.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.lut.2025 21:30:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2008 12:07:59 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Wałki z KarForda już kilka osób dostało ;) .Bardzo dobra jakość i cena .
Producent nie jest bliżej określony.Na opakowaniach nie ma nic poza nr seryjnymi.

Cena?? Miałem je po 600zł od szt.

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2008 12:12:21 
Użytkownik

Nowe wałki produjuje np. włoska czy hiszpańska firma AMC i jest dostępna za około 600 zł od sztuki w Intercarsie. Ale wałki te są nadzwyczaj lipne.

Sprzedawałem kiedyś tej firmy wałek do sierry. Po 2 tyg. nie było już 2 krzywek.

Jest w allegro jeszcze jakaś inna firma wałków Motive

http://www.allegro.pl/item364685324_wal ... assat.html

ale 2800 kiedy za 3200 kupiłem kpl. orginalnych to lekka przesada.

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2008 12:55:38 
Użytkownik

Auto: A4 B6 Avant 1.9 TDI AVF
Hmm... powiem szczerze ze nie ma na nich zadnych oznaczeń :/
Na opakowanku byly jakies cyfry z oznaczeniem a6 c5 afb ale nic poza tym :/
Tak wiec mimo szczerych checi nie potrafie pomóc :/

Navigation BNS4.2 (spolszczone) + Teleatlas DX 2012/2013

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2008 14:20:21 
Użytkownik

ja brałem swoje w zeszłym tygodniu z ASO w orginalnych kartonikach ale też nie miały żadnych oznaczeń ani audi ( jak zdemontowane z auta ) ani skoda ani vw. Czy ktoś kupował swoje też w ASO i może wie czy teraz robią bez oznaczeń firmowych?

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2008 15:14:56 
Użytkownik

Auto: A6C5 AKE
buldog80 napisał(a):
ja brałem swoje w zeszłym tygodniu z ASO w orginalnych kartonikach ale też nie miały żadnych oznaczeń ani audi ( jak zdemontowane z auta ) ani skoda ani vw. Czy ktoś kupował swoje też w ASO i może wie czy teraz robią bez oznaczeń firmowych?

Moje z ASO w firmowych kartonikach mialy oznaczenia AUDI i nr katalogowe umieszczone na czole wałków. Ale nie wybijane tylko tak jakby nadrukowane brązową farbą (przynajmniej tak to wygladało - mogły byc naniesione np. elektroiskrowo).
Dodatkowo były też jakieś inne numery oraz "jajowaty" znaczek umiesczony poziomo, niestety nie znany mi. Pewnie oznaczenie producenta.

Pozdrawiam, Roman

A6 C5 2,5 TDI AKE Avant 2000

Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2008 21:37:38 
Użytkownik

ciąg dalszy sprawy ... gwarant (Autos Silniki) po bojach przestraszył sie mojej propozycji sprawdzenia twardości wałków (Politechnika Szczecińska jest w stanie sprawdzić to ) - zdecydował się wymienić je na wolne od wad - co ciekawe - wałki pochodzą od Świątka - a ten stwierdził że wszystko jest OK - rysy na wałkach to nie pęknięcia tylko rozszczelnienia materiału i spokojnie mozna na nich jeździc :rofl:

pracownik autos silniki podczas rozmowy telefonicznej powiedział że pierwszy raz ktoś reklamuje azotowane wałki ... czyżby nikt nie sprawdzał stanu wałków po wymianie :|

Audi A6 - Leichtpanzer

znajdziesz mnie przez www.g-lab.pl

Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2008 22:50:08 
Użytkownik

Auto: A6C5 AKE
leo... napisał(a):
pracownik autos silniki podczas rozmowy telefonicznej powiedział że pierwszy raz ktoś reklamuje azotowane wałki ... czyżby nikt nie sprawdzał stanu wałków po wymianie :|

Gdzies mi się obiło o uszy, że azotowanie robione jest dopiero od grudnia, (i stąd okres 2 tygodni, bo wożą to na Śląsk). Ten sposób utwardzania wprowadzono na skutek wcześniejszych wpadek.

No a ile można przejechać od grudnia ? Nawet wałki bez żadnej obróbki cieplno-chemicznej by pewnie wytrzymały :D Stąd trudno okreslić skuteczność tej regeneracji. Skądinąd gwarancja tez jest tylko na pół roku :/

Inna rzecz, ze tyle ile Ty przejechałeś to po prostu lipa w proszku.

