.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 05:25:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 27.cze.2007 18:49:20 
Klubowicz

zserty napisał(a):
Wyrażam skruchę.
Nie jestem na bieżąco, co nie umniejsza faktu, że OC jest wymagane. Kolejność tylko pomieszałem.

Skrucha przyjęta :diabel:

Piotruś napisał(a):

No tego nie wiedziałem, że jesteśmy już jedną nogą w Europie... :galy: :diabel:
Bardzo przydatna stronka...

Piotruś napisał(a):

Carl -> u nas dla odmiany niczego się nie podpisuje ale odbierając DR kserują polisę OC.

:peace:

Jasne...
Co kraj to obyczaj - co urzędnik to inna interpretacja tego samego przepisu :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 27.cze.2007 18:59:07 
Użytkownik

Piotruś napisał(a):
Pewnie że Ci się uda. U nas wszystko trwa nie dłużej niż 20 minut. OC biorę po drugiej stronie korytarza - kolejne 10 minut.

No u nas z kolei dalej najlepiej zacząć stanie po swój numerek bladym świtem... :/
Na szczęście- i na to są sposoby :peace:
Ubezpieczenie w zasadzie juz wypisane, czeka tylko na wpisanie nr rej i wsio :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 27.cze.2007 19:08:33 
Użytkownik

Auto: ACOQ NG

Zdradź rąbek tajemnicy. Co to za kółka.

Tytuł: Re: I rejestracja w PL- jakie dokumenty?
PostNapisane: 11.maja.2008 06:37:10 
Użytkownik

Piotruś napisał(a):
martab99 napisał(a):
Szanowni,

Jakich dokumentów do opłaconego, gotowego do rejestracji w PL auta mam wymagać od sprzedającego? Auto jest z Niemiec.
Sprzedający coś wspominał ze będzie bez tablic- to nie będzie jakis problem w URzedzie Komunikacji?

1. Fahrzeugbrief
2. Fahrzeugschein (tzw. 'mały Brief" / Dowód Rejestracyjny) + tłumaczenie (lub zaświadczenie o wymeldowaniu ale to w przypadku auta wyrejestrowanego ponad rok temu).
3. Faktura VAT lub Faktura VAT MARŻA (z podaną kwotą podatku akcyzowego :!!: :!!: )
4. Zaświadczenie o zapłaconej akcyzie z UC - o ile sprzedawca nie wyodrębni tej kwoty w fakturze sprzedaży.
5. Zaświadczenie VAT25 o zapłaconym (lub zwolnieniu) VAT.
6. Badanie Techniczne
7. Nie powinni tego żądać (jeśli kupujesz od legalnego handlarza) ale najczęściej bez niemieckiej fakturu / umowy (z tłumaczeniem) nie chcą rejestrować :/ .
8. Jeśli gotowy do rejestracji, to opłata za recycling (500 zł.).

mam pytanie bo wybieram sie w tym tygodniu do de czy w kwestii papierów potrzebnych nic sie nie zmieniło ????jakie miejscowości są jeszcze objęte ryzykiem ??jak rozpoznać ten fałszywy brief?? :) pozdrawiam

Tytuł: Re: I rejestracja w PL- jakie dokumenty?
PostNapisane: 11.maja.2008 09:10:46 
Klubowicz

Przemysław napisał(a):
mam pytanie bo wybieram sie w tym tygodniu do de czy w kwestii papierów potrzebnych nic sie nie zmieniło ????jakie miejscowości są jeszcze objęte ryzykiem ??jak rozpoznać ten fałszywy brief?? :) pozdrawiam

Jedziesz sam, więc moja wyliczanka Ci się nie przyda (to było dla auta kupionego w PL). Ty potrzebujesz:
- Brief (duży)
- Schein (czyli Dowód Rejestr)
- umowa zakupu, rachunek zakupu, faktura zakupu
- badanie techniczne
- tłumaczenia (umowy i scheinu na pewno, brief zależnie od wydź. kom.)
- zaśw. z UC (akcyza)
- zaśw. z US (VAT 24/25)
- opłata recyclingowa (za jedyne 500 :D )

Najlepiej zabierz ze sobą wydrukowaną umowę zakupu, koniecznie z nagłówkiem "Privat Kaufvertrag", co w przypadku transakcji z osobą fizyczną/niehandlarzem stanowi "dodatkowy dowód" dla US, że na aucie nie "wisi" VAT (MWSt).

