.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 22:23:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2008 20:25:15 
Użytkownik

Piotruś, napisz co Cie tek drażni w telematiku. Ja też miałem z nim jazdy, ale go wyłączyłem. Napisz co Cie wkurza..

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2008 22:54:08 
Klubowicz

wojtek_2 napisał(a):
Piotruś, napisz co Cie tek drażni w telematiku.

Ale kotlet ... :-) .

Wracając do sprawy - teraz już nic mnie nie wkurza, bo sprzedałem to auto (z telematikiem) ponad rok temu ... ;) .

Najbardziej irytujące było to, że kiedy skończyła się ważność karty sim (tej zabudowanej w sterowniku i przypisanej do telematica - nie mylić z kartą sim w telefonie), to nie było innej opcji (za każdym razem kiedy samochód postał dłuższą chwilę) jak dwukrotne wciskanie "c - ok" - bo w przeciwnym razie nie działał FIS (pozostawał zajęty przez komunikat z telematica). Działo się tak pomimo tego, że z pozycji telefonu ustawiłem opcję najdłuższego (chyba godzinnego) czuwania - po zgaszeniu silnika ... .
Żeby to dwukrotne "c - ok" w ogóle było skuteczne - musiałem dbać o ważność karty sim w telefonie (co akurat mi nie przeszkadzało), bo w przeciwnym razie komunikat z FISa w ogóle nie dał się usunąć ... .
Pod koniec eksploatacji nastąpiła kolejna niespodzianka - sterownik telematica wyliczył sobie, że bateria powinna zostać wymieniona, co na ówczas kosztowało mnie ok. 850 zł. ... . W pzeciwnym razie - też nie byłoby możliwe "rozblokowanie FISa" ... .

Wiem (i wtedy też wiedziałem), że mogę odłączyć ten cały telematic - lecz w takim przypadku straciłbym telefon "pokładowy" - a przed tym broniłem się rękami i nogami, ponieważ z tego co wiem - to w "tamtych czasach" nie dało się go w żadnym razie podsłuchiwać (nie mam na myśli centrali operatora tylko jakieś mikrofony kierunkowe i tym podobne "wynalazki" - służące np. pospolitym złodziejom).
Ile w tej informacji było prawdy - osobiście nie potrafię zweryfikować ale pozyskałem ją z bardzo wiarygodnego źródła i dlatego najbardziej "tajne" :): rozmowy zawsze prowadziłem z samochodu ... .

Całkiem odrębną kwestią ale ściśle powiązaną z funkcjami telematica był Audi-Logbuch umożliwiający zaplanowanie trasy na cały tydzień, z dowolną liczbą punktów pośrednich, etc. ... . Z tego też nie chciałem rezygnować ...

Ciekawostka jest taka, że pomimo zakończenia abonamentu na kartę sim w sterowniku telematica (ewentualna prolongata kosztowałaby mnie > 400 EUR przy kursie 1 EUR około 4,60 zł.) - wciąż aktywna była funkcja "SOS" i kiedy bardzo mi się nudziło w podróży - "omyłkowo" :): wciskałem żółty guzik pod klapką w suficie i parę minut gadałem z paniami o przemiłych głosach z centrali "AUDI-HILFE" - wymyślając niestworzone historie ... :P .

Nigdy nie nacisnąłem czerwonego guziczka - więc na ten temat trudno mi cokolwiek powiedzieć ... .

Reasumując powiem to samo co kiedyś - system jest megazajefajny ale tylko w DE. Dla osoby spędzającej większość czasu poza Vaterlandem - z upływem czasu staje się uciążliwy (i to bardzo uciążliwy, bo oprócz "c - ok" nieznośnie pipczy wysokimi tonami) .

PS: Ori-telefon odpowiadał mi z jeszcze jednego powodu - czyli możliwością obsługi głosowej. Niby nasze komóry też to mają ale trzeba się wydzierać i dbać o dykcję - a ten w Audi nie był aż tak wymagający pod tym względem. No i na wyświetlaczu FISa natychmiast widziałem kto usiłuje się dodzwonić ... :-) .

