.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.lut.2025 10:47:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [C4 AAR 2.3] Problem z odpaleniem
PostNapisane: 20.maja.2008 21:43:33 
Użytkownik

Witam,
autko zagazowane, dzis odpalilo normalnie (benzynka), przejechalem kilkaset metrow, przelaczyl sie na LPG, po ok 1km wylaczylem silnik. Za ok 5 min chcialem uruchomic silnik - rozrusznik kreci ale bez skutku - cos podobnego mialem w renowce - jak na zimnym silniku przejedzie sie na LPG krotki dystans to potem byl problem z odpaleniem. Odczekalem ok pol godziny, z problemami silnik zaskoczyl, przelaczylem na LPG, utrzymywalem obroty ok 3 tys przez ok 1 -2 min, bez gazu zdechl, kolejne proby odpalenia skonczyly sie podobnie jak pierwszym razem. Odczekalem ok 1h i ponowna proba (tym razem bez LPG), silnik grzalem dluzej az do ok 70 - 80 C temp wody, wolne obroty i powtorka z rozrywki - zgasl i nie da sie zapalic. Silnik stan dobry, swiece maja 1 miesiac, przewody rok, jak zaskoczyl to na wyzszych obrotach pracowal rowno, ostatnio zauwazylem ze jak silnik zimny (przez ok 5 min) to lekko zmulony - ale przy zimnym nigdy nie wkrecam go na obroty wiec to olalem.
Moje podejrzenia - czujnik temperatury. Jutro do mechaniora - ma ktos moze podobne doswiadczenia?

Z gory dzieki
Pawel

Tytuł:
PostNapisane: 20.maja.2008 22:16:52 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
jak takie cyrki się dzieją na gazie to raczej nie będzie czujnik temp, jak dłudo jest ten gaz założony, może reduktor już swoje przeżył i czas na nowy, ja mam tak samo jak Ty ale jak przełącze zimny od rana na gaz, przejdade 2 km wyłącze i też musze długo kręcić bo parownik się zamrozi, generalnie jak już ma min 30 stopnik płyn chłodzący to musi chodzić bez zarzutów

Tytuł:
PostNapisane: 21.maja.2008 05:37:49 
Użytkownik

Trosiu mnie nie zrozumiales : "Odczekalem ok 1h i ponowna proba (tym razem bez LPG), silnik grzalem dluzej az do ok 70 - 80 C temp wody, wolne obroty i powtorka z rozrywki - zgasl i nie da sie zapalic" - tu byla proba bez LPG.

Tytuł:
PostNapisane: 21.maja.2008 12:33:43 
Użytkownik

Problem rozwiazany - rurka sie odczepila i dostawal lewe powietrze.

Strefa czasowa: UTC + 1