Jeżeli będziesz kupował od handlarza - niech bezwzględnie napisze, że jest to sprzedaż w ramach &25a (niemiecka VAT-MARŻA) - wtedy nie będzie wyodrębniona kwota podatku (jedynie końcowa cena zakupu).

Jeżeli będziesz kupował u handlarza samochód "objęty VATem" - wówczas nie będzie adnotacji "&25a" - ale koniecznie ("zamiast" &25a) MUSI być wyliczony i "pokazany" VAT (MWSt). /w przeciwnym razie US może chcieć zapłaty podatku ... /

To wszystko jeśli zakup będzie na "osobę fizyczną", bo jeśli kupujesz "na firmę" - powyższe uwagi (częściowo) stają się nieprzydatne.

Unikaj "Trójkąta Bermudzkiego" : Maastricht, Bad Bentheim, Gronau.
Oprócz tego uważaj na cfffaniaków w Starym Essen, częściowo w Hannoverze i w przeważającej liczbie na obszarze od Norymbergii do Fuerth.

Miasta takie jak Hamburg i Berlin traktuj jak zakazane, nie tylko w sensie zakupów od handlarzy, ale również od "osób prywatnych" .

Aha - jeszcze Monachium i okolice Amberg/Bamberg - wymagają wzmożonej uwagi. Blisko Erfurtu uważaj na "poDDRowskich" cwaniaków, znających "lepsze" sztuczki od Polaków ... :): .

Odradzam (bardzo odradzam) zaniżanie wartości (co absolutnie nie oznacza, że lubię kiedy państwo łupi ze mnie lichwiarsko ustawione stawki podatkowe).

Z drugiej strony - kupując samochód bezpośrednio od dotychczasowego właściciela, lub w "pojedyńczym komisie" (nie w jakimś "zagłębiu handlarzy") - prawdopodobieństwo oszustwa (podatkowego, formalnego) jest minimalne i nie trzeba się szczególnie obawiać np. sfałszowanego breifu ... .
(Lecz w tym przypadku cena nabycia będzie normalna i znacząco wyższa od ceny allegrowej ... .)

Jeżeli do auta dostaniesz tylko "stary brief" - nie może być nigdzie adnotacji, że został unieważniony i nie może mieć poobcinanych rogów (gdyby tak było - powinieneś dostać też "nowy brief" (bez żadnych szlaczków, skreśleń, nacięć).
W takim przypadku Dowód Rejestr. musi być wystawiony na tą samą osobę co ostatni właściciel w "starym Briefie".

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2008 09:51:02 
Użytkownik

Piotr- dzięki za świetny opis. Mam jedno pytanko nurtujące kolegę, który sprowadził auto 2 lata temu z Niemiec od osoby prywatnej z umową kupna-sprzedaży, dużym (starym bez obciętych rogów) i małym briefem i sobie postawił na podwórku. Teraz podobno myśli o zarejestrowaniu ale boi się, że go w urzędzie komunikacji albo gdzie indziej ukrzyżują ;).
Jak to wygląda naprawdę?

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2008 10:21:44 
Klubowicz

quattro'97 napisał(a):
sprowadził auto 2 lata temu z Niemiec od osoby prywatnej z umową kupna-sprzedaży, dużym (starym bez obciętych rogów) i małym briefem i sobie postawił na podwórku. Teraz podobno myśli o zarejestrowaniu ale boi się, że go w urzędzie komunikacji albo gdzie indziej ukrzyżują ;).
Jak to wygląda naprawdę?

Widziałbym dwa rozwiązania:

1. Pojechać do Niemca od którego kupił, oddać mu auto :): i spisać nową (równie legalną, czystą i NIESFAŁSZOWANĄ) umowę z aktualną datą.

