Lukasik napisał(a):
P.S. w ost niedziele rozmawiałem z rzeznikiem, podsuną pare pomyslow co do tuningu 2.2t 10v. twierdzi ze mozna z niego wycisnąć 300-350 kuni hehe
Można...ale musiałbyc włożyć w dolot i w wydech ok. 4000 tyś i pozbyć się całkiem mechanicznego wtrysku bo ten nie da rady. Nie przeleje przez siebie tyle paliwa. Chyba, że zastosujesz jakiś rozdzielacz z k-jeta z Mercedesa V8 5,0l...ale nie utrzymasz tego auta napewno. Moim zdaniem 250-280 KM to max a 280 to i tak przy nowym całkiem wydechu i dużo większym IC.
Lukasik napisał(a):
Dowiedzialem sie ze do przy podkrecaniu, wywalic wtrysk oryginalny, a zamontowac rozdzielacz od starego cygara 2.2 , bez zadnych sond lambda i innych tym podobnych.
Wybacz...ale to nieziemska bzdura. No chyba, że bedzie to rozdzielacz z KG. Ale napewno nie z wolnossącego. Może z 200 KM (gdybanie) byś wyciągnął przy skrajnych ustawieniach...ale to bajka. Nie jestem ekspertem, dopiero raczkuję...ale to nawet nie ma sensu. Może z rozdzielaczem i wtryskami z Saaba. 6 cylindrów i standardowo 200KM i więcej. To rada z forum S2.
Lukasik napisał(a):
Osobiscie poszukuje jakichś info jak wbic sie do sterownika mac14. i namieszac tam w srodku, szczegolnie co w ktorym epromie jest zapisane i jak to ugryzc. mam czytnik/programator oraz program do modyfikacji danych w epromach win-ols , oraz prosty hex-ed. ale nie chcialbym zrobić gorzej niz jest... zebym wiedzial co w ktorym miejscu jest zapisane. .w pierwszej kolejnosci rozgryzc mapke doladowania przy overbooscie oraz jak przesunąc odciecie pompy paliwka.
Tylko jeden eprom ma tu znaczenie. Ten z symbolem silnika. Ja właśnie go dłubnąłem. A silniki 1B i 2B to jeszcze gorszy syf w modyfikacji od MC. A to już śmierdzi na kilometr. Ideał, to KG i jego elektronika i osprzęt. Jest banalnie prosty i tu jest jego wielkość. W MC i tak dużo będę wywalał. A już napewno overboost. Po co to...? Nie lepiej żeby over było bez przerwy? A ten overboost to właśnie jedna z różnic MC i podobnych względem KG. To niepotrzebne zaworki i wężyki. No...dla ekologów i ekonomistów potrzebne

Ale się mądrzę...wybaczcie proszę. Czytałem na ten temat i wysłuchiwałem dużo ciekawych opinii przez 2 lata i dopiero odważyłem się coś zrobić. I to w największym stopniu zweryfikowało moje poglądy. Choćby sprężyna w WG silnika MC o której jest wyżej.
Lukasik napisał(a):
albo na początek jeszcze inny motyw, poprostu podmienic epromy na te stosowane w silniku 1B , co na wstepie dalo by 200 koni. przy tym mozna by porownac czym roznią sie dane w mc i 1b.
Wiesz...to właśnie Ty i jeszcze jeden czlowiek odświerzyliście mi pamięć gdzie schowałem informacje o epromach. I tak się właśnie zaczęło
Dzisiaj rozmawiełem z jobu kolegą z klubu z mojego miasta. Przejechał się Avantem i był bardzo zachwycony. Już ustalona jest data czipowanka bo jego standardowe MC2 w porównaniu z Avantem..."nie jedzie"...to jego słowa.
A taki lekki tuning, to polecam taki:
- sprawny silnik,
- miernik doładowania obowiązkowo,
- spięty IC żeby się nie rozchodził przy ciśnieniu,
- wydech bez środkowych tłumików i kata,
- rezystorek do komputera żeby odciąć paliwo,
- MBC (manual boost controler) do sterowania WG.
To recepta na 200 KM. To miałem w Perełce (zamiast MBC miałem dociśniętą sprężynę w WG) i przy napędzie tylko na przednią oś łoiłem BMW 2,5 a 2,8 ani mi nie uciekło ani ja do 150 km/h nie mogłem go wyprzedzić. Dopiero później. Wystarczało to na równanie się z Omegą 3,0 24V (204KM), i na drażnienie 2,2T 20V bo nie mogło zbytnio uciec. Ale np. Gof GTI 2,0 150KM, Kadett 2,0,16V 150 KM, Coupetka 2,3 20V...do 100 km/h były szybsze. Po 100 przegrywały. To już trzeba popracować nad zmiennym czasem wałka rozrządu i przenieść moment i moc w inne miejsce.
Temat rzeka...