.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lis.2024 00:11:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 c3] Silnik 2.3 NF zostawić w benzynie czy dać LPG?
PostNapisane: 18.wrz.2008 23:12:56 
Użytkownik

Jak w temacie. Zastanawiam się jak będzie się zachowywał na gazie i ile będzie palił... Jakie jest spalanie tego silnika w samej benzynie?

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2008 12:13:47 
Klubowicz

Witam !
Twoje wątpliwosci i związane z nimi pytania przewijają sie tu dośc często.
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=81650
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=27393

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2008 15:13:32 
Użytkownik

Dodam ze to to samo co NG (praktycznie niczym sie nie rózni - drobnostki jedynie) wiec kolego szukaj albo DOBREGO gazownika...albo zakładaj BLOS, lub zostan na benie jak ja. Owszem duzo papusia ale nie musze sie martwic kiedy pierdnie gazem w obudowę filtra.
Na forum jest dużo powiedziane, że do silników z mechanicznym wtryskiem potrzeba specjalisty gaziarza żeby to ładnie zestroic.

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2008 17:56:13 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
na blosie 14-15L gazu, i nic nie da nawet wyciągnięcie klapki przepływomierza w celu zmniejszenia podciśnienia na blosie :D za to auto jedzie baardzo prawidłowo w górnym zakresie obrotów, w średnim i na dole - podobnie jak na dobrze! dobranym mikserze.
na temat: oczywiście gazować sztrucla :)

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2008 23:31:45 
Klubowicz

Auto: 210vtq
jak nie jezdzisz po zakorkowanym miescie to zostaw ja na benzynie, gaz to zlo na kjecie :/

A6 V8 Avant - było
Coupe GT ... progress

Tytuł:
PostNapisane: 10.paź.2008 23:36:00 
Użytkownik

z "naocznego" doswiadczenia wiem, ze gaz strasznie niszczy silniki, rozgrzebalem 2 silniki, oba na gazie i glowice zżarte równo, dziory w zaworach, wszystko popalone do piczu....teraz dlugo bym sie zastanawial nad gazem do auta...

Solaris Urbino #1516 :D MZA driver
hummerLimo H2 '08

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2008 01:32:58 
Użytkownik

Michauu napisał(a):
z "naocznego" doswiadczenia wiem, ze gaz strasznie niszczy silniki, rozgrzebalem 2 silniki, oba na gazie i glowice zżarte równo, dziory w zaworach, wszystko popalone do piczu....teraz dlugo bym sie zastanawial nad gazem do auta...
Już dwóch znajomych mechaników takich naprawdę dobrych znających się na rzeczy stwierdziło że gaz ma też plusy, nasze polskie brudne paliwo lubi zostawiać osad który dzięki jeździe na gazie zostaje wypalony, a silnik zostaje wyczyszczony.

Tak czy owak ja uznaje 3 rzeczy:
1. jazda na gazie 65%-80%
2. jazda na benzynie 20%-35% w tym wszystkie szybsze wyprzedzania i każda ostrzejsza jazda.
3. dobra instalacja - żeby jak to mówią nic tam sobie nie strzelało

Czy to nie jest dobry kompromis? Gaz nie jest taki zły :)

Szkoda że Polacy jak zagazują auto to jeżdżą tylko na tym gazie, ze strachem odwiedzając co drugi dzień stacje żeby czasem kropli paliwa auto nie spaliło, czy nawet starają się tak zrobić ustawić instalacje czy auto garażować, żeby prawie od razu po odpaleniu już spalać gaz :(:

Istna parodia :|

BMW 330i. M54 (rwd na gwincie) ... bylo
VW Passat B5 Kombi 1.9 TDI 110KM (bezawaryjny dieselek) ... bylo
VW Polo MK4 3dr 1.4 TDI Highline (twarda rakietka) ... bylo
Seat Leon 1.4 TGI ST (komfortowe, bezawaryjne, oszczedne [3.6kg/100 :D], rodzinne wozidlo) ... jest
TGI => https://www.seat.com/car-terms/t/tgi-technology.html

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2008 21:10:23 
Klubowicz

Jak ktoś " skręca" instalacje zeby jak najmniej auto paliło ( typowe dla I generacji ) to nie dośc, ze wtedy, na zubozałej mieszance spala więcej, to jeszcze wypala tłoki i zawory.
Z resztą nie tylko gaz, benzyna rowniez.
OT
Miałem ja kiedyś Poldka ( bez gazu ) i chciałem zeby mniej palił, to do gaznika powkręcałem dyszki z gaznika od Malucha
efekt - zubozyłem mieszanke, samochod zrobił sie mułowaty, silnik jak wczesniej palił, tak dalej palił a po poł roku miałem powypalane dziury w tłokach
- ot oszczędność :D

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2008 11:45:41 
Klubowicz

Czakol napisał(a):
Tak czy owak ja uznaje 3 rzeczy:
1. jazda na gazie 65%-80%
2. jazda na benzynie 20%-35% w tym wszystkie szybsze wyprzedzania i każda ostrzejsza jazda.
3. dobra instalacja - żeby jak to mówią nic tam sobie nie strzelało