2. Zgłosić się do UC z wnioskiem o niekaranie i z "czynnym żalem". Naliczą odsteki za nieuiszczoną w terminie akcyzę, wlepią kilka stówek mandatu i będzie po wszystkim.
(W takiej sprawie najlepiej od razu umówić się z kierownikiem zmiany lub naczelnikiem oddzaiłu UC, żeby nie dać się pokąsać na każdym szczeblu, tylko załatwić problem szybko i za "jednym pociągnięciem").

Wiem, że większość osób czytających moje sugestie stuka się teraz wymownie w czoło (nie wadzi mi to), bo "przecież to żaden problem wypisać sobie nowy Kaufvertrag" i tym sposobem (teoretycznie) ominąć kłopoty w urzędach ... ale to tylko inny (od mojego) punkt patrzenia na sprawę.

Mówiłem to już setki razy na tym Forum ale powtórzę jeszcze raz: odpowiedzialność za nieopłacone w terminie podatki jest znikoma, w porównaniu do odpowiedzialności za np. fałszerstwo dokumentów. Nie jest tak, że urzędnicy to idioci, którym można wcisnąć każdy szwindel, a oni pozostaną wobec tego bezradni ... . Mają całe 6 lat na to, żeby wychwycić i skutecznie ugryźć "przestępcę" (o czym niejeden przekonał się już osobiście).

PS: Idę o każdy zakład, że odległa data wymeldowania (w DE), to będzie pierwszy "punkt zapalny", którym Twój kolega zwróci szczególną uwagę w urzędzie ... . Reszty scenariusza nietrudno się domyślić ... .

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2008 16:29:39 
Użytkownik

dzięki PIOTRUŚ :) pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2009 21:10:43 
Użytkownik

Podepnę się pod temat - jakie dokumenty powinno mieć auto już zarejestrowane w PL, a zakupione w niemczech ? Czego wymagać od sprzedającego. Auto ma 2,5 roku.

Co to za handlarz, może ktoś zna - prawdopodobnie stąd te Audi trafiło do PL.

http://www.bross-cars.com/index.html

Luknijcie na nazwiska sprzedawców w zakładce kontakt.

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2009 22:41:44 
Użytkownik

zarejestrowane to musi mieć karte pojazdu i dowód rejestracji tyle ....
a z dodatkowych to np ksiązka serwisowa mile widziana instrukcjia obsugi , a i ty jeśli od handlarza kupujesz to nie umowa kupna tylko vat marża

Tytuł:
PostNapisane: 20.sty.2009 20:03:07 
Użytkownik

Bardzo dziękuję za informację. Czyli o żadne faktury, UC, akcyzy nie musze pytać ?

Tytuł:
PostNapisane: 20.sty.2009 22:41:44 
Użytkownik

jeśli ma polskie blachy to nic cie nie interesuje :)
jeśli chcesz coś sprawdzać to sprawdz czy nie kradziony , historie serwisu dokładnie stan techniczny papierami sie nie martw - oczywiście jeśli jest tak jak w normalnym przypadku

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2009 19:28:57 
Użytkownik

Taka sprawa, auto sprowadzone z przeznaczeniem na rozbiór więc
opłacone tylko to co było konieczne czyli chyba tylko cło.

Dwie drogi: niemiec przysyla nową umowę z moimi danymi i ja sam
rejestruję, druga osoba na umowie rejestruje a potem zaraz mi odsprzedaje.

W wariancie drugim pewnie dojdzie podatek przy sprzedaży auta
w czasie krótszym niż 6 miesięcy, ile tego jest i to się liczy od
czego? Różnicy miedzy odsprzedażą a kupnem? Można sprzedać
auto taniej niż się kupiło?

Przy płaceniu akcyzy teraz jest brana wartośc rynkowa? eurotax?
Czy przy płaceniu akcyzy można wziąć rzeczoznawcę żeby wycenił
auto na mniejsza wartośc? Ile taki szpenio bierze?

