.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 16:59:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL] Czysto i pachnąco
PostNapisane: 07.maja.2008 21:26:04 
Użytkownik

Chciałem spytać i wymienić opinie o środkach, jakie używacie do pielęgnacji swoich samochodów. Jak byście wymienili nazwy i przy okazji napisali parę słów o nich byłbym wdzięczny.
Zacznę od tego, czego ja używałem/używam:
1) Karoseria + podwozie
- Szampon samochodowy z woskiem MojeAuto - karoseria świeci mi się po nim jak psu jajca, faktycznie chyba coś tego wosku zawiera, bo widać jak spływa po nim deszcz, nawet przyjemnie pachnie, cena ok - ogólnie jestem zadowolony i być może kupię ponownie.
- podwozia jeszcze nie myłem, ale przydałoby się po zimie. Nie wiem jeszcze jak i czym, może Wy doradzicie :>

2) Szyby
- Płyn do mycia szyb Sonax - jakich bym szmatek nie używał ciężko dopucować szyby tak, by nie zostały zamazaje, owady i inne przyklejstwa schodzą tak sobie, zapach też mi nie odpowiada, cena wg mnie nieadekwatnie wysoka do jakości płynu - nie kupię ponownie i na pewno poszukam czegoś lepszego.
- Płyn do spryskiwaczy "najtańszy z hipermarketu" - nie wiem czy ma znaczenie kupno dobrego płynu, patrzę tylko by zimą był zimowy i by w miarę pachniał, bo jednak zapach przenosi się bardzo do wnętrza auta, resztę pozostawiam jakości/stanowi zamontowanych wycieraczek, cena oczywista - nadal będę kupował najtańszy, jeśli mnie nikt nie uświadomi :-)

3) Felgi
- Preparat do mycia i konserwacji alufelg Simoniz - z myciem radzi sobie średnio, o ile opiłki klocków hamulcowych w miarę schodzą, to już asfaltowe kawałki smoły raczej pozostają, za to czuć, że pozostaje na feldze warstwa konserwująca - po zastosowaniu mniej badziewia się klei, cena adekwatna do jakości wg mnie - z pewnością będę nadal używać do konserwacji, ale do czyszczenia poszukam czegoś innego.

4) Świeże powietrze w środku
- Popularne choinki zapachowe Wunderbaum - rodzaj zapachu od wyboru, do koloru, czas działania jak dla mnie zadowalający, ale po przesiadce z przeszklonej Micry '92 do A3 miałem wrażenie jakby ta choinka mi przesłaniała pół świata w przedniej szybie, dlatego zrezygnowałem, cena ok - wolę widzieć wszystko śmierdzący, niż wygarnąć w coś pachnący ;-)
- Odświeżacz powietrza Mistral - zapaszki do wyboru, mi się podoba zielone jabłuszko, czas pachniucha taki, jak podany tj. 90dni, potem nawet jak coś w pojemniczku jeszcze jest, to wątpliwe, że będzie pachnieć, mocowanie standardowe, cena ok - będę chyba nadal używać,
- Odświeżacz powietrza Marcus - wybór zapaszków spory, jak dla mnie zbyt intensywny zapach, mnie potrafiła głowa rozboleć od tego, cena ok - rezygnuję przez tę moc zapachu
- płyn do odgrzybiania klimatyzacji - rozglądam się i prowadzę poszukiwania, czekam na opinie Wasze :-)

5) Kokpit/plastiki/tapicerka/skóra
- cos używam do plastików, ale nazwa wyleciała z głowy a do samochodu mam z 30m i mi się teraz nie chce sprawdzać (podam nazwę next time), co bądź kurz nie siada, ładnie pachnie i się błyszczy, nie pamiętam za ile kupiłem :-)