Czy to nie jest dobry kompromis? Gaz nie jest taki zły :)

Szkoda że Polacy jak zagazują auto to jeżdżą tylko na tym gazie, ze strachem odwiedzając co drugi dzień stacje żeby czasem kropli paliwa auto nie spaliło, czy nawet starają się tak zrobić ustawić instalacje czy auto garażować, żeby prawie od razu po odpaleniu już spalać gaz :(:

Istna parodia :|

No to ja tak parodiuję od 10 lat i jakoś mi tłoków nie powypalało :peace: Nie obraź się, ale jakbym miał jeździć 35% przebiegów na benzynie, to zakładanie gazu nie miałoby najmniejszego sensu. Gaz nie jest szkodliwy, jeśli instalka jest prawidłowo wyregulowana (dostaje tyle gazu ile potrzeba w danym momencie), przy czym za bogato jest też szkodliwe... Zasada jest taka, żeby nie zapalać zimnego silnika na LPG przy ujemnych temp. powietrza. Jakoś zrobiłem na gazie jakieś 700 tys. km (FSO 125, Polonez, Audi 80, 100) i jakoś krzywdy silnikowi nie uczyniłem... A benzyny używam ewentualnie do zapalania albo przepłukania wtrysków raz na jakiś czas...

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2008 12:38:48 
Użytkownik

wordeck napisał(a):
No to ja tak parodiuję od 10 lat i jakoś mi tłoków nie powypalało :peace: Nie obraź się, ale jakbym miał jeździć 35% przebiegów na benzynie, to zakładanie gazu nie miałoby najmniejszego sensu. Gaz nie jest szkodliwy, jeśli instalka jest prawidłowo wyregulowana (dostaje tyle gazu ile potrzeba w danym momencie), przy czym za bogato jest też szkodliwe... Zasada jest taka, żeby nie zapalać zimnego silnika na LPG przy ujemnych temp. powietrza. Jakoś zrobiłem na gazie jakieś 700 tys. km (FSO 125, Polonez, Audi 80, 100) i jakoś krzywdy silnikowi nie uczyniłem... A benzyny używam ewentualnie do zapalania albo przepłukania wtrysków raz na jakiś czas...

Pozdrawiam

O tłokach to nic nie mówiłem, co do 35% musiałeś to więcej wziąć akurat he he, trochę strzelałem dlatego duży przedział, gaz był przy aucie i to z tego co ostatnio się dowiedziałem "mercedes wśród instalacji" (auto z Francji) więc koszta te pomijam, a benzynę używam do odpalenia, do ostrzejszej jazdy gdy chcę trochę poszaleć (nie mówię o autostradzie) tylko taka jazda gdzie częściej się hamuje przyśpiesza itp... albo teraz gdy jakiś środek wlałem do przeczyszczenia wtrysków to niestety cały zbiornik spale benzyny :| Warto benzynę używać chociaż czasami żeby części z których gaz nie korzysta nie skorodowały czy uległy szybkiemu zużyciu, jak pompa paliwa która nie pracuje przy gazie :) A co do 35% potrafi się to sprawdzać, mieszkam w nie wielkim mieście i przejeżdżam nie wielkie kilometraże, każde odpalenie to około pół do kilometra przejechane na benzynie tak mi się wydaje, a z pracy do domu mam raptem 3km :peace:

BMW 330i. M54 (rwd na gwincie) ... bylo
VW Passat B5 Kombi 1.9 TDI 110KM (bezawaryjny dieselek) ... bylo
VW Polo MK4 3dr 1.4 TDI Highline (twarda rakietka) ... bylo
Seat Leon 1.4 TGI ST (komfortowe, bezawaryjne, oszczedne [3.6kg/100 :D], rodzinne wozidlo) ... jest
TGI => https://www.seat.com/car-terms/t/tgi-technology.html

Tytuł:
PostNapisane: 17.paź.2008 07:39:11 
Użytkownik

Ja autko ( C3 2.3 NF) też zagazowanego jednakże mizernie co dość szybko zmobilizwalo mnie do instalacji blos'a. Spalanie max 16l. Góra silnika była zdjęta przezemnie ze względu na powyrywane gwinty świecowe (ktoś zapomniał, że świece się też wymiania;/). Przy okazji zrobione zostało praktycznie wszystko co można bylo ogarnąć, łącznie z polerowaniem kanalów, zgrywaniem kanalów wzajemnie ze sobą, polerowanie zaworow by nagarem nie zarastaly no i pełna obróbka szlifierska;] Auto odzyło zrobiło się żwawsze. Tak więc wszystko da się ogarnać, kwestia chęci no i finansów....

Audi Coupe QUATTRO B2 2.2 10V
Audi 200 2.2 20V Turbo Quattro Avant
Audi 200 2.1 10V Turbo Quattro

Strefa czasowa: UTC + 1