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2009 00:03:47 
Użytkownik

"Szpenio" przy płaceniu akcyzy odpada.
Płaciłem w sierpniu 2008. W Urzędzie Celnym mają swoje katalogi (chyba e-tax). Jeśli kwota zakupu na twojej umowie zgadza się (albo też przewyższa co mają :D ) - zostawiają (tak było w moim przypadku), w przeciwnym razie odpowiednio korygują.
Warto zwrócić iwagę na fakt, że akcyzę należy zapłacić w przeciągu 7 czy 10 czy 14 dni od momentu przekroczenia granicy RP.
Powodzenia,
@lex

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2009 11:09:33 
Użytkownik

@lex napisał(a):
Warto zwrócić iwagę na fakt, że akcyzę należy zapłacić w przeciągu 7 czy 10 czy 14 dni od momentu przekroczenia granicy RP.
@lex

a co w przypadku spóźnienia? karne odsetki?

kolejna sprawa - czy jest jakakolwiek możliwość sprawdzenia
czy umowa moja zgadza się z umową helmuta?
nie chodzi o kwotę bo była ok tylko o dane kupującego

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2009 14:22:43 
Użytkownik

W przypadku spóźnienia przewidziana jest jakaś kara, ale szczegółów nie pamiętam (specjalnie się tym nie interesowałem, gdyż nastęgo dnia po powrocie do domu pojechałem do Urzędu Celnego).

Co do możliwości sprawdzenia nie wiem.
W Urzędzie Komunikacji (W-wa) mam zaprzyjaźnione koleżanki i trochę z nimi rozmawiałem. Dowiedziałem się na przykład, że są odsyłane dokumenty do Urzędu Komuikacji właściwego dla sprzedawcy celem sprawdzenia. Nie wiem jakie dokumenty (i czy jest w nich umowa sprzedaży). Panie natomiast motywowały nakaz zdawania niemieckich tablic (nie miałem tych z żółtym paskiem, choć te też proszą oddać) właśnie dlatego, że stamtąd może takie żądanie przyjść i wtedy one muszą im te tablice wysłać.

Proponuję podjechać do obydwu urzędów i porozmawiać. Nawet jak nie odpowie urzędznik, fachowcy z kolejki mogą sporo podpowiedzieć.

Powodzenia,
@lex

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2009 14:54:54 
Użytkownik

odsyłają do niemiec??

tablic nie ma żadnych auto przyjechało na lawecie

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2009 21:43:31 
Użytkownik

Tak, odsyłają do Niemiec na ich żądanie.
Co natomiast oni wysyłają (czy informują) tam (po czym takie żądanie może wystąpić), nie wiem.
Jeśli auto przyjechało na lawecie, sprawa jest prosta- nie masz tablic do oddania ;) .

Pozdrawiam,
@lex

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2009 22:00:40 
Wulkanizator

z tym zdawaniem tablic i ich odsyłaniem to trochę przesadziłeś. W niemczech za tablice płacisz nie dlatego że taki jest przepis tylko dlatego że je zwyczajnie kupujesz. NIe spotkałem się jeszcze nigdy żeby miła pani z komunikacji chciała zagraniczne tablice. Tylko w jednym wypadku tablice wracają do niemiec - jesli chcesz odzyskać ichniejszy vat - ale wtedy to ty musisz je oddać bo to twój interes...

A80 B3 1,8 JN B+G 2004-2005
w AKP:
S4 AVANT 2,2T + LPG 2005-2008 (sprzedana :( )
A90q B3 2,3 NG/ABH 2008-2013
A6 C5 2,8 B+G avant q tip 2008 -

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2009 22:08:10 
Użytkownik

2 arthurr : właśnie dlatego zdziwiłem się mocno (będąc w urzędzie jeszcze przed wyjazdem), że tablice, za którę zapłacę ze swojej kieszeni i później będę chciał zawiesić na ścianie garażu jako trofeum, każą mi oddać. Sterta tablic przy biurku Pani urzędniczki (standardowe, żółte, czerwone) nie pozostawiały wątpliwości. I odpowiedź o odsyłanie tablic z powrtoem była jej odpowiedzią, sam tego nie wymyśliłem. Recycling jaki czy co...
Powodzenia,
@lex

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1