I możesz mieć duzo racji, że nikt do wałków nie zaglada :diabel:

Pozdrawiam, Roman

A6 C5 2,5 TDI AKE Avant 2000

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2008 19:46:17 
Użytkownik

Witam wszystkich.
Ja też szykuję się na wymianę wałków. Ciągle coś czytam, dzwonię po serwisach i powiem że już nie wiem co robić. Do dzisiaj bylem pewien że wymienię na regenerowane od świątka, ale po zapoznaniu się z postami jestem w rozterce. Dzwoniłam do sserwis Jan Sopa i tam proponują wałki od świątka. Podobno nie mieli jeszcze żadnej reklamacji. Czy jest tu ktoś kto wymieniał wałki w sserwis na regenerowane? jaka jest ich żywotność ?. Często się rozsypują? Prosze o opinie wszystkich zadowolonych jak i tych niezadowolonych.
Dziękuję i pozdrawiam
t.

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2008 22:03:48 
Klubowicz

thomash napisał(a):
Witam wszystkich.
Ja też szykuję się na wymianę wałków. Ciągle coś czytam, dzwonię po serwisach i powiem że już nie wiem co robić. Do dzisiaj bylem pewien że wymienię na regenerowane od świątka, ale po zapoznaniu się z postami jestem w rozterce. Dzwoniłam do sserwis Jan Sopa i tam proponują wałki od świątka. Podobno nie mieli jeszcze żadnej reklamacji. Czy jest tu ktoś kto wymieniał wałki w sserwis na regenerowane? jaka jest ich żywotność ?. Często się rozsypują? Prosze o opinie wszystkich zadowolonych jak i tych niezadowolonych.
Dziękuję i pozdrawiam
t.

IMHO jeśłi SS daje gwarancje pisemne na swoją naprawę to zapoznaj się z jej warunkami - jeśli dostaniesz pełną gwarancję to po co się zastanawiać...

Tytuł: co sadzicie o tych???
PostNapisane: 30.maja.2008 00:02:38 
Użytkownik

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... PIC&ih=011 http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... :IT&ih=020

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2008 00:45:27 
Klubowicz

Kolego thomash - spokojnie i bez żadnych obaw możesz udać się do firmy, która ponad wszelką wątpliwość założy Ci wałki na pewno zregenerowane "u Świątka".

Już tłumaczę o co chodzi - otóż w przypadku, którego dotyczy niniejszy topik - w moim pojęciu - pewne jest tylko jedno: Koledze Leo... na 100% należą się nowe wałki, wolne od wad jakichkolwiek (i w ogóle nie rozumiem dlaczego załatwienie tak oczywistej reklamacji wymaga długiego czasu ... ) .

A oto moje wątpliwości dotyczące sprawy opisanej przez Leo... :
- "Dziwnym" (??) zbiegiem okoliczności to już druga sprawa (w bardzo niewielkim odstępie czasu) opisana na AKP, a dotycząca wysypanych wałków zakupionych z Allegro (poprzedni przypadek dotyczy Daniel09 jeśli dobrze pamiętam). Jak dla mnie wnioski raczej oczywiste ... .
- Sam fakt, że jakiś sprzedawca z Allegro "zasłania się" autorytetem Firmy Świątek nie stanowi żadnego dowodu, iż wałki były właśnie tam zregenerowane !!

Ponadto - według informacji uzyskanych osobiście od Firmy Świątek - jest regułą, że klient zlecający regenerację - zawsze otrzymuje spowrotem własne wałki (a nie tylko identyczne). Dlatego - nawet gdyby przyjąć za prawdziwe wyjaśnienia, które otrzymał "Leo..." (że wałki regenerował Świątek) - to zupełnie nie znamy ich wcześniejszej historii. Być moze pochodzą z silnika po kolizji rozrzadu, być może ktoś już wcześniej druciarsko je regenerował, być może istnieje dużo innych powodów, zupełnie niezależnych od "Świątka", dla których krzywki popękały ... .

A teraz trochę z innej beczki:

Dzisiaj wykonywałem przegląd tego autka:

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... highlight= ,

do którego osobiście zakładałem w grudniu wałki od Świątka - zregenerowane juz według nowej technologii (z utwardzaniem). Dotychczasowy przebieg od naprawy wynosi 20 tkm. Jak łatwo się domyślić - stwierdziłem tylko tyle, że wałki pozostają w stanie idealnym, nie ma spękań (np. takich jak u Leo... ) ani żadnych innych niepokojących symptomów. Jednym słowem - jak zwykle wszystko jest OK i jak zwykle było tak zanim "Świątek" zmienił technologię i wciąż jest tak samo dobrze.
(naturalnie w innych samochodach do których zakładałem wałki "od Świątka" też jest OK lecz celowo posłużyłem się przykładem niuni AKPowej z oczywistych powodów ...)

