.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.kwi.2025 17:27:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tylne drzwi: HELIX czy MAGNAT?
PostNapisane: 19.sie.2008 22:39:37 
Użytkownik

Panowie jak w tytule, odseparowane 165, co polecacie z ww ( HELIX ma o 1 dB sprawności więcej)? A może coś innego w przedziale cenowym do 200-300zł za komplet?Pozdrowienia z Podlasia!

Tytuł:
PostNapisane: 20.sie.2008 17:59:30 
Użytkownik

Wiesz co to sklep z Car Audio? Jest tam możliwość osłuchu. Zadajesz pytania w stylu jaki kolor jest ładniejszy... Hertze Helixy Powerbasy.

Z wiadomych względów unikaj buszmenów czy jbl-ów.

Tytuł:
PostNapisane: 20.sie.2008 19:56:21 
Użytkownik

nie do konca jtak jest z tym odsluchem ;/
i nie mozna unikac buschmena czy jbl bo kazda firma ma swoje rodzynki ktore naprawde swietnie graja

kazde auto inna scena
kazdy czlowiek inne oczekiwania
kazdy czlowiek inne ucho

zeby dobrac pod siebie glosniki trzeba dlugich lat i ogramnych zmian co za tym idzie worek $

pozatym zeby dobrac pod swoje ucho glosniki trzeba samemu zbudowac sobie zwrotnice

wiem cos o tym ale powoli sie z tego lecze :peace:

glowna zasada twoje audio ....bedzie gralo tak jak jego najslabszy element....
tak ze chocbys glosniki mial za 10tys a radio bedziesz mial za 800zl to nic kompletnie ci to nie da

doszedlem do wniosku ze trzeba byc ogromnym maniakiem (audiofilem) zeby bawic sie w takie zeczy a i tak wiekszosc ludzi nie odczuje zadnej roznicy ...

wytlumianie samochodu okablowanie itd tutaj juz zbiera nam sie okolo 10tys :)
a gdzie reszta ....

oj temat rzeka....

a moje pytanie do ciebie :)

pod wzmacniacz czy samo radio ?? :peace:

tyle ze w 2 autach seicento 900 + a6 1.9TDi :)

Tytuł:
PostNapisane: 20.sie.2008 21:02:39 
Użytkownik

Cytuj:
nie do konca jtak jest z tym odsluchem ;/

Z ust mi to wyjęłeś. A moje pytanie jest bardzo proste: ta czy ta marka będzie "lepsza" do A6 C4 Avant-a na tył. Radio sony i nie chcę go zmieniać ( nie najlepsze jest , nie podoba mi się to x - cośtam co daje multum wysokich tonów na przednich głośnikach, ale nie mama chęci wymieniać ). Helixy droższe , ale mają w zestawie zwrotnicę, magnaty ( słyszałem u gościa w Golfie i grały ładnie) - bez zwrotnicy, ale tańsze. Po prostu poradźcie, co się lepiej sprawdzi. Ktoś tu pisał, że helixy to jakaś wersja austriackiej firmy, i chylę się w stronę helixów (zwłaszcza ta większa sprawność mię kusi - 1 różnicy to niby mało, ale w dB to chyba sporo).

Tytuł:
PostNapisane: 21.sie.2008 08:32:47 
Użytkownik

najlepsze glosniki w tej cenie wedlug mnie pod samym radiem zagraly

http://www.allegro.pl/item414644313_hel ... ja_fv.html

wiec je moge polecic
wiadomo nie jest to szczyt marzen
ale graja ok

Tytuł:
PostNapisane: 21.sie.2008 18:24:25 
Użytkownik

makaon i alukard, czołem panowie, miło was widzieć w jednym temacie hehe :D

dorzuce swoje 3 grosze ;)

Makaon a jakie głośniki masz z przodu? Z tyłu to wiem a przód niestety nie jest mi znany. Nie myślałeś, aby wygłuszyć dobrze przednie drzwi i tam włożyć jakieś porządne 16 i zrezygnować zupełnie z tyłu? Wiem, że montaż 16 z przodu w c4 wymaga trochę przeróbek ale warto. Mówię to dla tego bo będzie lekka lipa jak tył zagra CI lepiej od przodu.