5) Silnik (to w zasadzie do innego działu fragment chyba)
- Liqui Moly Motor Clean - olej spłynął z niezłym brudem, silnik pracuje jakby ciszej, ale zmieniłem też rodzaj oleju, więc nie wiem czy to też zmiana oleju na to nie wpłynęła, cena ok - prawdopodobnie będę teraz używać przy każdej zmianie oleju
- płyn do mycia silnika z zewnątrz - nie używam i nie zamierzam używać jak na razie :-)

Ja się tu trochę napociłem, więc liczę, że może ktoś jeszcze coś napisze od siebie :-)

Tytuł:
PostNapisane: 07.maja.2008 22:27:14 
Użytkownik

Pianka do plastików Wurtha - rewelacja
Mycie silnika i inne ciezkie odsyfianie zewnętrza: Sonax do czyszczenia
tarcz lub STP engine degreaser

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2008 04:42:15 
Użytkownik

mydlo, gabka, ciepla woda :diabel: :diabel: :diabel: nie no zart :peace:

100C4/S4 4.2 V8...było
accord V .....było
Łoś V70 w AEL'u było
w211 3.2lpg 2003r czarny sedan było
A6c6 3.0 tdi było
s124 605.911 pojechał dalej nabijać km

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2008 05:13:31 
Użytkownik

Do środka na smrodki mam ambi pur anty tabaco. Polecam nawet nie palącym, jedyny jak narazie niezły zapach co znalazłem. Używam też środka do opon, w tej chwili taki niebieski, wygląda jak płyn do szyb i jest nie zły, ale kiedyś miałem taki żółty (również nie pamiętam nazwy, ale pamiętam cenę, ponad 30PLN za 500ml) wyglądał jak oliwa, gęsty i mega śmierdzący. W pojemniku z takim dozowniokiem jak płyn do szyb. Opony poprostu po nim rewelacja!! Jak tylko go gdzieś znajdę, to kupuje od razu!
Do tapicerki zawsze urzywałem plaka (waniliowy najlepiej), ale teraz chyba się przesiądę na piankę, bo plak za bardzo nabłyszcza moją i tak za bardzo już nabłyszczoną dechę. W słońcu zaczyna to być denerwujące.
Jeszcze pytanko: czym potraktować te kolektory w AAH? Dałoby radę zrobić je na błyszcząco? Źle nie wyglądają, ale pięknie też nie. Są jakieś takie szaro-srebrne, porowate z nalotem...

E38 740i (I 2011 - 2018)
Teraz: bmw E60; cbr1100xx

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2008 11:49:48 
Użytkownik

kiedys do czyszczenia elementów plastikowych( różne osłony ) pod maską uzywalem zwyklego oleju samochodowego (nie zużytego) efekt kozacki,polecam przetestować!!!
w srodku: plak
do opon: plak(ten sam co do kokpitu)
do karoserii: Auto Shampoo Bio Line (żółty)
do skóry: mleczko Sonax
:P :P :P :P :P

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2008 13:29:30 
Użytkownik

jubson1 napisał(a):
kiedys do czyszczenia elementów plastikowych( różne osłony ) pod maską uzywalem zwyklego oleju samochodowego (nie zużytego) efekt kozacki,polecam przetestować!!!

ciekawe czy olej miał w tej sytuacji walory "chłodzące" silnika czy skwierczał jak frytki na patelni :jezor:
;)

tak serio, polecam oryginalne kosmetyki AUDI - nie sa na prawdę takie drogie jak by si ewydawało a efekt jest super - np. spray do kokpitu daje efekt matowy a nie połysk (czego niecierpię bo kojarzy mi się z giełda samochodową :) i razi w oczy). polecam też chusteczki woskowane z Shella

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2008 15:05:31 
Użytkownik

kolega chyba nie zrozumial..tego oleju lejesz troszke na szmatke i delikatnie przecierasz/wycierasz ,nawet nie ma sladu po nim, a efekt jest super! :d :d

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2008 22:58:23 
Użytkownik

KRISOO napisał(a):
tak serio, polecam oryginalne kosmetyki AUDI - nie sa na prawdę takie drogie jak by si ewydawało a efekt jest super - np. spray do kokpitu daje efekt matowy a nie połysk (czego niecierpię bo kojarzy mi się z giełda samochodową :) i razi w oczy). polecam też chusteczki woskowane z Shella

A gdzie kupujesz te oryginalne kosmetyki AUDI?

