.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.lut.2025 05:04:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 C3 2.0D CN] odpala i szarpie
PostNapisane: 26.wrz.2008 21:34:25 
Użytkownik

mam taki mały problemik zwiazany tylko z rankami zaczyna sie to tak wsiadam przekrecam kluczyk grzeje swiece i odpalam lapie i gasnie tak ze cztery razy wkoncu wciskam gaz do polowy i odpala ale tragicznie szarpie i zuca silnikiem jakby palil na jeden gar wsumie niewiem juz co jest grane swiece nowe silnik po remoncie pompa ustawiona jak w zegarku

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2008 16:37:34 
Użytkownik

Jak szarpie dieslem, to zwykle z tego powodu, że nie wtryskuje paliwa. Albo masz coś gdzieś zapowietrzone, albo przycierają się wtryskiwacze (a jak sie przytrze iglica i wtrysku nie otworzy, to też nie będzie pracy w cylindrze)
Dolej do paliwa Mixolu S w proporcji 1:100 - powinno przesmarować pompę i wtryski

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2008 16:41:35 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Mierzyłeś kompresję ?

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2008 16:42:09 
Użytkownik

Cygaro :) W lepszej proporcji :peace:
Jeżeli masz takie cyrki to wlej tak z litr na cały bak na pierwszy raz.
Później zejdź z dawką do 0.5l na bak. Ja tak do siebie leję co każde tankowanie :): :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2008 16:44:32 
Użytkownik

Dla lepszego samopoczucia nalej wiadro Mixolu, a silnik doszczelni się fantastycznie.
Ludzie ... :/

Silnik ma problem z samozapłonem a Wy proponujecie półśrodki ...

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2008 19:45:33 
Użytkownik

z tymi wtryskami to bende wiedzial w poniedziałek jade do mechanika niestety nie dorobilem sie jeszcze urzadzonka do sprawdzania wtrysków a czy male pechezyki powietrza moga powodowac tez takie objawy cos mi tak dzisiaj wzielo i wymienilem wezyk na przezroczysty i zaowazyłem troszke bombelków a co do mixolu to sprubuje ale nie na cały bak bo 80 litrów to troszke duzo chyba ze po dziesiątym :d :d kompresja przed remontem byla na dwuch garkach troszke niska bo tylko 15 ale po remonciku wrucilo do normy jakies 30 na kazdym przynajmniej teraz jak chlody to odpala w miare wczesniej byla meczarnia

Tytuł:
PostNapisane: 28.wrz.2008 07:54:47 
Użytkownik

Auto: buduje się
A w moim takim samym silniku powodem było iż nie startował na wszystkie garki :) (przekręciłem coś? ). Jeszcze ktoś cośwspominał, że jakaś część nie trzyma paliwa przy silniku i ono odpływa (wraca sie) i dlatetgo nie chciał od strzała palić i troche nim szarpało.

Fiat 126p
Iveco Daily

Było:
Trabant 154.5 KM i 194 NM
A8 D2 4.2 quattro
Audi 100 C3 2.0D
Audi 200 C3 2.1T quattro
Peugeot 406
Trabant 1.1
Golf III TDi
Golf II "na glebie"
VW Passat 1Z Variant
Honda VFR 750F
Fiat 126p BIS
Peugeot Partner 1.9D
Audi 80 B2 1.6D
Trabant 1.1 91'

Będzie:
Coś AWD i Turbo

Tytuł:
PostNapisane: 28.wrz.2008 09:20:18 
Użytkownik

Rysiek88 napisał(a):
ono odpływa (wraca sie) i dlatetgo nie chciał od strzała palić i troche nim szarpało.