Alukard, ależ Ty lubisz się zapędzać. Każdy temat o audi traktujesz mocno mocno profi :) , a nie każdy taki z założenia jest. Zatem zapomnijmy o budowaniu zwrotnic pod siebie, kabelkach za milion baniek itd. Kochany Makaon nie jest chyba typem audiofila hardcorowca (?), i trza by to wziąć pod uwagę proponując jakieś klocki pod niego ;)

Moja propozycja to 16 na przód i porządne wytłumienie. Jeśli nie to wytłumieni e przodu i jakieś porządne głośniki w miejsce tych seryjnych.
Jednakże temat jest o głośnikach do tyłu to napisz czego oczekujesz po nich, łatwiej będzie ludziom coś zaproponować. Efektywnością się nie sugeruj bo to lekko martwy parametr (uśmiercony przez producentów różnymi fantazjami przez nich podawanymi). Poza tym różnicy 1db nie odczujesz, co innego gdyby były to 3.

http://www.youtube.com/watch?v=v9InKS65Auw

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 21.sie.2008 19:35:26 
Użytkownik

Bobo jakze milo cie czytac ;p

Cytuj:
Alukard, ależ Ty lubisz się zapędzać. Każdy temat o audi traktujesz mocno mocno profi Smile , a nie każdy taki z założenia jest. Zatem zapomnijmy o budowaniu zwrotnic pod siebie, kabelkach za milion baniek itd.

temu tak traktuje bo nauczylem sie juz nie raz na wlasnej skorze ze jak sie oszczedza to 2 razy sie traci ;/

wyszlem z zalozenia ze ma na przedzie glosniki 16 wytlumione komory i chce cos na tyl zeby jakos pod radiem im tam ztylu gralo <lol> (wiesz no jakos tak mi sie juz ustawilo w glowie ze inaczej sie nie da :) )

hehe nie przyszlo mi do glowy ze moze nie miec zrobionego przodu tak jak piszesz :)

wiec jesli nie ma to tylko rezanko tlumienie drzwi
tweetery skierowane na uszy i konkretny przod nic wiecej nie trzeba :)

podstawa to w drzwi 16 inaczej nie ma sensu

pozdro hehe

Tytuł:
PostNapisane: 21.sie.2008 23:39:32 
Użytkownik

A ja powiem zupełnie inaczej.
Polecanie wytłumiania drzwi, paneli, wzmaków i innych cudów zupełnie mija się z celem...

Prośba była o głośniki na tył, a polecanie czegoś do przodu odniesie skutek w przypadku 1:10000000. Więc trzeba skupić się na tym, o co była prośba...

Jeden lubi rybki, drugi P***i więc nie każdemu przypadnie do gustu dobry system audio. Będzie zbyt detaliczny, za mało kopliwy itd. Wszystkim nie dogodzimy, a nawet jeśli mamy rację i dajemy dobre rady, to one nie mają znaczenia, bo pytający oczekuje odpowiedzi, a nie morałów...

Więc...

Na tył kup cokoliwek znanej firmy. Sugeruj się ceną, wyglądem, kształtem, kolorem i czymkolwiek chcesz. Jak Ci się coś spodoba, to to kup, byle nie miało w nazwie Boshmann, bo to strata kasy...
Dla niewtajemniczonych w świat dźwięków polecam JBL, dla mniej niewtajemniczonych Infiniy - dadzą to, czego szuka przeciętny słuchacz - NATĘŻENIE, bo to właśnie je odbiera jako poprawę dźwięku, a przy okazji będą porządnie wykonane i dobrze tratowane posłużą parę lat...

Możesz kupić zestaw odseparowany, ale Ty jako słuchacz nie odczujesz różnicy w zakresie tonów średnich i wysokich, bo one pójdą tylko do pasażerów tylnej kanapy (mała ich przenikliwość). Podniesie się porcja basu w aucie (chaotycznego niestety), ale efekt osiągniesz ;)
Tylko nie wydawaj worka pieniędzy i zostaw coś na poprawki, które będziesz chciał w niedalekiej przyszłości przeprowadzić...

