Cytuj:
Czy są to potwierdzone informacje. Czytałem ogólne warunki umowy Auto Cassco i bym się z tym nie zgodził.
Koledzy jest to informacja potwierdzona. Nie wiem tylko od jakiego czasu AC w PZU ma tego typu udzial wlasny tzn od kiedy obowiazuja te OWU. Ponizej zapis tego punktu z OWU:
§ 9. Z zastrzeżeniem § 8, za odpowiednio zmniejszoną składkę umowa ubezpieczenia może być zawarta:
1) z zastosowaniem udziału własnego w szkodach polegających na kradzieży pojazdu z miejsca niestrzeżonego w wysokości 10% albo 20% sumy ubezpieczenia określonej w polisie;
2
) z zastosowaniem udziału własnego w każdej szkodzie z „AC w ruchu i postoju”, w wysokości: 5%, 10%, 15% albo 20% sumy ubezpieczenia określonej w polisie albo
3) z wyłączeniem z ubezpieczenia szkód z „AC z ruchu i postoju” poniżej wartości ustalonej w umowie ubezpieczenia, tj.: 10%, 20%, 30% albo 40% sumy ubezpieczenia określonej w polisie (tzw. franszyza integralna);
Faktem jest ze nie przeczytalem dokladnie OWU. Faktem jest jednak rowniez to ze agent mnie o tym nie poinformowal, bo gdyby to zrobil to nigdy w zyciu bym sie na takie cos nie zgodzil. Nie wiem jak wy koledzy ale ja i kilka osob nawet czytajac te ogolne warunki nie dokonca mialy jasna sytuacje. Wlasciwie wystarczy zamienic slowo ubezpieczenia na odszkodowania i sytuacja jest juz zupelnie inna.
Wnioski sa dwa: bardzo dokladnie trzeba czytac OWU oraz nie ubezpieczac sie z udzialem wlasnym w PZU.
Na sam koniec napomkne tylko ze jest szansa na pozytywne rozwiazanie calej sytuacji. Dam znac jak bedzie po - zeby nie zapeszac
pozdrawiam