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2008 09:20:35 
Użytkownik

Tak myślałem że to "zajęcie" fis-a Cię denerwowało :P. Na dzień dzisiejszy mam też telematik bez oczywiście abonamentu i rozładowaną baterią :). Nie kombinowałem za bardzo z nim bo się nie da. Poprostu w telematiku wyłączyłem maksymalnie komunikaty (vagiem) i pokazuje tylko ze abonament się skończył a własciwie że system nie gotowy do pracy (na lcd telefonu), a z fisem to zrobiłem tak że wyłączyłem w nim obsługę telematika i już. Na szczęście nie mam tego logbook i nie muszę kombinować bo znając moje podejście do sprawy to bym dostał szału że mam coś i nie działa... Ciekawe czy u nas kiedyś uruchomią telematik i TMC. Może jak będziemy mieli 100km autostrad!? :P.
--
100 to taka przenośnia :P bo jadąc tymi kilkoma kilometrami mam wrażenie że jadę po wiejskiej drodze z os-ami z patrolami ;PPP

Ostatnio edytowano 09.sie.2008 09:55:54 przez wojtek_2, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2008 09:38:46 
Użytkownik

100km to chyba już mamy......

VW Passat B5 1.9 TDI AFN
Audi A6 1.9 TDI AWX
jest:
BMW :)

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2008 17:33:45 
Użytkownik

Okurka jest nadzieja na rozwiazanie mojego problemu :).
Z telematiciem klopocze sie od jakiegos czasu. Wrzucilem nawet swego czasu temat na forum.
Przy odpalaniu auta FIS jest zawalony a do tego doszedl komunikat o baterii. Mam ogromna prosbe do kolegow o pomoc jak wylaczyc to ustrojstwo. Nie mam zamiaru korzystac z telefonu wiec najchetniej wylczyl bym go wogole. Nie moglem sie dokopac na forum jak to wykonac.

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2008 21:33:10 
Użytkownik

Mogę pomóc jak najbardziej, ale musisz się liczyć z tym że troszeczke ograniczysz sobie funkcjonowanie telefonu. Sprawa jest taka że nie będzie na FIS informacji o numerze telefonu jaki dzwoni. Reszta bez zmian. Pierwsza sprawa to pozbycie się blokowania Fis poprzez komunikaty. Robimy to za pomocą vagcom-a, przestawiając w kanale 62 licznika wartość odpowiedzialną za obsługę telematika. Poniżej dane do ustawienia w zależności od posiadanego sprzętu w aucie.
00001 - Kombiinstrument und Radio
00002 - Kombiinstrument, Telefon (Festeinbau) und Multifunktionslenkrad
00003 - Kombiinstrument, Radio, Telefon (Festeinbau) und Multifunktionslenkrad
00004 - Kombiinstrument und Navigation (Low)
00005 - Kombiinstrument und Navigation (RNS)
00006 - Kombiinstrument, Navigation (Low), Telefon (Festeinbau) und Multifunktonslenkrad
00007 - Kombiinstrument, Radio, Navigation (Low/RNS), Telefon (Festeinbau) und Multifunktionsl.
00008 - Kombiinstrument und Telematik
00009 - Kombiinstrument, Radio und Telematik
00010 - Kombiinstrument, Telematik und Multifunktonslenkrad
00011 - Kombiinstrument, Radio, Telematik und Multifunktonslenkrad
00012 - Kombiinstrument, Navigation (Low), Telematik
00013 - Kombiinstrument, Navigation (RNS), Telematik
00014 - Kombiinstrument, Navigation (Low), Telematik und Multifunktonslenkrad
00015 - Kombiinstrument, Navigation (RNS), Telematik und Multifunktonslenkrad

Dalej możemy ograniczyć komunikaty w samym telematiku a to robimy przestawiając w kanale 07 wartość na bodajże 1 (domyślnie 0). Wtedy telematik prosi tylko o potwierdzenie tego że nie jest aktywny-zalogowany-co tam chce... Więcej nie kombinowałem bo uznałem że nie potrzeba. Telefon działa i można go używać.

