.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 16:58:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5] Pogięta dolna część przedniego zderzaka
PostNapisane: 29.lip.2008 16:05:02 
Użytkownik

Kupiłem auto z tak pogietym zderzakiem jak na zdjęciach. Nie jest to jakiś wielki mankament, ale ja jestem idealista i wolałbym mieć "zdrowy" zderzak. Zagięcia zapewne powstały podczas odjeżdżania od krawężnika i zahaczenia dolnej części zderzaka o jego krawędź. Niskie zawieszenie też się pewnie trochę przyczyniło.

Obrazek

Obrazek

Mam do was pytanie. Jakie macie pomysły na wyprostowanie zderzaka? Myślałem o zdjęciu go i zgrzaniu gorącym metalem, ale sam nie wiem. Samej dolnej częśći zderzaka się chyba nie da wymienić. Zostaje ewentualnie wymiana całego zderzaka, czyli w moim przypadku zderzak przed liftem pod parktronic i spryskiwacze.

Czekam na sugestie. :peace:

Ostatnio edytowano 31.lip.2008 15:37:20 przez keniro, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 31.lip.2008 11:30:20 
Użytkownik

Miałem ten sam problem. Naprawiłem to bez zdejmowania zderzaka za pomocą nagrzewnicy na gorące powietrze. Po podgrzaniu ten plastik bardzo łatwo się formuje.
Trzeba się zaopatrzyć w jakiś kawałek blachy żeby nie przytopić osłony silnika, jakąś mokrą ścierkę i do roboty. Kawałek po kawałku podrzewanie i doginanie za pomocą śrubokręta. Po dogięciu trzeba chwilę poczekać aż temperatura plastiku nieco spadnie lub obłożyć go mokrą szmatką w celu ostudzenia.
Uwaga po pogrzaniu zderzaka nie należy go dotykać bo można się poparzyć.

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Tytuł:
PostNapisane: 31.lip.2008 22:21:35 
Użytkownik

To sie nadaje do lakierowania a nie do grzania. Skoro kolega jest pedant i drazni go takie cos to od razu do lakiernika jechac. NIeduzy koszt bo to nie cały zderzak tylko dół w strukturze i jak kolega wyzej napisał zabawa z opalarką (oczywoscie przed malowaniem ale to juz działka lakiernika).

Strefa czasowa: UTC + 1