Witam wszystkich.
Zwracam się z prośbą o pomoc w pewnym temacie , który drążę bezskutecznie od około 2 tygodni.
Mianowicie, chodzi o mechaniczną pompę paliwa do audi 80 b3 1.6PP rok 1990, a w zasadzie, czy istnieje możliwość zastosowania w jej miejsce sensownego zamiennika?
Pompa jaka znajduje się u mnie posiada nr audi vw 026 127 025 G. Ze względu na uszkodzenie membrany zmuszony jestem ją wymienić na nową. Problem tylko w tym, iż żaden zamiennik (z informacji sklepowych i serwisowych) nigdy nie był do niej produkowany a część orginalna może być ściągnięta na specjalne zamówienie (ok 2-3tyg z Niemiec) w zaporowej cenie ok 500zł.
Na rynku obecne są zamienniki tylko do pompy o numerze audi vw 026 127 025 A (stosowanej w tym samym silniku do roku 1986) w sensownej cenie 40-80zł.
Powyższy problem (z zamieszczonymi zdjęciami) przedstawiony był również na innej stronie internetowej:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1139574.html
Ponieważ informacje jakie do mnie trafiają na temat ewentualnego zastosowania pompy z numerem 026 127 025 A w miejsce 026 127 025 G są różne (począwszy od bardzo krytycznych dotyczących kwestii większego obciążenia wałka pośredniego przez pompę z prostą dźwigienką oraz jej szybszym zużyciem ze względu na większy zakres pracy a kończąc na sugestiach dotyczących bezproblemowego jej zamontowania), zwracam się do wszystkich a szczególnie do forumowiczów będących na co dzień bliżej tematu do jakichkolwiek podpowiedzi.
Z góry gorąco dziękuję i pozdrawiam.