Jak dla mnie konkluzja jest tylko jedna: sprawa opisana przez Leo... śmierdzi jakimś matactwem (dostawcy z Allegro), a cień rzucony na "Świątka" w żadnym razie nie znajduje potwierdzenia w faktach (nie tylko w moim przypadku ale i tak renomowanych firm jak wcześniej wspomniany SSERWIS) .

Jedyna nauka płynąca z tego tematu IMHO jest taka, żeby nie kupować części z Allegro, tylko wysyłać własne (wałki) do Świątka, lub korzystać z usług firmy która uczyni to "w naszym imieniu" (albo założy inne już zregenerowane wałki ale wiadomego pochodzenia i z wiadomą przeszłością) .

Aktualnie oczekuję na "któryśtam kolejny" komplet wałków będących w trakcie regeneracji "u Świątka" i jak zwykle - bez żadnych obaw będę je zakładał do niuni mojego przyjaciela i wieeeloletniego klienta (nie obawiając się przy tym utraty budowanego od lat zaufania) .

Ostatnio edytowano 30.maja.2008 05:51:56 przez Piotruś, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2008 03:13:36 
Użytkownik

Auto: A8 D3 4.2 MPI
Piotruś napisał(a):
Jedyna nauka płynąca z tego tematu IMHO jest taka, żeby nie kupować części z Allegro, tylko wysyłać swoje własne do Świątka, lub korzystać z usług firmy która uczyni to "w naszym imieniu" (albo założy inne już zregenerowane wałki ale wiadomego pochodzenia i z wiadomą przeszłością) .

Aktualnie oczekuję na kolejny "któryśtam kolejny" komplet wałków będących w trakcie regeneracji "u Świątka" i jak zwykle - bez żadnych obaw będę je zakładał do niuni mojego przyjaciela i wieeeloletniego klienta (nie obawiając się przy tym utraty budowanego od lat zaufania) .

wlasnie ja tak zrobilem ze swoimi walkami wyslalem oni oddzwonili ze dostali dali jeszcze do tego wszystkiego rabat (bo na warsztat samochodowy) odeslali i walki juz smigaja tak 30 tys i nic sie niedzieje zadnych pekniec i tym podobnych :peace: :peace:

Obrazek

audi a3 1.9 tdi ahf jest
bmw e46 330d 204 ps byla :)
bmw e46 320d 150 ps byla
audi a6 c5 avant quattro 2.5 tdi ake bylo
suzuki gsxr 1000 k3 175 ps ponad 300 km/h smiga:):) 0-200 km/h 7 sek :P
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 6h8e2jv3-c
tak to daje ognia :):

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2008 08:12:52 
Użytkownik

Gwarancja na wałki regenerowane w firmie świątek, a wymieniane w ss jest na 6 miesięcy. Obawiam się co będzie po roku albo dwóch. Rocznie robię jakieś 40 50 tyś. km. Powiem szczerze że obawiam się wałków regenerowanych. Myślę że wymienię na oryginały, oczywiście w ss. Jeszcze jedno pytanie. Poprzednio rozrząd wymieniany był na oryginalnych częściach przy 129 tyś. teraz mam 217 tyś. Czyli do 250. powinno być ok. Czy przy wymianie wałków robić też rozrząd ? czy jeszcze jest czas? oczywiście chodzi o pieniądze. kase, którą zaoszczędze na rozrządzie wydam na oryginalne wałki.
pozdrawiam
t.

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2008 08:23:40 
Klubowicz

Chłopie - rób kompleksowo rozrząd od razu... Po co 2x płacić za rozbieranie tego samego?

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2008 13:30:02 
Użytkownik

Auto: Toyota 3ZR-FAE
Racja, 2 razy rozbierac jak mozna raz.

Aha bardzo mnie z szokowala odpowiedz typa od reklamacji

Cytuj:
a ten stwierdził że wszystko jest OK - rysy na wałkach to nie pęknięcia tylko rozszczelnienia materiału i spokojnie mozna na nich jeździc :):

Plakac sie chce "to nie pekniecia tylko rozszelnienia materialu"

ludzie wymieniaja na nowe majac mozna to nazywac jak sie chce, ale to tzw "woskowe pękinęcia", no juz nie wsponinajac o tych wytarciach po 800km :):
paranoja.

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2008 19:30:15 
Użytkownik

Jestem już umówiony do sserwis. Najbliższy termin za 3 tygodnie.
Z moimi wałkami jest już coraz gorzej. Po odpaleniu samochodu i powolnej jeździe słychać jak klepią zawory. jak ujadę kilkaset metrów wszystko powraca do normy, żadnych stuków. Do tej pory było to sporadycznie, ale ostatnio slychać to po każdym odpaleniu. Poradzcie czy można tak pokulać do wymiany, czy lepiej odstawić i niech stoi.
pozdrawiam
t.

