.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.lut.2025 13:39:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 AAH] Wskaznik paliwa wariuje.
PostNapisane: 16.paź.2008 14:55:02 
Użytkownik

Zaleje za 50zł...wskazóka sie podniesie a za 5 minut spada na dól maxymalnie tak jakby prądu nie było na liczniku. Bywa ze wskazóka jest na 1/4 zbiornika kilka minut i spada. Zapale auto, wskazówka rosnie i zaraz spada. Sam nie wiem ile mam siana w baku. FIS krzyczy co chwile ze nie ma siana a JEST. Komu ufac ? FISowi czy wskaznikowi? Gdzi ejest czujnik siana? w zbiorniku? Jesli tak to czy podejdzie od 2.3 NG? Boje sie o pompę bo juz jedna zajezdzilem bez paliwa a to nie jest tani interes.

Tytuł:
PostNapisane: 17.paź.2008 20:04:22 
Klubowicz

Wyciąg mechanizm ze zbiornika i pooglądaj - na pewno traci styk potencjometr. Za tylnym prawym oparciem jest pokrywa w podłodze bagażnika - pod nią zakrętka zbiornika, a dalej pompa ze wskaźnikiem poziomu - wyciąga się całość.

Tytuł:
PostNapisane: 17.paź.2008 20:11:39 
Użytkownik

uhm dzieki....to juz mam co robic w weekend :) WD40 pomoze? bo nie wiem czy uruchamiac allegro...

pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 17.paź.2008 21:03:25 
Użytkownik

Auto: A6 C6 i 80 B4 q
a czy wskaźnik temperatury tez lubi sobie wskazywać jak chce? czy tylko paliwko? bo jest jeszcze opcja co wydaje mi sie bardziej prawdopodobne stabilizator (regulator) napięcia w liczniku ale wtedy zazwyczaj też wariuje wskaźnik temperatury...

Tytuł:
PostNapisane: 27.paź.2008 16:43:37 
Użytkownik

Jest tak:
Wlewam za 50zł...robie 90km i zaswieca sie kontrolka na CHECKu. W tym momencie wskazówka jest zdechnięta tak jak wyglada bez zapłonu. Rusze z miejsca, wkazówka sie podnosi na 1.4 zbiornika czyli na pierwsz kreske i za chwile po 2km umiera na dół i wraca...Zrobie 10km i z tych 50zł znów zasmwieca sie CHECK. Zgasze auto...zpale, pojade 20km i spokój, skocze gdzies w dołek i CHECK swieci. Nie wiem jak to jzu jest..jezdze na wyczucie i na licznik liczac ze pali 15l na 100km. ALe to jest głupie uczucie jak mu wleje 10l i po 2 km mruga żydek :): Sam nie wiem ile mam siana w baku a szkoda mi pompy. Nawet nie wiem ile ta franca pali bo dopiero co kupiłem. Jkabym wiedział ile, to bym na kiometry jezdził i bym nie patrzył na CHECK.

Cytuj:
zazwyczaj też wariuje wskaźnik temperatury...

Nie wariuje, elehgancko wskazuje nie tak jak w mojej cupie co działa jak mu sie zachce :)

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2008 22:02:40 
Użytkownik

Diagnoza-jestem po zabiegu :D Mialem identyczne objawy w swojej B4
Wymien stabilizator napięcia w zegarach (oryg. tca 700 y) na dowolny stabilizator 10V o prądzie min. 0.3A np: 78S10 lub cos tego typu. Wyjmij stary i wlutuj nowy na stałe, ale zamień skrajne przewody za pomoca kabelkow-srodkowy zostaje-pasuje.
Popraw luty na stykach wskaźników i wogóle ile dasz radę-wszystkie jakie są w liczniku. POPRAW LUTY.
Potencjometr plywaka w zbiorniku-to tylko 5% przekłamania-sprawdzilem u siebie.
Powoli uleczam przypadłości mojej B4 AAH :D

Strefa czasowa: UTC + 1