złoty napisał(a):
bardzo chętnie dałbym węższe tylko jaki rozmiar na te oryginalne felgi 17" można dać?
Żaden ... . Allroad jest homologowany na dwa rozmiary ogumienia - jeden taki jakiego szukasz, drugi to 215/65/R16 (ET w tym momencie nie pamiętam). Oczywiście istnieje możliwość zwiększania średnicy felgi kosztem mniejszej wysokości "boków" opony ale najwęższy ("najchudszy") dopuszczalny rozmiar to i tak "tylko"
215.
Trudno mi powiedzieć czy jest dostępny np. taki rozmiar: 215/55/R17 ale mam wrażenie, że samochód wyglądałby rachitycznie (ori felga byłaby szersza od opony ... ) .
Ja mam na zimę rozmiar standartowy: 215/65/R16 , na lato : 225/55/R17 . Za kompletne koła zimowe (wtedy były jak nowe) musiałem dopłacić przy zakupie auta 500 EUR. Opony (bardziej wielosezonowe niż typowo zimowe) od początku nie wzbudzały mojego entuzjazmu ale teraz wymiana na zimówki będzie odczuwalnie tańsza niż przy R17
. No i felgi są ori CCCO, więc dopłacona kwota wydaje mi się rozsądna
. Być może jest to jakaś podpowiedź i dla Ciebie (?) , jak podejść do skompletowania dobrych "zimówek" w rozsądn(iejsz)ych kosztach ...
.
Założenie felg ze zwykłej A6 nie wchodzi w grę z kilku powodów:
- są zbyt słabe do SUVa
- w Austrii pierwszy napotkany policaj ściągnie Cię z drogi na parking i zabroni dalszej jazdy
- w życiu nie dopasujesz odpowiedniego ET (chyba, że z wersji RS ... - to być może)
dominikzz napisał(a):
ja mam 225 i nie narzekam
Dominik - gdybym mieszkał w Warszawie, to zaniechałbym wogóle wymiany opon na zimowe (w Allroad) ...
. U nas nizinne rozwiązania poprostu nie mają szansy bytu ...
. To inny świat i inna "nieco" bajka ...
.