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2008 13:18:12 
Użytkownik

Kolego wielkie dzieki za wskazowki. Bede Cie jeszcze musial pomeczyc bo z Vaga to tylko logi robilem.
Gdzie znajde te wartosci o ktorych pisales? Lacze sie poprzez moduly tak samo jak przy logach? Jesli tak to pod ktory modul mam sie podlaczyc i co dalej bo domyslam sie ze nie measure blocks :)
No i jescze jedno. Jak mam u sibie telematica, duza navi RNS i kierownice z przyciskami to wybieram ostatnia opcje tak?

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2008 13:30:24 
Użytkownik

Wiesz co ja nie mam teraz przy sobie VAG-a ale to tak ustawiasz jak np. kasowanie inspekcji-przeglądów. Co do Twoich ustawień to Ty musisz ustawić zdaje się 00007. Cały szyk psuje mi ta kierownica z przyciskami :). Ja u siebie mam 00005. I zapisz sobie stare wartości na wszelki wypadek.

Tytuł:
PostNapisane: 08.paź.2008 20:01:04 
Użytkownik

Ogromne dzieki kolego. Strasznie mnie denerwowaly te komunikaty. Teraz FIS juz wolny i wszystko gra :)
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 07.sty.2009 20:19:34 
Użytkownik

witam
mam problem z telematikiem też mi zapycha FIS-a różnymi komunikatami o telefonie,więc mam pytanie czy ktoś mógłby mi pomóc to wyłączyć z okolic wrocławia oczywiście odpłatnie

Tytuł:
PostNapisane: 07.sty.2009 22:03:44 
Klubowicz

dadas11 napisał(a):
witam
mam problem z telematikiem też mi zapycha FIS-a różnymi komunikatami o telefonie,więc mam pytanie czy ktoś mógłby mi pomóc to wyłączyć z okolic wrocławia oczywiście odpłatnie

Ja Ci pomogę - bardzo chętnie i nieodpłatnie - o ile tylko zjawisz się kiedyś na Śląsku lub przyjedziesz na narty w rejon Szczyrku, Wisły lub Cieszyna ;) .

Tytuł:
PostNapisane: 08.sty.2009 14:04:23 
Użytkownik

troszke daleko jechac ale dzięki serdeczne
moze jest ktos blizej wrocka kto ma sprzęt i wiedze jak wyłączyć telematica

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2009 19:57:24 
Użytkownik

witam
odświeżam temat pomoże mi ktoś z telematikiem żeby nie wyświetlał informacji na FIS-ie o telefonie i bateri z okolic Wrocławia
pozd.

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2009 14:40:34 
Użytkownik

wojtek_2 napisał(a):
Mogę pomóc jak najbardziej, ale musisz się liczyć z tym że troszeczke ograniczysz sobie funkcjonowanie telefonu. Sprawa jest taka że nie będzie na FIS informacji o numerze telefonu jaki dzwoni. Reszta bez zmian...

Małe sprostowanie. Telefon po takim zabiegu działa normalnie, tzn. wyświetla komplet informacji na FIS-ie. Jest w pełni funkcjonalny. Dzięki za podzielenie się wiedzą. Mnie bardzo pomogło.
Odgrzałem kotleta, ponieważ wiedzy o Telematik'u jest w sieci bardzo mało. Może komuś się przyda.
Pozdrawiam.
Robert

