop, obwiązałem cienkim drutem Cu. Tak pojechałem do rodziny na święta 2 x 150 km. Żadnych dymów z tyłu, dziś odbieram zamówioną odmę. Jeśli możesz wrzuć jak namacalnie sprawdzić pompę wodną. Do następnej wymiany rozrządu pozostało mi 70 kkm. Termostat muszę wymienić bo nie dogrzewa przy -0,5; -1 na wskaźniku było niżej niż 80, raz tylko może 81-82.

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2008 15:26:52 
Klubowicz

Piotruś napisał(a):
carlnova napisał(a):

Dolnych nie opisałeś ... :/ ... :): .

Nie opisałem ze skromności, bo znam tylko jeden tak czysty silnik... :):
Zresztą Heniek już sobie poradzi...
Skoro nie odpowiada na pytania - to i my zostawimy mu rąbek tajemnicy do odkrycia :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2008 15:27:27 
Użytkownik

Dziękuje wszystkim muszę odejść od kompa.

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2008 15:35:08 
Klubowicz

Ha... Srebrny kolor i jeszcze do tego zalany Motulem... :peace: O matko...
Piotruś nawróciłeś się ? Najpiękniejszy dzień w moim życiu :): :diabel: ;) :) :D :d

Do Henia @ kiedy zmieniałeś rozrząd w swoim aucie ?
Pompy wody się nie sprawdza tylko wymienia obligatoryjnie razem z rozrządem i termostatem...

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2008 16:08:10 
Klubowicz

heniekwit napisał(a):
Co do ciśnienia w skrzyni korbowej to takie naprawdę było 0,5 bar ~ 0,5 atm. Zrobiłem genialny-głupi test: zamiast korka wlewu założyłem luźno 3 warstwy odciętych stopek z damskich rajstop, obwiązałem cienkim drutem Cu. Tak pojechałem do rodziny na święta 2 x 150 km. Żadnych dymów z tyłu, dziś odbieram zamówioną odmę.

W takim razie myślę, że przy jednej robocie powinieneś bezwzględnie sprawdzić stan hydrauliki zaworowej, wałków rozrządu i turbiny. Wszystkie te elementy, prawdopodobnie w (zbyt)długim okresie pracowały praktycznie bez smarowania i zachodzi duże (do bardzo dużego) prawdopodobieństwo masakry pod deklami na głowicach i w ułozyskowaniu wirnika turbo.
Życzyłbym Ci abyś za kilka dni napisał, że się baaaardzo pomyliłem ... .

heniekwit napisał(a):
Jeśli możesz wrzuć jak namacalnie sprawdzić pompę wodną. Do następnej wymiany rozrządu pozostało mi 70 kkm. Termostat muszę wymienić bo nie dogrzewa przy -0,5; -1 na wskaźniku było niżej niż 80, raz tylko może 81-82.

Aby nie narazić się na przykre konsekwencje "skrótowej" wymiany termostatu - i tak powinieneś rozpiąć napęd rozrządu. Pompę wody trudno jest zweryfikować, chyba że leci z niej tak samo jak na zdjęciu w poście Carlnovy. Na Twoim miejscu kupiłbym nowy termostat w ASO i dobrą pompę wody w zamiennikach (np. INA-Rouville) i tak "przeczekał" do następnego serwisu rozrzadu.
Uwaga: jesli aktualnie masz założoną oryginalną pompę ze znaczkami CCCO - absolutnie jej nie wyrzucaj - przyda sie za jakiś czas do wymiany w ASO na nową (w trybie austausch).

PS - OT:

carlnova napisał(a):
Ha... Srebrny kolor i jeszcze do tego zalany Motulem... :peace: O matko...
Piotruś nawróciłeś się ? Najpiękniejszy dzień w moim życiu :): :diabel: ;) :) :D :d

Przykro mi ale to nie jest najpiękniejszy dzień Twojego życia ... ;) .
Spudłowałeś podwójnie ;) . Ani moje auto, ani (tym bardziej) "mój" olej ... .
To jest samochód Kolegi Falco, który zażyczył sobie ode mnie pełnego foto-story z przebiegu naprawy (i wcale mu się nie dziwię po tym co przeszedł wczesniej) :

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... highlight=

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=68019

Motula - fakt zostawiłem w silniku (ale na krótko) z dwóch podstawowych powodów:
- chciałem żeby "stary" olej wypłukał ewentualne zabrudzenia "ponaprawcze" na przestrzeni kilku tysięcy kilometrów
- olej był całkowicie świeży (jakieś 500 km od wymiany)

No i ... ?? Było Ci to potrzebne ... ??
:P :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2008 00:30:38 
Użytkownik