Tytuł:
PostNapisane: 22.sie.2008 09:26:39 
Użytkownik

dla mnie i tak wszystko mija sie z celem jak nie bedzie dobrego przodu.
za ta kase moze wytlumic drzwi i te glosniki ktore ma beda dawaly o niebo lepszy efekt niz glosniki w 4 drzwiach

jezeli w przodzie ma 10cm to trzeba zrobic wszystko zeby wlozyc 16
bo 10 chocby byly za milion baniek :) to zagraja duzo gozej od buszmenow
16

moje zdanie jest takie i nikt go nie zmieni :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 22.sie.2008 16:34:01 
Użytkownik

Cytuj:
Dla niewtajemniczonych w świat dźwięków polecam JBL

nawet jak sobie robisz jaja nie pisz takich rzeczy bo ktoś może być gotowy wziąść sobie to na poważne

jbl robi nie najgorsze (ale i nie najlepsze :D ) wzmacniacze
ale od głosników tej firmy to z daleka!

Tytuł:
PostNapisane: 22.sie.2008 21:45:04 
Użytkownik

mmmarcin napisał(a):
Cytuj:

nawet jak sobie robisz jaja nie pisz takich rzeczy bo ktoś może być gotowy wziąść sobie to na poważne

Nie przesadzaj, przeciętnemu użytkownikowi spokojnie wystarczają. Jak już mamy sie nie zapędzać w dobre rady typu zrób przód itd to się nie zapędzajmy.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23.sie.2008 12:00:02 
Użytkownik

mmmarcin napisał(a):
Cytuj:

Spokojnie, wiem co piszę...
Za sensowne pieniądze można dostać starą dobrą serię GTO, któa bije na głowę głośniki współosiowe tanich firm.
Nie rozmawiamy o sprzęcie audiofilskim tylko o zastąpieniu fabrycznego chłamu grajotkiem za małą kasę, także absolutnie nie widzę przeciwwskazań, żeby założyć jakieś JBL'ki. To auto nigdy nie wystartuje w zawodach...

Tytuł:
PostNapisane: 23.sie.2008 13:36:45 
Użytkownik

Hi , sorki , iz dobije swoim postem to tego tematu ...

Stoie właśnie przed modernizacja mojego nagłaśnienia w a6 (jest narazie orginał) , co polecicie , jakie głośniki sobie fundnąc lecz w miare rozsądnym przedziale cenowym lecz nie na "biedaka" :): .
Chodzi mi o przód i tył (dzwi) bo to Avant .
Podajcie jakie tam wogole rozmiary głosników .
Ps. moje zaczęłych charczeć już ...

Tytuł:
PostNapisane: 23.sie.2008 18:54:22 
Użytkownik

normoxic powiedz ile pieniędzy bo rozsądny przedział cenowy to na prawdę jedno z najszerszych pojęć jakie znam :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 24.sie.2008 01:59:38 
Użytkownik

Bobo napisał(a):
normoxic powiedz ile pieniędzy bo rozsądny przedział cenowy to na prawdę jedno z najszerszych pojęć jakie znam :)

ile na te głosniki - hmm 1000 zł , myślę iż coś z tego juz bedzie . A może sie mylę :?:

Tytuł:
PostNapisane: 24.sie.2008 13:25:22 
Użytkownik

No to tutaj poczekaj na wypowiedź Heveliusza i Alukarda.
Moje zdanie jest takie, że ten 1000 zł będziesz musiał podzielić między wygłuszenie drzwi, wzmacniacz i głośniki, no chyba, że na piecyk i wygłuszenie masz oddzielny fundusz.

Zrobił bym porządny przód, a tył zostawił jak jest.,

Cennik według mnie wygląda tak(oczywiście orientacyjnie):
-wygłuszenie 200-300zł
-wzmacniacz 300-400zl (2 kanałówka)

czyli na głośniki zostaje Ci 300-500zł.

Nie wiem czy w c5 drzwi wymagają przeróbki pod głośniki 165 mm czy nie, to akurat powie Ci alukard bo też przemieszcza się c5.

Pozwolę sobie uprzedzić alukarda, bo natchnął mnie swoją wiedzą ostatnio gdyż sam sobie lekko kombinuje jakiś sprzęt do auta.
A więc co do klocków:
-wzmacniacz coś z Audisona lub Stega
-koniecznie dobre okablowanie ( nie znaczy że ma być bardzo drogie)
-a jeśli chodzi o same głośniki to już propozycja ode mnie PowerBass es-6c (niestety juz niedostępne w oficjalnej sprzedaży, jedynie z drugiej ręki ale grają na prawdę dobrze.