No ale paliwo cofa się tylko wtedy, gdy jest nieszczelność i zapowietrza się
Przemek: rozruszanie iglic we wtryskiwaczach poprzez ich poprawne przesmarowanie nie uwazam za półśrodek. Skąd wiesz ile leżały wykręcone wtryski podczas remontu motoru? Jak były przechowywane? Ile tam jest syfu?....
Kto smaruje ten jedzie - podobnie jak moje cygórko od ostatniego tankowania. Efektów negatywnych nie widzę, ale ani razu silnikiem nie zatelepało. Pewnie miałeś rację, wujku Stamleju :guru:

Tytuł:
PostNapisane: 28.wrz.2008 09:33:10 
Użytkownik

antonimelmanowicz napisał(a):
z tymi wtryskami to bende wiedzial w poniedziałek jade do mechanika niestety nie dorobilem sie jeszcze urzadzonka do sprawdzania wtrysków a czy male pechezyki powietrza moga powodowac tez takie objawy cos mi tak dzisiaj wzielo i wymienilem wezyk na przezroczysty i zaowazyłem troszke bombelków a co do mixolu to sprubuje ale nie na cały bak bo 80 litrów to troszke duzo chyba ze po dziesiątym :d :d kompresja przed remontem byla na dwuch garkach troszke niska bo tylko 15 ale po remonciku wrucilo do normy jakies 30 na kazdym przynajmniej teraz jak chlody to odpala w miare wczesniej byla meczarnia

Tak, pęcherzyki powietrza w układzie zasilania paliwem na pewno spowodują problemy z poprawnym rozruchem.
Sprawdź szczelność wężyków zasilających paliwo oraz okolice filtra paliwa. Nie pamiętam czy w twojej pompie wtryskowej jest zawór zwrotny, ale podejrzewam że tak. Sprawdź jego stan u pompiarza. Jeśli nie masz takiej możliwości - kup i załóż zawór zwrotny na wężyku zasilającym paliwo.
Zakładam oczywiście , że twój silnik ma na wszystkich cylindrach 30 BAR`ów , wtryskiwacze rozpylają a nie leją, kat wtrysku jest ustawiony poprawnie, rozrusznik kręci odpowiednio a świece żarowe są sprawne.

Do czyszczenia wtrysków stosujemy "diesel spullung" a dolewając olej możemy doszczelnić stary zużyty silnik poprawiając sobie na chwilę samopoczucie.

Zdrowy diesel nie potrzebuje mixolu i apeluję do założyciela tematu, aby nie szedł tą drogą ... to tylko półśrodek.

@ Marcin: do rozruszania iglic we wtryskiwaczach służy pompa wtryskowa.
Jeśli są niesprawne - najlepiej je wymienić (końcówka wtrysku kosztuje 50 zł , wymiana 30).
Można je czyścić diesel spullungiem, ale nawet stosując ten sprawdzony preparat rzadko kiedy efekty są tak wyraziste.

Tytuł:
PostNapisane: 28.wrz.2008 12:49:31 
Użytkownik

wtryski raczej nie leja bo jakies 3 miesiace temu bylem u mechanika na ogledzinach i stwierdzil ze sa okey ale cisnienie bylo be teraz cisnienie jes oki wtryski chyba tez ale jutro bende wiedzial czy napewno a wracajac do pompy to po wymianie wezyka na przezroczysty dzisiaj rano zauwazylem ze cofa sie ropka oczywiscie te modele mialy pompke na filterku i troszke podpompowalem wezyk sie zalal jutro jade jeszcze po wezyki i zaworek zwrotny chyba ze mozna samemu pogrzebac w pompie i jakos zregenerowac ten orginalny ???

Tytuł:
PostNapisane: 28.wrz.2008 13:08:59 
Użytkownik

Baskecior napisał(a):
Do czyszczenia wtrysków stosujemy "diesel spullung" a dolewając olej możemy doszczelnić stary zużyty silnik poprawiając sobie na chwilę samopoczucie.

Zdrowy diesel nie potrzebuje mixolu i apeluję do założyciela tematu, aby nie szedł tą drogą ... to tylko półśrodek.

Jeśli są niesprawne - najlepiej je wymienić (końcówka wtrysku kosztuje 50 zł , wymiana 30)

1) olej nie jest dolewany by uszczelnić silnik, ale by po pierwsze poprawić smarowanie ruchomych elementów w pompie (dzieki temu mamy mniejsze zużycie materiału tych elementów). Po drugie - by zmniejszyć tarcie między iglicą i jej "otoczeniem" we wtryskiwaczach. ZROWY wtryskiwacz przy ZDROWEJ pompie i paliwie WYSOKIEJ JAKOŚCI z pewnością otwiera się jak należy, ale raczej mamy do czynienia ze zużytym wtryskiwaczem, starą pompą i polskim paliwem....czyli jesteśmy daleko od warunków optymalnych...

