.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 07:08:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [OSTRZEŻENIE] akumulator pod tylnym siedzieniem [!]
PostNapisane: 31.sie.2008 08:19:01 
Użytkownik

pewnie większość z was o tym dokładnie wie, ale być może są i tacy, którzy nie zwrócili jeszcze uwagi na zabezpieczenie (lub jego brak!) akumulatora, który w niektórych modelach audi (w moim przypadku a6 c4 aat) jest zamontowany pod tylną kanapą.

otóż u mnie w aucie zamiast oryginalnych plastikowych osłon klem na akumulatorze leżał sobie kawałek dywanika. montując kanapę po prostu zapomniałem go tam z powrotem umieścić. szczerze mówiąc, nie miałem też świadomości, że istnieje bezpośrednie niebezpieczeństwo zwarcia od metalowej konstrukcji kanapy.

to co się stało później spowodowało, że zapewne pojawiło się u mnie kilka dodatkowych siwych włosów. nastąpiło zwarcie i kanapa od spodu zaczęła płonąć ! szczęście w nieszczęściu, że miałem możliwość natychmiastowego zareagowania, a pod ręką miałem dwa klucze do klem. po wyrzuceniu kanapy, zdmuchnąłem ogień na aku, odkręciłem go i również wystawiłem na zewnątrz.

efekt: wypalony kawałek gąbki (na szczęście tylko od spodu), okopcony akumulator, nadpalone kable w obrębie klem, pęknięta konstrukcja kanapy.
brakowało dosłownie sekund (!), a dzisiaj napisałbym o spalonym audi :-(

szkody tapicer usunął - pospawał drut konstrukcji kanapy, uzupełnił gąbką dziurę i co najważniejsze - siedzenie od spodu osłonił na stałe matą izolacyjną. to na stałe wyeliminuje zagrożenie ewentualnego zwarcia. sugeruję, aby ci z was, którzy tego nie zrobili, żeby spojrzeli jak u nich w aucie wygląda ta kwestia. ja się przekonałem na własnej skórze, że z tym naprawdę nie ma żartów.

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2008 08:54:31 
Użytkownik

No niestety było mi się o tym przekonać... Znajomy ważączy ok. 100kg dał radę. U mnie nie było tak dużych strat i w pierwszym momencie nie wiedziałem o co biega. Ucierpiał alarm dokładany, który po tym fakcie zachowywał się całkowicie nieprzewidywalnie. Drut który był sprawcą zaizolowałem wężykiem zbrojonym o odpowiednim przekroju rozciętym wzdłuż. Same klemy również zaizolowałem taśmą "szmacianą". A umnie był jeszcze ten problem, że wymieniałem klemy na skręcane bo stare były mocno zaśniedziałe w środku.

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2008 10:03:49 
Użytkownik

Były już takie przypadki opisane na forum, także to żadna nowość ;)

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2008 10:35:55 
Użytkownik

Simpson napisał(a):
Były już takie przypadki opisane na forum, także to żadna nowość ;)

no byly, ale moze ktos komus ten post tyłek (dosłownie :diabel:) uratuje :)

sam mialem taka sytuacje w C3, koles nie zalozyl zabezpieczenia na aku i znajomej prawie przypiekło tyłeczek :peace:

nagie blondynki okazują się wcale nie takie głupie...

frustra vivit qui nemini prodest

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2008 10:37:47 
Użytkownik

po wpisaniu w wyszukiwarce słów "akumulator" "pod" "siedzeniem" "kanapą" nie znalazłem żadnego tematu konkretnie opisującego ten problem. może nie zauważyłem.

uznałem temat za istotny, gdyż być może jednak nie każdy o tym wie (jak np. ja - mimo, że posiadałem wcześniej ok. 20 aut). konsekwencje tej niewiedzy mogą być opłakane.

poza wszystkim, rozumiem, że umieszczenie akumulatora pod maską było niemożliwe. ale lepsze zabezpieczenie konstrukcji kanapy byłoby wskazane.

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2008 10:42:32 
Użytkownik

Nie ganie Cie za to czy użyłeś/nie użyłeś szukajki, mówie tylko że to znany wielu osobom problem ;)
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=38849
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=66791

Nudas: podgrzewana dupcia z tyłu, full wypas :):

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2008 10:57:21 
Użytkownik

Simpson napisał(a):
Nudas: podgrzewana dupcia z tyłu, full wypas :):

Niby tak, ale po 1 - z tyłu :diabel:
po 2 - pieczonego to jednak wole świaniaka :peace:

nagie blondynki okazują się wcale nie takie głupie...

frustra vivit qui nemini prodest

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2008 13:06:51 
Użytkownik

Gdzie sie kupuje taka mate izolacyjna...? ja juz od jakieegos czasu patrze na ten akumulator z niepokojem:)

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2008 13:36:43 
Użytkownik

A czy zamontowane akumulatory w wyżej wymienianych przypadkach miały dobrą wysokość 175mm? Czy były to aku kupione gdzieś tam i nikt nie raczył sprawdzić jakie są oryginalne wymiary. Każdy akumulator przeważnie ma 190mm wysokości i pasuje pod tylne siedzenie gdyż te 1,5 cm to nie tak wiele :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2008 16:22:12 
Użytkownik

nie mierzyłem wysokości tego akumulatora, ale montowany był jeszcze w niemczech (auto przyjechało 1,5 roku temu).

a siedzenie to rzeczywiście podgrzało mojemu koledze, jak usiadł z tyłu (wtedy doszło do zwarcia). jak to się mówi, trochę śmieszno, trochę straszno. bo nie byłoby do śmiechu, gdyby akumulator eksplodował. nie byłoby też do śmiechu, w przypadku spalenia auta (a wiele nie brakowało).

nie mam pojęcia, gdzie kupuje się taką matę. ja poszedłem po najmniejszej linii oporu i zawiozłem kanapę do tapicera. koszt 100 zł, do odbioru na drugi dzień, zrobione profesjonalnie, lepiej niż oryginał (estetycznie i bezpiecznie).