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2008 23:01:22 
Użytkownik

albo przy okazji odwiedzin w salonie AUDI, ale widziałem też kilka razy te artykuły na Allegro.

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2008 23:52:36 
Użytkownik

KRISOO napisał(a):
albo przy okazji odwiedzin w salonie AUDI, ale widziałem też kilka razy te artykuły na Allegro.

W sumie to ostatnio zakupiłem przez net taki komplecik:
ZESTAW ORYGINALNYCH KOSMETYKÓW AUDI
ale jeszcze nie testowałem. Strasznie małe opakowania, ale mam nadzieję, że faktycznie się te koncentraty rozrabiają tak, jak podali w opisie.

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2008 11:35:21 
Użytkownik

za 18pln oryginał? hmmm

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2008 12:27:32 
Użytkownik

maciu napisał(a):
za 18pln oryginał? hmmm

trochę tanio :) ale biorąc pod uwagę objętość tych buteleczek to raczej bardziej pasuje na próbkę niż na produkt. Dodatkowo nie wiem czy opłacałoby sie komuś robić opakowanie a la Sephora za taką cenę :peace:

Dla przykłady powiem że za spray do kokpitu w objetości ok 100ml płaciłem właśnie coś koło 18 zł w ASO

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2008 20:52:16 
Użytkownik

Do szybek:
TurtlleWax GlassPolish - w sumie mleczko polerskie, ale działa i zerooo smug ;)
Niegdyś dobry był "Szybeks" firmy BioLine, ale jakoś nie mogę już tego trafić. Zostały juz same "szyby", "szyba" etc.
Znajomi jadą też pastą polerską G3 ;) efekt BOMBOWY ;)

Kokpit:
Jedynie gabeczką - Plak Truskawwwka :):

Plastiki z zewnątrz - Plak Truskawka

Karoseria:
Szampon z woskiem TurtleWax
Tempo raz, dwa razy w roku
No i wosk w Spray-u Statiol ;) ładnie pachnie i fajnie się rozciera
Kiedyś wyPlakowałem całe Punto mojej EX :D - efekt kozak ;) a'la super wosk... tylko troche sie klei kurzyk jak przejedzie się po szutrowej drodze ;)

Felgi:
Vanish :D - w dozowniku ... działa - na lekki brud ;) Na smołę, opiłki itp. tylko TEMPO!
no i zawsze trzeba wywoskować - brud wolniej sie osadza

Opony:

"Opona" - w butelce z atomizerem, najlepiej firmy BioLine
Zamówiłem sobie jeszcze TurrtleWax - zel do opon ;))

Zapach:
Dr.Marcus - New Car, Vaniilia, Jabłko
i oczywiscie Wunderbaumy - pochowane po kątach ;) (Vanilia, Black Classic, New Car, Truskawka)
Zapachy w popielniczkach - Granulat Zielony ;) - odstrasza do trzepania w popiołkę...
http://www.allegro.pl/item349517789_zapach_perfumowan_granulat_do_popielniczek_krakow.html

Co do kosmetyków AUDI - hmmm... cos mi się nie widzą znając "cenowość" "naszej" marki...
:d

TRIUMPH Tiger 1050

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2008 21:05:00 
Klubowicz

A co Wy sie tak pizdrzycie z autami jak te baby,
jeszcze zasmiardną od tych pachnideł :D

Pamiętam jeszcze z lat dzieciństwa, znajomy ojca trzymał w garazu Fiata 125p, prawie w cale nim nie jezdził. Pamiętam, ze w jego srodku pachniało specyficznie - pomieszanie zapachu sztucznej skory ( skai ) na siedzeniach, benzyny i papierosow. to był ( wtedy dla mnie ) niesamowity zapach luksusu i nobilitacji, do dzisiaj go czuje.
Dzisiejsze pachnidła - smierdzidła nigdy nie oddadzą tego indywidualnego zapachu auta !