2) ZDROWY diesel pewnie nie potrzebuje Mixolu, ale tu ewidentnie nie mamy do czynienia ze zdrowym dieslem... Niech więc właścicel problematycznego motoru doda nieco MixoluS.... A co, jesli będzie poprawa?....

3) wymiana rozpylacza (końcówki wtryskiwacza) - w odróżnieniu od dodatku MIxolu S - w żaden sposób nie wpływa na tarcie następujące głęboko wewnątrz wtryskiwacza. I jesli problem leży głęboko we wtrsku, nowy rozpylacz NIC nie zmieni :(:

Tytuł:
PostNapisane: 28.wrz.2008 20:20:10 
Użytkownik

cygaro-avant napisał(a):
Baskecior napisał(a):

Jeśli są niesprawne - najlepiej je wymienić (końcówka wtrysku kosztuje 50 zł , wymiana 30)

1) olej nie jest dolewany by uszczelnić silnik, ale by po pierwsze poprawić smarowanie ruchomych elementów w pompie (dzieki temu mamy mniejsze zużycie materiału tych elementów). Po drugie - by zmniejszyć tarcie między iglicą i jej "otoczeniem" we wtryskiwaczach. ZROWY wtryskiwacz przy ZDROWEJ pompie i paliwie WYSOKIEJ JAKOŚCI z pewnością otwiera się jak należy, ale raczej mamy do czynienia ze zużytym wtryskiwaczem, starą pompą i polskim paliwem....czyli jesteśmy daleko od warunków optymalnych...

2) ZDROWY diesel pewnie nie potrzebuje Mixolu, ale tu ewidentnie nie mamy do czynienia ze zdrowym dieslem... Niech więc właścicel problematycznego motoru doda nieco MixoluS.... A co, jesli będzie poprawa?....

3) wymiana rozpylacza (końcówki wtryskiwacza) - w odróżnieniu od dodatku MIxolu S - w żaden sposób nie wpływa na tarcie następujące głęboko wewnątrz wtryskiwacza. I jesli problem leży głęboko we wtrsku, nowy rozpylacz NIC nie zmieni :(:

1) Rozumiem , że olej dolewany do paliwa jest antidotum na zużyty element ? Nie. Olej doszczelni jedynie pompę , nie rozwiązując problemu.

2) Tym bardziej nie wolno stosować półśrodków, tylko doprowadzić mechanicznie silnik do sprawności. Po dolaniu oleju zawsze będzie poprawa - nastąpi doszczelnienie silnika - podobny efekt uzyskasz zmieniając olej smarujący na mineralny... tylko co dalej ? Po Kilkudziesięciu tys km Motodoktor ?
3) Tarcie wewnątrz rozpylacza eliminuje olej napędowy. Jeśli problem lezy wewnątrz wtryskiwacza rozwiązaniem jest jego naprawa - wymiana końcówki, sprężyny i regulacja. Sam przechodziłem dwukrotnie regenerację totalnie padniętych wtrysków - efekt dwukrotnie satysfakcjonujący.

Tytuł:
PostNapisane: 28.wrz.2008 22:04:39 
Użytkownik

Olej w paliwie doszczelni Ci silnik? Jak? Nieszczelności możesz mieć na gładzi cylindrów, na uszczelce pod głowicą, lub na zaworach/świecach/wtryskach. Co z tym wszystkim ma wspólnego dodatek oleju w paliwie?

Tytuł:
PostNapisane: 28.wrz.2008 22:26:45 
Użytkownik

cygaro-avant napisał(a):
Olej w paliwie doszczelni Ci silnik? Jak? Nieszczelności możesz mieć na gładzi cylindrów, na uszczelce pod głowicą, lub na zaworach/świecach/wtryskach. Co z tym wszystkim ma wspólnego dodatek oleju w paliwie?

