designer napisał(a):
Jak już pewnie wszystkim wiadomo zniknęły wszystkie posty z forum z 20 i 21.06. Było tam kilka cennych dla mnie rad dot próby obniżenia temperatury. Prośba o jeszcze jednorazowe popowiedzi, bo nie wszystkie zdążyłem przeanalizować
Pamiętam jedną - pojeździć bez klimy. Dziś rano nie było takiego upału, więc spróbowałem i efekt mnie zaskoczył bardzo:
Prawie 110 st
Proszę poradźcie co zrobić
Już pisałem, więc w skrócie:
- przedmuchaj chłodnicę płynu i wymiennik ciepła od klimy ( chłodnicę klimy) - najlepiej jakbyś dmuchał powietrze od strony silnika - syf łatwiej wyleci...
- potem możesz przemyć myjką pod ciśnieniem, ale z tym ostrożnie, żebyś nie pogiął blaszek
- jak wisko będzie sprawne, to na zimnym silniku będzie się spokojnie obracało na wolnych obrotach a na podwyższonych też powinno być w miarę spokojnie, natomiast przy gorącym motorze po dodaniu gazu wisko powinno aż huczeć
pytanie: czy włącza ci się wentylator elektryczny skoro temp osiąga 100 - 110 st
może być tak że z klimą temp będzie niższa niż bez, bo na klimie chodzi elektryczny wiatrak i goni więcej powietrza niż samo wisko, chociaż na włączonej klimie wymiennik jest rozgrzany, więc powietrze płynące przez chłodnicę już jest cieplejsze...
sprawdź, czy wiatrak się włącza jak jeździsz bez klimy no i czy wisko chodzi jak powinno
A miało być w skrócie