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2008 21:16:51 
Użytkownik

ZiPi napisał(a):
Pamiętam, ze w jego srodku pachniało specyficznie - pomieszanie zapachu sztucznej skory ( skai ) na siedzeniach, benzyny i papierosow. !

Dlatego od czasu do czasu pozwalam komuś zapalić "cigareta" w samochodzie ;) Papierosowe "śmierdzidełko" + samochodowy zapach + granulat+ podgrzanie przez samochodową wentulacje nadaje zapachową nutę - ;)

Co do pizdrzenia z zewnątrz... to ludzie przechodzący obok czystego, pachnącego Car-a częściej potrafią sie uśmiechnąć :diabel: bo fajnie i milej jak ładnie pachnie - szczególnie nie spodziewając się takich aromatów - idąc ulicą ;)
Ponadto. lepsze to niż jak wali ogórem i po wejsciu i wyjsciu czujesz nieodzowną ochote, wrecz mus natychmiastowej kąpieli... Jurorzy na konkursach chociazby oldtimerów - równiez oceniają zapach w wewnątrz auta - więc cos w tym musi być ;)

TRIUMPH Tiger 1050

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2008 21:27:34 
Klubowicz

Cytuj:
Papierosowe "śmierdzidełko"
Osobiscie nie palę ale wygląda na to, ze trzeba trzymac kiepa w popielniczce :peace:
Co do innych pachnideł, to niewiele dają, jesli juz, to na krotką mete :/

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2008 09:34:59 
Użytkownik

Nie lubię jak w aucie unosi się zbyt intensywny zapach odświeżaczy. Kupiłem w CH Arkadia w Wawie mały woreczek z granulkami w środku, nasączonymi jakimś delikatnym pachnidłem. Zamocowałem pod siedzeniem kierowcy przy wylocie powietrza i gdy chcę poczuć miły zapach włączam większy nawiew na nogi i jest ok. Żadnych choinek, butelek wiszących na kratkach nawiewu. Mina zaskoczonego pasażera bezcenna :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2008 09:16:57 
Użytkownik

a możecie więcej wosków polecić ? Jeżdżę audi i nie wiem co kupić :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2008 10:13:01 
Klubowicz

evoluzione napisał(a):
a możecie więcej wosków polecić ? Jeżdżę audi i nie wiem co kupić :diabel:

Polecam wosk do smarowania tarcz hamulcowych - obojętnie jaki.
Wrazenia z jazdy bezcenne :peace: i pozniej mamy trwały zapach dymu, spalonego oleju pomieszanego z płynami eksploatacyjnymi silnika ... rewelka normalnie ...
:smokingdevil:

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2008 12:05:11 
Użytkownik

Widze ze moja metoda to mix w/w sposobów :D
Raz na 4 miesiące Tempo w między czasie jakiś zwykły wosk z TESCO. Niby dużo nie daje ale jak kiedyś woskowałem auto raz w tygodniu przez 2 miesiące to po deszczu nie zostawała na nim nawet kropla wody :peace:

Środek: Plak SUPER MAT - cytrynka albo papaja

Mam czarne zderzaki i do nich wystarczy jakiś zwykły Kokpit czy inna podróba Plaka a zderzaki są ładnie natłuszczone, czarne a brud razem z tłustą warstwą łatwo schodzi i mamy gotowca do kolejnego palkowania. Listwy drzwiowe tak samo.

Do felg S.....cośtam nie pamiętam rozcieńczony 1:20.

Szyby: jakiś zwykły płyn do mycia szyb (torche smug zostaje ale z natury raczej jestem cierpliwy) ale zastanawiam się nad użyciem pasty G3.

To chyba tyle pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1