Zyzute lub miekkie pierscienie tlokowe, zuzyte tloczysko pompy wtryskowej ...
Pamietaj ze mowimy o dieslu - o silniku z zaplonem samoczynnym - nie ma cisnienia , nie ma temperatury nie ma kle kle ...
Nie ma cisnienia na wysokim cisnieniuw VE/VP - nie ma kle kle ...

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2008 19:12:26 
Użytkownik

panowie niesprzeczajmy sie co uszczelni a co nie wlalem dzis mixolu i poczekamy co bendzie narazie nic ciekawego sie nie dzieje zobaczymy rano jak bendzie dzisiaj podlaczylem grzanie swiec na krutko i zauwazylem ze jak po odpaleniu zaloncze jeszcze raz swiece to silnik sie uspokaja i co teraz ???? mechanik na urlopie wtryski musza poczekac do 8. Zaworek zwrotny zalozony a paliwo i tak sie cofa czyzby pompa wytwazala cisnienie na wejsciu zwrotnie ????

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2008 20:05:56 
Klubowicz

Auto: Audi 200 20V Avant V8 4,2, A8 D2 4,2
antonimelmanowicz napisał(a):
dzisiaj podlaczylem grzanie swiec na krutko i zauwazylem ze jak po odpaleniu zaloncze jeszcze raz swiece to silnik sie uspokaja i co teraz ????

Miałem taki sinik. I przez jakiś czas podobne objawy. Problem leżał po stronie świec - tzn. mie były w stanie odpowiednio zagrzać komór wstępnych. Powodem było ich "niespasowanie" z przekaźnikiem grzania i czujnikiem temperatury. Otóż czujnik ten za szybko odłączał (poprzez przekaźnik) świece. Kupiłem inny czujnik i okazało się, że świece stale grzały przy uruchamianiu - nawet gorącego silnika (przedtem grzały tylko na zimnym). I grzały o kilka sekund dłużej. Zwątpiłem i zostawiłem to tak - zawsze mogłem skrócić grzanie włączając rozrusznik. W każdym razie - nierównomierny rozruch ustał.

Obrazekklik na zdjęcie
200 20V Avant 4,2

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2008 20:09:28 
Użytkownik

Swiece działają również po rozruchu - akurat w moim Caddym miałem uszkodzony regulator czasu grzania świec ... masakra. Grzał jak chciał i ile chciał, najczęściej sekunde - dwie ...

Może warto iść tym tropem ?

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2008 20:15:52 
Użytkownik

Miałem to samo przy mojje C3 w 2.5 tdi. Problem z zapalaniem oraz czesto szarpał podczas jazdy - wina była nieszczelnośc pompy wtryskowej - uszczelniłem i wszystko działa bez zarzutu - w ASO powiedzieli że są dwie mozliwosci. Pierwsza to ta która opisałem oraz jest jeszcze mozkliwośc ze wytarła sie jakas płytka w pompie wtryskowej - po jej wymianie powinno byc ok - u mnie naszczescie skonczylo sie na uszczelnieniu - 400 zł,.

Tytuł:
PostNapisane: 30.wrz.2008 16:45:31 
Użytkownik

swieczki zaraz wymienie na inne i zobacze jak ranek kolejny minie ale boje sie ze to wina pompy niestety niema unas dobrego goscia ktury by to sprawdzil :| a z grzaniem swiec niemam problemu bo mam wszystko na krutko przez przekaznik grzanie jakies 10 do 15 sek nigdy nie liczylem ale jakos tak

Tytuł:
PostNapisane: 30.wrz.2008 17:08:12 
Użytkownik

kolega26 napisał(a):
Miałem to samo przy mojje C3 w 2.5 tdi. Problem z zapalaniem oraz czesto szarpał podczas jazdy - wina była nieszczelnośc pompy wtryskowej - uszczelniłem i wszystko działa bez zarzutu

Witaj kolego z "jedynym słusznym silnikiem w C3" - mało jest tu nas na forum.
Gdzie dokładnie miałeś tę nieszczelność pompy? Czym uszczelniłeś?
A wogóle skąd jesteś?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1