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2011 20:37:42 
Użytkownik

wojtek_2 napisał(a):
Mogę pomóc jak najbardziej, ale musisz się liczyć z tym że troszeczke ograniczysz sobie funkcjonowanie telefonu. Sprawa jest taka że nie będzie na FIS informacji o numerze telefonu jaki dzwoni. Reszta bez zmian. Pierwsza sprawa to pozbycie się blokowania Fis poprzez komunikaty. Robimy to za pomocą vagcom-a, przestawiając w kanale 62 licznika wartość odpowiedzialną za obsługę telematika. Poniżej dane do ustawienia w zależności od posiadanego sprzętu w aucie.
00001 - Kombiinstrument und Radio
00002 - Kombiinstrument, Telefon (Festeinbau) und Multifunktionslenkrad
00003 - Kombiinstrument, Radio, Telefon (Festeinbau) und Multifunktionslenkrad
00004 - Kombiinstrument und Navigation (Low)
00005 - Kombiinstrument und Navigation (RNS)
00006 - Kombiinstrument, Navigation (Low), Telefon (Festeinbau) und Multifunktonslenkrad
00007 - Kombiinstrument, Radio, Navigation (Low/RNS), Telefon (Festeinbau) und Multifunktionsl.
00008 - Kombiinstrument und Telematik
00009 - Kombiinstrument, Radio und Telematik
00010 - Kombiinstrument, Telematik und Multifunktonslenkrad
00011 - Kombiinstrument, Radio, Telematik und Multifunktonslenkrad
00012 - Kombiinstrument, Navigation (Low), Telematik
00013 - Kombiinstrument, Navigation (RNS), Telematik
00014 - Kombiinstrument, Navigation (Low), Telematik und Multifunktonslenkrad
00015 - Kombiinstrument, Navigation (RNS), Telematik und Multifunktonslenkrad

Dalej możemy ograniczyć komunikaty w samym telematiku a to robimy przestawiając w kanale 07 wartość na bodajże 1 (domyślnie 0). Wtedy telematik prosi tylko o potwierdzenie tego że nie jest aktywny-zalogowany-co tam chce... Więcej nie kombinowałem bo uznałem że nie potrzeba. Telefon działa i można go używać.

Witam i z góry przepraszam za kotleta
Niedawno zakupiłem audi A4 B6 i mam podczas odpalania komunikat z telematika i irytujące piszczenie. Próbowałem usunąć to za pomocą Vag Com 311.2 wg załączonej instrukcji kolegi. Niestety nie mogę badź też nie potrafię połączyć się z kanałem 62 licznika . Wyskakuje error oraz N/A. Rozumiem że możliwe jest że do modelu A4 B6 j
jest inny kanał przydzielony.

Robię to tak:

1. Wchodzę w Instrument (17)
2. Potem Adaptation (10)
3. Wciskam "up" az do numeru 62 i jets ten error N/A

Jeśli może mi ktoś pomóc to będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Tytuł: Re: [Temat wydzielony] Telematic
PostNapisane: 11.sie.2012 14:45:24 
Użytkownik

Witam sorry ze odkopuje stare smieci, ale posiadam Audi A4 b6.
Auto posiada telefon i telematic, tylko jest mały problem telefon w wogole nie daje znakow zycie.
Chce sie zapytac czyto przez sluchawke ze jest rozwalona czy moze ta cala skrzynka nie wysyla zasilania. Prosze was pomozcie mi to zrobic bo juz mnie szlak trafia.

A co do wyzej wymienionego posta jak ominac telematic, to dokladnie w jakie opcje wejsc i czy one pasuja to A4 ? Je3stem zielony w tym naprawde nie wiem jak to zrobic chyba ze ktos z Okolic Ostroleki i by moglto zrobic nawet za oplata.

PostNapisane: 28.sie.2012 10:46:43 
Użytkownik

Mam problem, żeby wyłączyć telematic w swoim aucie (A6/S6 C5, 2002 r.), mógłby ktoś pomóc rozpisać, jak się za to zabrać, jak już jestem w VAGu w kanale odpowiedzialnym za Telematic? Z góry dzięki.

PostNapisane: 07.wrz.2012 21:09:52 
Użytkownik

Ktoś, coś może wie :)) ?

PostNapisane: 09.kwi.2014 21:16:07 
Użytkownik

Auto: a4b6
Witam, przepraszam za ''kotleta'' , ale myśle ze temat cały czas aktualny.Mam problem z logbook-iem.To w schowku taki czytnik kart, wiem ze jest najprawdopodobniej podpięty do telefonu i telematika. Od jakiegoś czasu mam na wyświetlaczu komunikat o zapełnionej pamięci logbooka, z tego co wiem zczytuje sie kartą wkładajac ją do czytnika w schowku. Jak to wyłączyć , telefonu nie mam i nie jest mi potrzebny.A komunikat mnie denerwuje.Poizdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1