.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.lut.2025 19:29:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20.wrz.2008 12:33:00 
Użytkownik

Nie , nie będzie to to samo. POLECAM wyjęcie pompy oraz popychacza i rozbiórka oraz mycie i przedmuchanie sprężonym powietrzem na stole. Uwierz mi pompa 2 rok chodzi jak nowa. W zeszłym roku, kiedy nie znałem jeszcze tematu, a pompa mi stukała ( itak mam szczęście bo byłem bliski do wymiany hydraulików zaworowych, gdyż dźwię jest baardzo podobny) wyjęłem popychacz i zauważyłem że jest "zużyty" oczywiście nie był :). Po wstawieniu nowego (ASO 90 zł) cisz była przez 10 minut. Po zgaszeniu silnika i odpaleniu po 10 minutach....klek klekkle....Osz ku...myslę, toż 30 browców wsadziłem se w d....Potem rozbiórka, mycie, przedmuchanie i do dziś cisza( 30tkm). Jeśli znowu zacznie stukać - znowu rozbiórka, mycie itp. Polecam, to nic (no parę browców) nie kosztuje.

Tytuł: Odp
PostNapisane: 20.wrz.2008 16:33:52 
Użytkownik

Witaj Tak zrobiłem własnie wyczysciłem cały srodek Poza tą durzą mębramą co jest w srodku bo bałem sie ją odkrencic reszre wyjołem i wyczysciłem I cisza a propo ta membrama co tam jest w srodku takie durze koło to tesz czy nie bo niewyjmowałm bo sie bałem reszte wyczysciłem i do tego wymieniłem olej silnikowy i nic nie słychac jesli mozna odkrencic ten srodek czyli to koło w pompie to wykrence ją raz jeszcze i na nowo pucuwka Ale za wszytkie informację Dzienkuje

Tytuł:
PostNapisane: 20.wrz.2008 21:09:40 
Użytkownik

To nie membrana tylko tłok z pierścieniem (pierścień jest albo plastikowy albo z jakiejś mieszanki, ale bardzo kruchy). DELIKATNIE możesz go wyjąć i wszystko pod tłkokiem oczyścić. Nie pamiętam czy pod pierścieniem był oring. Niestety mało zdjęć zrobiłem w czasie "regeneracji", ale może komuś się przydadzą.

Widać jak mają być włożone 2 zaworki (na dole ma być włożony ten "inny" niż pozostałe 4 które są takie same)

ObrazekObrazek

dekielek - ciekawi mnie przyczyna powstania wżerów w jego górnej części?

ObrazekObrazek

Od lewej: "inny" zaworek, uszczelka, zaworek a'la pompa paliwa od Żuka (koszt - ok. 25 zł za 2 szt. - nie do dostania w ASO)

ObrazekObrazek

Takie czyszczenie gwarantuje długotrwały efekt, czyszczenie sposobem kol. Jack niestety starcza na parę tkm. Tylko przypominam że ja mam nowy z ASO popychacz (90 zł) czy słusznie wymieniony - nie wiem.

Tytuł:
PostNapisane: 21.wrz.2008 10:26:02 
Użytkownik

Co do zaworków to ja zakładałem z mercedesa (z vacum) cena chyba z 9 złociszy. U mnie były dwa połamane i pedał był sztywny jak kamień a hamulce zerowe no i stuki. Po rozebraniu, wyczyszczeniu i wymianie zaworków śmiga jak nówka i przestało rzygać olejem.

Tytuł:
PostNapisane: 21.wrz.2008 10:49:00 
Użytkownik

W A6 C5 tak samo sie czysci :?: Mam na mysli silnik z PD ;)

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2009 16:56:01 
Użytkownik

atal napisał(a):
W A6 C5 tak samo sie czysci :?: Mam na mysli silnik z PD ;)

Witam.

Jak zlokalizowac ta pompe w A4 1.9TDI 2003? Bo tez mi klekocze i chcialbym ja wyczyscic.

Pozdarwiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1