.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lis.2024 15:21:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2008 21:25:51 
Klubowicz

enduroboy napisał(a):
wspolczuje ci kolego!!!

a z innej beczki a tak wszyscy chwala PZU jakie to one co to nie one a widac ze robi walki jak kazda inna firma.

Może nie samo PZU, ale agent mógł źle poinformować, lub tak zakręcić CRN, że ten jak widać nie do końca zrozumiał udział własny. Ja zawsze znoszę udział własny dla świętego spokoju

'11 Lagoona III 2.0 DCI 180km 420NM & more
ex AFN & D11
i inne ustrojstwa.

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2008 23:36:30 
Użytkownik

Crn napisał(a):

Tutaj kieruje ostrzezenie do wszystkich, ktorzy zawieraja police AC w PZU z udzialem wlasnym. Otoz Udzial wlasny jest w kwocie ubezpieczenia a nie odszkodowania. Najlepiej widac to na przykladzie: jesli auto mamy ubezpieczone na 50000 i udzial wlasny 20% to do kwoty 10000zl wszystkie szkody pokrywamy sami.

Czy są to potwierdzone informacje. Czytałem ogólne warunki umowy Auto Cassco i bym się z tym nie zgodził.

Tytuł:
PostNapisane: 08.cze.2008 19:21:03 
Użytkownik

Auto: C7
Trzeba czytać warunki umowy.A najlepiej mieć kogoś w ubezpieczalni.

Tytuł:
PostNapisane: 09.cze.2008 10:09:50 
Użytkownik

Cytuj:
Czy są to potwierdzone informacje. Czytałem ogólne warunki umowy Auto Cassco i bym się z tym nie zgodził.

Koledzy jest to informacja potwierdzona. Nie wiem tylko od jakiego czasu AC w PZU ma tego typu udzial wlasny tzn od kiedy obowiazuja te OWU. Ponizej zapis tego punktu z OWU:
§ 9. Z zastrzeżeniem § 8, za odpowiednio zmniejszoną składkę umowa ubezpieczenia może być zawarta:
1) z zastosowaniem udziału własnego w szkodach polegających na kradzieży pojazdu z miejsca niestrzeżonego w wysokości 10% albo 20% sumy ubezpieczenia określonej w polisie;
2) z zastosowaniem udziału własnego w każdej szkodzie z „AC w ruchu i postoju”, w wysokości: 5%, 10%, 15% albo 20% sumy ubezpieczenia określonej w polisie albo
3) z wyłączeniem z ubezpieczenia szkód z „AC z ruchu i postoju” poniżej wartości ustalonej w umowie ubezpieczenia, tj.: 10%, 20%, 30% albo 40% sumy ubezpieczenia określonej w polisie (tzw. franszyza integralna);

Faktem jest ze nie przeczytalem dokladnie OWU. Faktem jest jednak rowniez to ze agent mnie o tym nie poinformowal, bo gdyby to zrobil to nigdy w zyciu bym sie na takie cos nie zgodzil. Nie wiem jak wy koledzy ale ja i kilka osob nawet czytajac te ogolne warunki nie dokonca mialy jasna sytuacje. Wlasciwie wystarczy zamienic slowo ubezpieczenia na odszkodowania i sytuacja jest juz zupelnie inna.
Wnioski sa dwa: bardzo dokladnie trzeba czytac OWU oraz nie ubezpieczac sie z udzialem wlasnym w PZU.
Na sam koniec napomkne tylko ze jest szansa na pozytywne rozwiazanie calej sytuacji. Dam znac jak bedzie po - zeby nie zapeszac :)
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 18.cze.2008 16:24:51 
Użytkownik

No i koledzy przygoda z proba kradziezy mozna powiedziec ze sie narazie szczesliwie konczy. Auto wrocilo z serwisu z wymienionymi zamkami. Faktura na ponad 3k i ponad dwa tygodnie bez auta.
Najlepsze jest jednak to, że udało się pokryc koszty w 100% z AC "kradziez". Jeden bardzo mały szczegol zadecydowal o tym ze to wlasnie do tego typu odszkodowania zostalo zakwalifikowane. Nie wiem czy wczesniej wspominalem ze z autka zginela jedna rzecz. Tu pewnie pare osob sie zdziwi bo i ja troche bylem zaskoczony. Zginal dywanik - ten za fotelem pasażera. Nic innego, ale to wlasnie dzieki temu ze zginal dywanik zostalo to potrakotwane jako kradziez.

P.S. Teraz mam jeden zapasowy bo jednej sztuki nie mozna zamowic :)

Tytuł:
PostNapisane: 18.cze.2008 16:31:35 
Klubowicz

Crn napisał(a):
Nie wiem czy wczesniej wspominalem ze z autka zginela jedna rzecz. Tu pewnie pare osob sie zdziwi bo i ja troche bylem zaskoczony. Zginal dywanik - ten za fotelem pasażera. Nic innego, ale to wlasnie dzieki temu ze zginal dywanik zostalo to potrakotwane jako kradziez.

;) dobrze, że się tak skończyło

Tytuł:
PostNapisane: 19.cze.2008 07:58:33 
Klubowicz

trochę OT: ale w związku z ubezpieczeniem

Jezeli macie ubezpieczone mieszkanie i niestety łaskawcy go obrobilią. Najczęściej wyważają okno lub drzwi plastikowe, to zawsze zbijcie jakąś szybę bo inaczej brak śladów włamania i zero od ubezpieczenia. :/

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2008 14:12:07 
Użytkownik

Auto: BMW E60
miałeś poprostu AC nie z udziałem własnym tylko z wykupioną franszyzą integralną , a co do korzystania z Ac kradzież to tak jak napisałeś jeżeli zginie choć jedna rzecz z auta szkoda rozliczana jest z opcji kradzieży , a nie z ruchu i postoju

BMW..E39..2.0...150 KM....190Nm ==>było
BMW..E60..3.0d...218 KM...500Nm ==>było

Pozdrawiam BratPit

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2008 14:20:55 
Użytkownik

Cytuj:
miałeś poprostu AC nie z udziałem własnym tylko z wykupioną franszyzą integralną , a co do korzystania z Ac kradzież to tak jak napisałeś jeżeli zginie choć jedna rzecz z auta szkoda rozliczana jest z opcji kradzieży , a nie z ruchu i postoju

Kolego to nie była franszyzna. Wyraźnie we wniosku mam "odhaczony" tylko udzial wlasny. Natomiast pole z franszyzną jest puste. Przeczytaj jeszcze raz zacytowany przeze mnie paragraf 9 pkt 2. Niestety ale nasz ubezpieczyciel zanazł niezły sposób żeby kroić nieświadomych kierowców.

Cytuj:
Jezeli macie ubezpieczone mieszkanie i niestety łaskawcy go obrobilią. Najczęściej wyważają okno lub drzwi plastikowe, to zawsze zbijcie jakąś szybę bo inaczej brak śladów włamania i zero od ubezpieczenia.

Miejmy nadzieje, że to co napisane wyżej i mój przykład ustrzeże innych forumowiczów przed wpadkami z PZU itp.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1