Tytuł:
PostNapisane: 05.cze.2008 23:24:38 
Użytkownik

thomash napisał(a):
Jestem już umówiony do sserwis. Najbliższy termin za 3 tygodnie.
Z moimi wałkami jest już coraz gorzej. Po odpaleniu samochodu i powolnej jeździe słychać jak klepią zawory. jak ujadę kilkaset metrów wszystko powraca do normy, żadnych stuków. Do tej pory było to sporadycznie, ale ostatnio slychać to po każdym odpaleniu. Poradzcie czy można tak pokulać do wymiany, czy lepiej odstawić i niech stoi.
pozdrawiam
t.

odstaw i niech stoi - hydraulika nie daje już rady - szkoda silnika ...

co do wałków (moich) - regeneracja ponad wszelką watpliwośc u światka - własnie przyszły nastepne i mają takie same wżery w miejscach napawania - sama obróbka wałka jest OK - niestaty wżery na wzniosach są tak duże i jest ich taka ilość ze jestem zmuszony poprosic sprzedawcę o zwrot pieniędzy - co do swiatka - okazało się że swiątek rozpoczął produkcję (na szerszą skalę) wałków "wycinanych" z jednego kawałka materiału - w takim przypadku kupujący daje ze swoich wałków zebatki - świątek je nakłada i odsyła klientowi - z tego co mówił na tych wałkach auta mają zrobione już po 50 kkm i absolutnie nic się z nimi nie dzieje ...

Audi A6 - Leichtpanzer

Tytuł:
PostNapisane: 06.cze.2008 13:55:54 
Użytkownik

Auto: Toyota 3ZR-FAE
Tomash jaki posiadasz rocznik allroad'a ? I jak mogles ;) zaniedbac tak silnik pomimo tylko 217 tkm ;) ze klawiatura Ci gra na 4 tony... teraz w Ss ciekawy jestem, ich podejcia do sprawy ponoc sa b.dobrzy.
Mozesz pozniej napisac, co zaproponowali wymienic? Albo poprostu opisz historie przebycia tego tematu, prosba :peace: jestem zainteresowany.
Cos mi sie zdaje, ze te 217tkm, to na 3 cylindrach ;) pewny masz przebieg?
Aha jesli robisz po 50tkm nie lepiej kupic nowe ori, w Hurtowni np.EUROCars + popychacze uszczelki, i ewent rzeczy w Ss Ci powiedza, nie jezdzij nim jeszcze Ci sie od tego walenia, glowka szklanki urwie, albo cus wiekszego i zrobi młynek do kawy :):

a co do tych walkow z allegro, to n/c :!:

Jak kolega Leo pisze o tych "wzmacnianych walkach Swiątka" To tez zalezy pewnie jaka ta skala produkcji jest i przez kogo "pod pseudo Swiątek" czy ktos widzial badz wsadzal walki ktore przejechaly 150tkm bez ewent niedomagan, czy nie ma nawet takich statystyk jeszcze? bo to ze komus przejechaly 30 - 50 kola, narazie to z ostateczna kompetentna ocena, ich jakosci wstrzymal bym sie.

pozdrawiam. :)

Tytuł:
PostNapisane: 06.cze.2008 21:42:43 
Użytkownik

Allroad rok 2000. Kupilem jak mial 190 tyś. Jest książka serwisowa, potwierdzona w aso audi. Wytarcie wałków stwierdzono przy standardowym przeglądzie w aso. Zasugerowano wymianę na nowe
koszt około 6000 tyś za części i 2500 robocizna. Dodam że nie było żadnych objawów wytarcia. Silnik chodził cicho i równo. Sam nie wiem dlaczego tak zwlekałem z tą wymianą, pewnie przez to że niedawno wymieniłem przednie miechy i kompresor. W tej chwili samochód stoi i czeka na naprawę. A ile kosztują części w interkarsie? Do serwisu mam jeszcze dwa tygodnie, tak że musisz trochę poczekać na opis całej naprawy

Tytuł:
PostNapisane: 06.cze.2008 23:48:34 
Użytkownik

no i po sprawie ... zażądałem zwrotu pieniędzy w związku z niezgodnością towaru z umową - gwarant bardzo chętnie na to przystał (ma chyba mnie już dośc) :D - dogadaliśmy sie i sprawa zamknięta - własnie jadą do mnie nowe wałki z Karpacza "KarFord"

dzieki simon75 za podanie namiarów - zobaczymy czym Karford mnie uraczy ;)

BTW - tak wygladają wałki regenerowane - prosto od autos Silniki - wałki wysłane jako w pełni sprawne - brać i zakładać
nawet niechciało mi sie wiecej zdjęć robic

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Audi A6 - Leichtpanzer

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1