.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.lut.2025 11:52:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A4 B6 130KM - Jaki silnik pasuje? Pomocyyyy ... !!!
PostNapisane: 24.lip.2008 09:27:20 
Użytkownik

Witam,
amm duży problem . Okazało się że muszę wymienić silniczek w moim A4 2004r 130KM AVF.
W ogłoszeniach jest mnóstwo 130tek AWX itd...od A3 (od A3 mogę mieć 2007 rok silnika też 130 KM ale nie wiem czy pasuje) , PASSATÓW.
NIe wiem co będzie pasować i wogóle skąd wziąść jakiś pewny silniczek ???
Ma ktoś jakieś doświadczenia/ pomysły .. ?

Bardzo proszę o pomoc ..

Smutny od kilku dni odkąd okazało się że pękniecie bloku ...
Radek

Ostatnio edytowano 26.mar.2014 14:44:35 przez radek30c, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: A4 B6 130KM - Jaki silnik pasuje? Pomocyyyy ... !!!
PostNapisane: 24.lip.2008 09:53:19 
Klubowicz

radek30c napisał(a):
Smutny od kilku dni odkąd okazało się że pękniecie bloku ...
Radek

Coś nie bardzo w to wierzę ... . Na jakiej podstawie wydano wyrok na Twój silnik - jeśli wolno zapytać ???

Poza tym - dużo zależy od miejsca, w którym występuje uszkodzenie. Czasem warto pospawać zamiast kupować kota w worku ... .

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2008 10:19:40 
Użytkownik

Hmm..
myśłeliśmy że to uszczelka, po rozebraniu okazało się że uszczelka była już robiona (nie była oryginalna, głowica była już planowana) wałek rozrządu się łuszczy...na 1szym cylindrze na głowuvy widać inny kolor nagaru, taki bardizej "doczyszczony" więc chyba głowica pęknięta a w tulei cylindra jest bruzdka taka że można o nią paznokieć zachaczyć....
suma sumarum....koszty naprawy spore...i brak gwarancji...

Ostatnio edytowano 26.mar.2014 14:43:36 przez radek30c, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2008 10:37:33 
Klubowicz

Kicha ... :/ .

Pomimo wszystko odradzam zakup "nowego" silnika bez dokumentów, a tym bardziej z zeszlifowanymi numerami (czyli 99% ofert z allegro). Taniość kusi ale .... .

Ja próbowałbym w ten sposób:

http://cgi.ebay.de/Audi-A4-TDI-131-PS-P ... 18Q2el1247 ,

ewentualnie kontakt z :

www.motorenprofi.de

lub np. tu:

http://cgi.ebay.de/VW-PASSAT-A4-A6-MOTO ... 18Q2el1247

Więcej do wyboru :

http://fahrzeugteile.search-desc.ebay.d ... sofocusZbs

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2008 11:32:35 
Użytkownik

jesli bedziesz zainteresowany dam ci namiar na goscia co mi zmienial silnik w passacie z 1Z-ta na ASZ .
dostalem pelna dokumentacje z oplatami i umowami kupna z nr silnika włacznie ze zmienianiem w wydz komunikacji (to juz sam oczywiscie)
Po zalożeniu do auta PISEMNĄ gwarancje rozruchową na miesiąc.
pisz na gg jakby co

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2008 11:44:03 
Użytkownik

Auto: Toyota 3ZR-FAE
Cytuj:
(nie była oryginalna, głowica była już planowana)

nawet przy dobrej głowicy jeśli ją zdejmujesz przechodzi planowanie jej, pod new uszczelkę

AVF 2004 robiona uszczelka już i pęrdnięcie bloku .... :galy: :gitara: Jestem w dużym szoku. Przepraszam za pytanie, ale kupiles go w ciemno, czy masz taki styl jazdy rozumiem R5 TD w WV LT32 koledze strzelila głowica po 490tkm, do tego wozil cieżary. Ale w A4 łał. Przykro mi.

