Kolego
thomash - spokojnie i bez żadnych obaw możesz udać się do firmy, która
ponad wszelką wątpliwość założy Ci wałki
na pewno zregenerowane "u Świątka".
Już tłumaczę o co chodzi - otóż w przypadku, którego dotyczy niniejszy topik - w moim pojęciu -
pewne jest tylko jedno: Koledze
Leo... na 100% należą się nowe wałki, wolne od wad jakichkolwiek (i w ogóle nie rozumiem dlaczego załatwienie tak oczywistej reklamacji wymaga długiego czasu ... ) .
A oto moje wątpliwości dotyczące sprawy opisanej przez
Leo... :
- "Dziwnym" (??) zbiegiem okoliczności to już druga sprawa (w bardzo niewielkim odstępie czasu) opisana na AKP, a dotycząca wysypanych wałków zakupionych z Allegro (poprzedni przypadek dotyczy Daniel09 jeśli dobrze pamiętam). Jak dla mnie wnioski raczej oczywiste ... .
-
Sam fakt, że jakiś sprzedawca z Allegro "zasłania się" autorytetem Firmy Świątek nie stanowi żadnego dowodu, iż wałki były właśnie tam zregenerowane !!
Ponadto - według informacji uzyskanych osobiście od Firmy Świątek - jest regułą, że klient zlecający regenerację - zawsze otrzymuje spowrotem własne wałki (a nie tylko identyczne). Dlatego - nawet gdyby przyjąć za prawdziwe wyjaśnienia, które otrzymał "Leo..." (że wałki regenerował Świątek) - to zupełnie nie znamy ich wcześniejszej historii. Być moze pochodzą z silnika po kolizji rozrzadu, być może ktoś już wcześniej druciarsko je regenerował, być może istnieje dużo innych powodów, zupełnie niezależnych od "Świątka", dla których krzywki popękały ... .
A teraz trochę z innej beczki:
Dzisiaj wykonywałem przegląd tego autka:
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... highlight= ,
do którego osobiście zakładałem w grudniu wałki od Świątka - zregenerowane juz według nowej technologii (z utwardzaniem). Dotychczasowy przebieg od naprawy wynosi 20 tkm. Jak łatwo się domyślić - stwierdziłem tylko tyle, że wałki pozostają w stanie idealnym, nie ma spękań (np. takich jak u Leo... ) ani żadnych innych niepokojących symptomów. Jednym słowem - jak zwykle wszystko jest OK i jak zwykle było tak zanim "Świątek" zmienił technologię i wciąż jest tak samo dobrze.
(naturalnie w innych samochodach do których zakładałem wałki "od Świątka" też jest OK lecz celowo posłużyłem się przykładem niuni AKPowej z oczywistych powodów ...)
Jak dla mnie konkluzja jest tylko jedna: sprawa opisana przez
Leo... śmierdzi jakimś matactwem (dostawcy z Allegro), a cień rzucony na "Świątka" w żadnym razie nie znajduje potwierdzenia w faktach (nie tylko w moim przypadku ale i tak renomowanych firm jak wcześniej wspomniany SSERWIS) .
Jedyna nauka płynąca z tego tematu IMHO jest taka, żeby nie kupować części z Allegro, tylko wysyłać własne (wałki) do Świątka, lub korzystać z usług firmy która uczyni to "w naszym imieniu" (albo założy inne już zregenerowane wałki
ale wiadomego pochodzenia i z wiadomą przeszłością) .
Aktualnie oczekuję na "któryśtam kolejny" komplet wałków będących w trakcie regeneracji "u Świątka" i jak zwykle - bez żadnych obaw będę je zakładał do niuni mojego przyjaciela i wieeeloletniego klienta (nie obawiając się przy tym utraty budowanego od lat zaufania) .