faworyt napisał(a):
rafalko napisał(a):
Panowie!
Czytając Wasze posty dochodzę do wniosku, że chyba z moim AELem jest coś nie tak...
Dlaczego? Ano, moje spalanie przedstawia się następująco:
* trasa (90-100 km/h) - spalanie 4,5-5,0 l/100km
* miasto (Wrocław) - spalanie do 7,0 l/100 km
* autostrada (120-220 km/h) - spalanie poniżej 7,0 l/100 km.
Wierze Ci , chociaz w te 4.5 litra to juz nie , natomiast minimalne to 5.3 ,a reszta się zgadza. Narazie 7 litrów mi nieprzekroczyło. Klimy nie załączam ,bo cos jest uszkodzone.
Wczoraj wróciłem z Oberstdorfu - jechaliśmy po auto z dwoma AKPowiczami - więc jak coś, to mam świadków. Tam było tankowane auto do pełna - pierwsze odbicie. Przejechałem 865,9 km do Wrocławia. Komputer pokazał 8:31 godzin jazdy, średnia prędkość 102 km/h, zasięg 420 km, a średnie spalanie 6,2 l. Po zatankowaniu we Wrocławiu (do pełna - pierwsze odbicie) zmieściło się w baku 54,32 l ON. Z obliczeń matematycznych wynika, że auto na tej trasie spaliło średnio 6,273242 l ON na 100 km. A propos - większość trasy (przynajmniej 2/3) przejechałem z pracującą klimatyzacją...
Dodam tylko, że miałem już średnią 3,7 l/100km (czyli o wiele niżej, niż kwestionujesz) - to było na autostradzie (Wrocław - Niemcy)! Jechaliśmy do Ingolstadt. Prędkość 70-80 km/h - wszystkie tiry wyprzedzały kawalkadę 4 naszych audi - czekaliśmy aż
baskecior przywiezie chłopaków z Warszawy. Gdy nas dogonili, średnia "trochę" wzrosła... Na dystansie 143,7 km komputer pokazał 2:03 godziny jazdy, średnia prędkość 70 km/h, zasięg 1300 km, a średnie spalanie właśnie 4,5 l. Spisałem te dane, bo jeszcze przed granicą dotankowywaliśmy auta. Weszło 6,44 l ON - do pełna jak zawsze, czyli po obliczeniach wyszło, że auto spaliło 4,48156 l ON na 100 km.
Ale oczywiście czy wierzysz czy nie - wybór należy do Ciebie. Od początku, odkąd mam to auto, robię szczegółowe wyliczenia po każdym tankowaniu i po każdej trasie (tankuję tylko do pełna).
Taka jest po prostu prawda o moim AEL... - ale może jest coś z nim nie tak???