Niech mi teraz ktoś napiszę ze 2,5 TDi to słabe jednostki i się prują po 200tkm. :):

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2008 11:53:08 
Użytkownik

Auto: Audi Q7 4L 3.0 TDI
szukaj czegos powypadkowego w anglii. czasem za 300f mozna cale auto kupic nie nadajace sie do naprawy. jedziesz po silnik oraz pare innych czesci tak zeby po sprzedazy sie transport zwrocil. Patrz na passaty, skody oraz A4. Poszukam stronke i podam

poszlo PW

Bylo
AUDI A6 C5 2.4 98r AGA LPG
Mercedes CL 500 W215
Mercedes E320 CDI S211
Jest
Audi Q7 4L 3.0 TDI 12r

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2008 21:44:03 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
robiłem kiedyś a4 2003r avf z podobnym uszkodzeniem z tą różnicą że kierownik dosyć wcześnie wyniuchał kiche w głowicy (pojedyncze stuki, rezonans...łuszczenie się wałka, bardzo szybkie zużycie sie kasatorów), nie doszło do głębszych uszkodzeń - coś z tymi 130'taki było chyba nie tak (zbyt mocno obciązony rozrząd?), a moze to pojedyncze przypadki ;) podejżewałem również zaniedbanie poziomu oleju.

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 25.lip.2008 07:34:56 
Użytkownik

Auto: Renata
Mauzer napisał(a):
robiłem kiedyś a4 2003r avf z podobnym uszkodzeniem z tą różnicą że kierownik dosyć wcześnie wyniuchał kiche w głowicy (pojedyncze stuki, rezonans...łuszczenie się wałka, bardzo szybkie zużycie sie kasatorów), nie doszło do głębszych uszkodzeń - coś z tymi 130'taki było chyba nie tak (zbyt mocno obciązony rozrząd?),

tam walek jest bardzo mocno obciazony ...

Tytuł:
PostNapisane: 25.lip.2008 11:14:13 
Użytkownik

Spanky mam pytanie, czy w Paskach AVF 2000r 131PS takze jest taka przypadłość? Z obciążeniem :)

Tytuł:
PostNapisane: 25.lip.2008 12:36:46 
Użytkownik

grejf napisał(a):
Spanky mam pytanie, czy w Paskach AVF 2000r 131PS takze jest taka przypadłość? Z obciążeniem :)

tyczy sie kazdego PD-ka ...

Tytuł:
PostNapisane: 26.lip.2008 10:52:43 
Użytkownik

A jakie silniki określasz za wytrzymale z PD ect... ON przypuśćmy od 1999r. AWX jakie ma slabe strony, ja nie ogarniam szczerze piszac tych 1,8 z haczykiem, lub 2,0 o mocach 170KM :): dla mnie to jezdzace bomby ;) jeden motor z 1,9 to JedenZeciak jesli juz. Choc widze po znajomkach, ze takie nie zatapialne one nie sa... 260tkm i jak zajzalem pod maskę to pytanie moje bylo, ktos tu robi frytki czy cos wybuchlo, serwisuje niby u kolesia z vw i troche sukcesywnie usuwa te pocenia, ale typowe sprawy jak przeplywki turbo odmy ech...

Mam niby tego pozeracza pieniedzy, jak wiekszosc z Was go okresla i jak pojechalem zmienic filtry i olej po 12tkm do poleconego przez znajomego serwisu kierownika do piaseczna ASO (moj byl na szkoleniu) to majster sie nie mogl nadziwic ze nie ma nawet pocenia padly slowa "toć to nie słychane", jak i ogladal go majster jest tam jeden b.dobry chlopak w piasecznie pokroju Piotusia i innych obytych TDi V tylko, ze robi w ASO wiec moze nie dopieszcza wiadome oco cho... jeden z mechanikow po chwili przyszedl i daje nr kom, wrazie cos zrobic ect niech pan dzwoni, ja odparlem p.pana nie robie u kogos, kto nie da mi gwarancji na to co robi zrobi i jak. Nie twierdze, ze p.jest zly mechanik bron Boze. Pomyslal i slowa ktore mnie sciely z nog, to niech i tak pan wezmie nr kom, jak go pan bedzie sprzedawal prosze o mnie pamietac :):