Teraz czekaj na Heveliusza, on też będzie miał bardzo dużo do powiedzenia w tym temacie, a podejrzewam, że i alukard dorzuci swoje 5 groszy:)

Wracając do sprawy Makaona, bo w końcu to jego temat to jak napisał alukard tylko i wyłącznie helixy Dark Blue 62.1. Sugerował bym jedynie jeszcze wygłuszyć pod nie drzwi dla polepszenia efektu.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 24.sie.2008 14:51:31 
Użytkownik

Bobo napisał(a):
No to tutaj poczekaj na wypowiedź Heveliusza i Alukarda.
Moje zdanie jest takie, że ten 1000 zł będziesz musiał podzielić między wygłuszenie drzwi, wzmacniacz i głośniki, no chyba, że na piecyk i wygłuszenie masz oddzielny fundusz.

Zrobił bym porządny przód, a tył zostawił jak jest.,

Cennik według mnie wygląda tak(oczywiście orientacyjnie):
-wygłuszenie 200-300zł
-wzmacniacz 300-400zl (2 kanałówka)

czyli na głośniki zostaje Ci 300-500zł.

Nie wiem czy w c5 drzwi wymagają przeróbki pod głośniki 165 mm czy nie, to akurat powie Ci alukard bo też przemieszcza się c5.

Pozwolę sobie uprzedzić alukarda, bo natchnął mnie swoją wiedzą ostatnio gdyż sam sobie lekko kombinuje jakiś sprzęt do auta.
A więc co do klocków:
-wzmacniacz coś z Audisona lub Stega
-koniecznie dobre okablowanie ( nie znaczy że ma być bardzo drogie)
-a jeśli chodzi o same głośniki to już propozycja ode mnie PowerBass es-6c (niestety juz niedostępne w oficjalnej sprzedaży, jedynie z drugiej ręki ale grają na prawdę dobrze.

Teraz czekaj na Heveliusza, on też będzie miał bardzo dużo do powiedzenia w tym temacie, a podejrzewam, że i alukard dorzuci swoje 5 groszy:)

Wracając do sprawy Makaona, bo w końcu to jego temat to jak napisał alukard tylko i wyłącznie helixy Dark Blue 62.1. Sugerował bym jedynie jeszcze wygłuszyć pod nie drzwi dla polepszenia efektu.

Dzięki za dość poszeżony wykład , lecz może ja sie żle sprecyzowałem .
Zależy mi na zakupie głośnków , nie potrzebuje wzmacniczy i td.
Potrzebuję , rady dotyczącej jakim producentem sie kierować przy zakupie , wiem napewno iz potrzebuje 6 głosników :
- drzwi przednie po 2 głosniki
- tylne po 1 głosniku
i napewno jakieś zrotnice .
Ps. jeśli pisze jakieś bzdury nt. nagłośnienia to wytłumaczcie co i jak ja poprostu na car audi się nie kumam :d

Tytuł:
PostNapisane: 24.sie.2008 15:29:35 
Użytkownik

Czyli rozumiem że chcesz wykorzystać oryginalne miejsca na głośniki bez żadnych przeróbek?

To z przodu wychodzi chyba 130mm
a z tyłu 165 max.

Czyli na tył to sam co dla makaona, a na przód nie wiem może też helixy i koniecznie wszystkie 4 drzwi do wytłumienia.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 24.sie.2008 16:22:37 
Użytkownik

Jak masz wsadzać w drzwi głośniki 130mm podpięte pod radio to sobie odpuść, szkoda tego 1000zł.

Lepiej wygłusz przednie drzwi, wsadź helixy, hertze 165mm lub jak się uda znaleźć w/wym powerbassy, tweetery skieruj na słuchaczy i styknie. Efekt podobny (jeśli nie lepszy) a mniej wydane.

Tytuł:
PostNapisane: 24.sie.2008 16:29:51 
Użytkownik

powerbassy nie zagrają tak jak powinny pod samym radiem, niezbędny do nich jest wzmacniacz.

Na dniach będę kupował helixy DB 52.1 ( 130 mm odseparowane ), i wypowiem sie na ich temat bo sam szukałem i bardzo mało opinii o nich google serwuje.

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1