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2008 19:47:25 
Użytkownik

Auto: Audi 100 c4 2.5 TDI AAT
A ja dziekuje za ten post bo pierwszy raz przeczytałem o niebezpieczeństwie :| Jedynie prosiłbym o zdjęcie po montażu maty (albo na PW)... Tak żeby można było ocenić jak to musi wyglądać. Jeszcze raz dzięki EnduroRider.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2008 20:13:58 
Użytkownik

dzisiaj dwa zdjęcia obrazujące efekt zwarcia. jutro jeden z możliwych sposobów zabezpieczenia się przed nim.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/557 ... fddb6.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ea9 ... 8fdb8.html

Tytuł:
PostNapisane: 01.wrz.2008 15:30:58 
Użytkownik

EnduroRider napisał(a):
dzisiaj dwa zdjęcia obrazujące efekt zwarcia. jutro jeden z możliwych sposobów zabezpieczenia się przed nim.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/557 ... fddb6.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ea9 ... 8fdb8.html

Tu się audi nie popisało i to bardzo :/ U mnie to samo na tylnym siedzeniu mama myślałem że jej żar z fajacza poleciał na kanapę... okazało się że nawet gumowy dywanik nie dał rady a mama nie pali już ponad rok, długo się z nią nie widziałem :)

100 C4...94'...2.2t...AAN,
...........................................................
HVAC

Tytuł:
PostNapisane: 01.wrz.2008 18:49:15 
Użytkownik

jutro zobacze jak to u mnie wyglada cos mi sie ten aku wydaje za wysoki a poprzedni wlasciciel polozyl wlasnie gumowy dywanik i tak jest do tej pory musze to koniecznie sprawdzic

Tytuł:
PostNapisane: 01.wrz.2008 19:17:25 
Użytkownik

Wysokość aku nie ma znaczenia, kanapa i tak się ugina pod d..ą :) Jedyne rozwiązanie to dobra izolacja i dobre zamocowanie kanapy i aku.

100 C4...94'...2.2t...AAN,
...........................................................
HVAC

Tytuł:
PostNapisane: 01.wrz.2008 20:02:57 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
ravv napisał(a):
Wysokość aku nie ma znaczenia, kanapa i tak się ugina pod d..ą :) Jedyne rozwiązanie to dobra izolacja i dobre zamocowanie kanapy i aku.

To zamontuj sobie standardowy 190 mm.Od ręki spalisz kanapę ;)

Specjalnie dla Audi producenci obniżają aku do 175 mm.

Tytuł:
PostNapisane: 02.wrz.2008 01:48:21 
Użytkownik

Madness napisał(a):
. Drut który był sprawcą

to nie drut tylko akuś .Ori powinien byc do 175 tak jak wspomniał Adam mam znajomego co handluje akuśiami i takie ma wpisane w ksiażce,ciezko je dostac ale takie maja byc.
Ten problem tez opisywałem bo miałem podoba sytuacje.Potem jak zaczolem grzebac po necie to sie dowiedziałem ze bardzo duzo ludzi straciło w ten sposób auto :/
Ravv odpowiedni akuś akurta sie rozmija z klemrami pozatym ma tak jak kazy akuś zaślepki co sie spina na klamre i nie ma zadnego zagrozenia.
Ja zabezpieczyłem gruba gumą .pas transmisyny i nowy nabywca został o tym poinformowany.

To, że twoje auto potrafi jechać szybko.Nie znaczy że ty również ....
Audi S6 4.2 avant quattro
Audi 80 B1 1975r

Tytuł:
PostNapisane: 02.wrz.2008 06:45:19 
Użytkownik

Auto: Audi 100 c4 2.5 TDI AAT
Witam!
Może ktoś posiada zdjęcia jak zabezpieczył swój akumulator? Proszę o wklejanie zdjęć aby bardziej zobrazować problem.

Pozdrawiam
Casian1

Tytuł:
PostNapisane: 02.wrz.2008 07:20:36 
Użytkownik

U mnie był własnie aku oryginalny o wysokości 175mm. Niestery klemy były niezabezpieczone a poza tym wymienione na skręcane. Z tego względu wystają one poza aku w stronę bagażnika. Teraz mam takie zabezpieczenie, że pewnie aku prędzej przez podłogę wyleci niż zrobi się zwarcie.

Tytuł:
PostNapisane: 02.wrz.2008 08:30:40 
Użytkownik

poniżej obiecane zdjęcia zabezpieczenia kanapy przed zwarciem z akumulatorem. jakość raczej średnia (zdjęcia robione przed chwilą telefonem).

w zasadzie nie ma tu żadnej filozofii - po prostu solidny kawał materiału izolacyjnego dobrze zamocowany tak, aby osłonić pręty na szerokość akumulatora:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/555 ... 4940f.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d4e ... 73337.html

niezależnie od powyższego dla podwójnego zabezpieczenia nadal pozostawiłem ten kawałek dywanika, o którym właśnie zapomniałem przy pechowym montażu kanapy:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cf3 ... f56b2.html

myślę, że niezależnie od wysokości akumulatora takie zabezpieczenie powinno w 100% wyeliminować możliwość zwarcia a w konsekwencji pożaru. zastanawiam się tylko, dlaczego fabrycznie kanapa nie została zabezpieczona w ten czy podobny sposób :624:

może moderator zechciałby podpiąć ten temat na stałe, co pozwoli nowym użytkownikom wybranych modeli starszych audi uniknąć niebezpieczeństwa..?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1