Na co ja i czym ja bede jezdzil, mam w planach Q5 na dozywocie od jesieni moze... A on prosze pana jesli takie gabaryty samochodu, cena ect. To RAV4 2.2 D-4-D 136PS za 90tpln z przebiegiem 15tkm bagażnik wielki kolo na klapie, navi all europa W TUV ciagle czołówka, tylko nie te 177PS bo one nie skomentowal. Wiem, ze to troche jak moj ojciec to koresla miano plasticzka :): ale mocno mnie koles zainspirowal w latach 90' kochalem ten samochod. Tylko z drugiej strony kolego Spanky i inni nie umiem wysiąśc z allroad'a :/ z drugiej strony sa plany juz na cos swiezego, wiec moze mi cos doradzicie.

pozdrawiam.
thnx za odp.

Tytuł:
PostNapisane: 26.lip.2008 17:54:04 
Użytkownik

grejf napisał(a):
A jakie silniki określasz za wytrzymale z PD

ja nie napisalem ze sa nie wytzrymale tylko walek jest obciazony ,ale dobry olej,regularna wymiana i 500 tys jest jak najbardziej w zasiegu ... a dla mnie to juz jest wytrzymale autko ... ;)

grejf napisał(a):
Tylko z drugiej strony kolego Spanky i inni nie umiem wysiąśc z allroad'a :/ z drugiej strony sa plany juz na cos swiezego, wiec moze mi cos doradzicie.

ja sie ez tam troszke boje tych 2.0,2.7.3.0 TDI ... dosyc kosztowne w naprawach i nie tak bezawaryjne jak stare wysluzone motory na VP ... ;)

moze czas skierowac glowe w strone BMW ... ;) tez maja mocne dizle ... tylko nie wiem jak z awaryjnoscie nowych motorwni napedzanych gnojem .... :):

Tytuł:
PostNapisane: 26.lip.2008 19:05:17 
Użytkownik

grejf napisał(a):
Mam niby tego pozeracza pieniedzy, jak wiekszosc z Was go okresla i jak pojechalem zmienic filtry i olej po 12tkm do poleconego przez znajomego serwisu kierownika do piaseczna ASO (moj byl na szkoleniu) to majster sie nie mogl nadziwic ze nie ma nawet pocenia padly slowa "toć to nie słychane", jak i ogladal go majster jest tam jeden b.dobry chlopak w piasecznie pokroju Piotusia i innych obytych TDi V tylko, ze robi w ASO wiec moze nie dopieszcza wiadome oco cho... jeden z mechanikow po chwili przyszedl i daje nr kom, wrazie cos zrobic ect niech pan dzwoni, ja odparlem p.pana nie robie u kogos, kto nie da mi gwarancji na to co robi zrobi i jak. Nie twierdze, ze p.jest zly mechanik bron Boze. Pomyslal i slowa ktore mnie sciely z nog, to niech i tak pan wezmie nr kom, jak go pan bedzie sprzedawal prosze o mnie pamietac :):

Na co ja i czym ja bede jezdzil, mam w planach Q5 na dozywocie od jesieni moze... A on prosze pana jesli takie gabaryty samochodu, cena ect. To RAV4 2.2 D-4-D 136PS za 90tpln z przebiegiem 15tkm bagażnik wielki kolo na klapie, navi all europa W TUV ciagle czołówka, tylko nie te 177PS bo one nie skomentowal. Wiem, ze to troche jak moj ojciec to koresla miano plasticzka :): ale mocno mnie koles zainspirowal w latach 90' kochalem ten samochod. Tylko z drugiej strony kolego Spanky i inni nie umiem wysiąśc z allroad'a :/ z drugiej strony sa plany juz na cos swiezego, wiec moze mi cos doradzicie.

pozdrawiam.
thnx za odp.

A teraz możesz tak w krótkich, żołnierskich słowach napisać O CO CHODZI i jak to sie ma do opisywanego problemu..? :056:

Tytuł:
PostNapisane: 27.lip.2008 11:30:26 
Użytkownik

:P Pytanie do Spankie'go o "motory" bo bym zmienil, ale generalnie nie wiem na co... mam problem to pisze i pytam... topick w sensie o silnikach :) to forum...

Panie Klubowiczu ;) :peace: pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1