Też miałem problem z ciemnymi światłami.
U mnie świeciły wręcz na zielono
Korzystając z porad na tym forum zebrałem wszystko w całość i wykonałem:
1) Rozbieranie reflektora, zdejmowanie przedniej części (bez problemu przy odrobinie ostrożności i nie spiesząc się - nie trzeba nic podgrzewać). Podważałem drobnym śrubokrętem i odcinałem tą masę/uszczelniacz nożykiem do tapet.
2) Mycie klosza od wewnątrz (płynem do mycia szyb z alkoholem) - był bardzo brudny - myłem ok 4 razy i wycierałem papierem kuchennym.
3) czyszczenie soczewki od strony klosza (na sucho - papierem kuchennym - była bardzo brudna)
4) czyszczenie soczewki od strony żarnika (patyczki do uszu na patyku - była mniej brudna)
5) delikatne wycieranie patyczkiem od uszu
![n :diabel:](./images/smilies/020.gif)
całego odbłyśnika (było trochę syfu).
Efekt: bez klosza lampa wygląda jak nowa.
Kolejne czynności:
Polerowanie klosza zgodnie z poradą którą można znaleźć na tym forum > papier wodny 2000 + polerka, najpierw pastą farecla G3 (ale chyba za bardzo nie nadaje się) potem pastą do zębów (dla palaczy - gdzieś wyczytałem że nadaje się).
Jest teraz znacznie lepiej, przedtem porównując chociażby na żarówce od postojówek - była ogromna różnica (mam jeden dokupiony reflektor - który wyglądał znacznie lepiej). Teraz jest równo i ładnie
Nie jestem jeszcze do końca zadowolony z polerki - wiem że można to zrobić jeszcze lepiej - ale bałem się tak mocno zedrzec papierem klosz... Jeżeli jednak gdy przyjdą ciemniejsze dni - okaże się że można coś jeszcze poprawić - zrobię polerkę jeszcze raz. Polerowałem nasadką na wiertarkę, a uzyłem wkrętarki akumulatorowej - choć nie wiem czy nie ma za małych obrotów...
Jednak bałem się przesadzić z tymi obrotami aby nie przypalić - jeśli mi ktoś podpowie jakie mniej więcej powinny być - to następnym razem spróbuję z wiertarką
Na koniec wyskrobałem bardzo dokładnie ten uszczelniacz ze spoin oraz z klosza (pomaga podgrzewanie suszarką do włosów - szybciej odchodzi) i nałożyłem dużo czarnego kleju do szyb....
Nie miałem jeszcze okazji jechać podczas deszczu - ale mam nadzieję że dobrze uszczelniłem i nie będzie parować.
Z wykonanej pracy jestem jak narazie bardzo zadowolony - bo efekt jest bardzo widoczny - więc polecam takie rezanko
![Smile :)](./images/smilies/001.gif)