Jest już b. późno, ale jeszcze coś napiszę. Rozrządu nie zmieniałem sam, ale wiem na pewno, że pozostało mi te 70 kkm. Jest to auto z pewnego miejsca. Pewien człowiek z PL pracuje w warsztacie w DE. Auto jest od kumpla szefa warsztatu i serwisowane w tymże warsztacie przez ostatnie lata również z udziałem faceta z PL. Co do dekli na pewno podniosę bo ciekły, być może z powodu 0,5 bar i wymienię uszczelki i obejrzę stan klawiatury. Silnik na trasie jest prawie niesłyszalny i ma niewielki przebieg. Znalazłem też w jakimś zakamarku zmiętoloną urwaną kartkę z wymiany oleju 20. 01. 2005 co utwierdza raczej mnie,że nie kombinowano z licznikiem. Wtedy zalany był Castrol 0-W40. Teraz miałem jakiś 10-W40 - być może ze względu na wycieki. Turbinę już wyczyściłem i być może pokażę na filmie jak w prosty sposób sprawdzić czy działają kierownice. Była tak zafajdana nagarem, iż przestraszyłem sie, że pokrzywiłem wirnik (prawie wpadłem w panikę). Wróciłem do kompa, jeszcze raz obejrzałem fotki pod katem gzie ma być czysto i poskrobałem. Okazało się, że trochę nagaru wpadło przy rozbiórce, pomiędzy wirnik a blaszany kołnierz od strony gorącej w minimalną szczelinę jaka istniała, a powinno być blaszka, prawie milimetr luzu i turbinka na spaliny. Ten milimetr to po prostu był nagar. Teraz kreci sie leciutko po dmuchnięciu odkurzaczem, kierownice też były zapieczone. Odebrałem diś odmę, i trafia mnie sz..., za troszkę plastiku i jakijś tkaniny 224 zł. Gdyby było tam choć trochę miejsca wyprowadziłbym przewód, zrobił jakąś obudowę i zastosował prosty filtr powietrza np:, z 126p i wymieniał co 5-10 kkm, a tak płacim i kwiczym i rozbieramy kawałek silnika by wymienić. Facet z PL twierdził, ze da sie to zrobić przy odkręconym jednym dolnym przewodzie wys. ciśnienia od strony filtra oleju i odkręconej plastikowej części obudowy filtra oleju, bo jakoś przeszkadza w wyjmowaniu. Niestety nie sprawdzę tego ze względu na cieknące dekle. A może dla samej idei popróbuję. Pozdrowienia. Dobranoc.
Do

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2008 10:05:51 
Klubowicz

Piotruś napisał(a):

No i ... ?? Było Ci to potrzebne ... ??
:P :peace:

Spoko... :peace: Kiedyś doczekam tego dnia, że w krwiobiegu Twojej domowej floty popłynie Motul... :smokingdevil:

Heniekwit@ audi od szefa serwisu i zaniedbana do tego stopnia (0,5 bar) odma ? Coś mi tu nie gra... albo jesteś zbyt łatwowierny...
Poza tym 100 % pewne 70 tys. do wymiany rozrządu i występuja problemy z oryginalnym termostatem i pytasz jak sprawdzić pompę wody, które to części przez Twojego szefa serwisu powinny zostac wymienione obligatoryjnie ?

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2008 10:57:00 
Użytkownik

Nie jest aż tak źle, w tym aucie grzebał sie w de mój braciszek cioteczny. Pytam bo Niemcy też oszczędzają i nie wymieniają wszystkiego. Nie mogę sie z nim skontaktować i zapytać o pompę. Tam też są "fachowcy", sam byłem świadkiem jak to auto odbierałem, jak "mechanik" odwiercał urwana szpilkę od koła w jakimś fiacie, wysokoobrotową wiertarka pneumatyczną. Co się spaliło normalni będą wiedzieć. Potem został zrugany przez szefa. Auto nie było własnością szefa zakładu a tylko jego kumpla, a to nie to samo. Jeśli sie ktoś uprze to mechanik zrobi tak jak chce klient. Brat sam w nim wymieniał kiedyś odmę ale się zapchała już. Oni tam wg braciszka jeżdżą i nie przejmują sie za bardzo. Gdybym nie odnalazł tego forum też nie wiedziałbym wiele, np. że mam nie dogrzany silnik. W PL i DE jest wiele takich osób które po prostu jeździ i nie wiele wie o swoim silniku. Za granicą te motory uważane są za mało awaryjne, być może dla tego, że jeżdżą od 0 km do 200-300 kkm, a potem są u nas, bo na takie nas stać. I jeszcze można poszpanować co sprawdziłem na sobie: gdybym kupił Dacie Logan to nikt by nie dostrzegł nowej fury, a tak "ale masz auto". Lub tekst do znajomych " kto do Was przyjeżdża taką bryką". Pozdrawiam, musze kończyć, przerwa w szkole sie skończyła.

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2008 23:05:46 
Użytkownik

Rozebrałem już dziś tuszkę autko i mam pytanie; Znalazłem zawór na dole przy chłodnicy, przekręciłem o 90 stopni (dalej nie idzie) i nic, czy jest przytkany. Z bloku silnika wyciekło ok 3 litry.

Tytuł:
PostNapisane: 08.kwi.2008 08:53:18 
Użytkownik

Zawór na wężu chłodnicy ma zawór który oprócz przekręcenia powinien się również trochę wysunąć.

Tytuł:
PostNapisane: 08.kwi.2008 11:22:03 
Użytkownik

Dzięki, za odpowiedź. Rozgryzłem ten zaworek - za małą siłą próbowałem.

Strefa czasowa: UTC + 1