.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.lut.2025 17:09:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 11.gru.2008 19:09:03 
Użytkownik

meszrum napisał;oto przejaw chorobliwej nienawiści, pychy, podłości i innych jeszcze gorszych cech/zachowań/postaw :
http://www.a4-klub.pl/smf/b7_bdg_trzesi ... #msg580812

następnym razem puknij się w czoło młotkiem zanim cokolwiek znowu napiszesz.
Witam Wszystkich.W sumie piszę nie na temat tego postu,ale postanowiłem odnieść się do tematu wrażliwego dla niektórych. Osobiście byłem przy naprawie omawianej w temacie S-4,mało tego,miałem okazję przewieżć swoje 4 litery przed i po naprawie.Powiem krotko;Naprawiono poprawnie slinik,co skutkowało uspokojeniem dawki.Sugestie na temat naprawy i błądzenie na innym forum za Kimś po to ażeby wsadzić swoje 3 grosze i komentować czyjąś NAPRAWDĘ FACHOWĄ ROBOTĘ, stało się już kolejny raz śmieszne i żenujące.

Black Machine

Tytuł:
PostNapisane: 14.gru.2008 21:44:17 
Użytkownik

rekin200773 napisał(a):
...oto przejaw chorobliwej nienawiści, pychy, podłości i innych jeszcze gorszych cech/zachowań/postaw :
...
Sugestie na temat naprawy i błądzenie na innym forum za Kimś po to ażeby wsadzić swoje 3 grosze i komentować czyjąś NAPRAWDĘ FACHOWĄ ROBOTĘ, stało się już kolejny raz śmieszne i żenujące.

Meszrum upatrzyl odbiegajacy od "ksiazkowych wartosci" log 001s - bez informacji o tym, ze audi (a raczej bosch) du...sty soft nagralo na sterownik jego hipoteza wcale nie wydawala sie taka s-f
Osobiscie nie wiem jak w tym szukac podlosci, pychy i nienawisci (*)

Wracajac do tematu: wymiana poszla sprawnie aczkolwiek kilka akcentow godnych serialu animowanego "sasiedzi" bylo
Po odpaleniu trzymalem auto na rowno 1,5 obrotach (silnik rozgrzany na jakies 60st)- silnik nawet nie zachwial pracy (pewnie na wolych byloby bez problemu ale wizja walki z odowietrzaniem mnie przekonala do podniesienia obrotow - next time moze nie na wolnych ale max 1tys )
Sciski mialem stolarskie i jak na stolarskie byly male jednak jak na wymiane filtra za kobylasne: sciagalem gume filtr-turbina zeby "pomiescic" scisk
Warto przed operacja ocenic stan wezy bo moga nie przetrwac operacji sciskania
Stopien trudnosci (gdy sie wie jakie krokie poczynic): easy

*) Panowie M i P sie od jakiegos czasu "wyraznie nielubia" i uszczypliwe uwagi leca w postach akurat z obu stron (ta "obustronna" zlosliwosc widac w tym watku z a4)

Tytuł:
PostNapisane: 15.gru.2008 00:00:50 
Użytkownik

przemekk74 napisał(a):
rekin200773 napisał(a):
...oto przejaw chorobliwej nienawiści, pychy, podłości i innych jeszcze gorszych cech/zachowań/postaw :
...
Sugestie na temat naprawy i błądzenie na innym forum za Kimś po to ażeby wsadzić swoje 3 grosze i komentować czyjąś NAPRAWDĘ FACHOWĄ ROBOTĘ, stało się już kolejny raz śmieszne i żenujące.

Meszrum upatrzyl odbiegajacy od "ksiazkowych wartosci" log 001s - bez informacji o tym, ze audi (a raczej bosch) du...sty soft nagralo na sterownik jego hipoteza wcale nie wydawala sie taka s-f
Osobiscie nie wiem jak w tym szukac podlosci, pychy i nienawisci (*)

(...)

Przemku-k74,

otóż mam ten dokument serwisowy wydany przez VAG i nie ma tam mowy [choćby jednego słowa] jakoby dawka poniżej 3.0mg była prawidłowa. co więcej, dokument dotyczy zupełnie innych zagadnień.
to nadinterpretacja treści dokumentu.

rekinku,

też jesteś uruchamiany za pomocą PW?

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 15.gru.2008 11:21:29 
Użytkownik

meszrum napisał(a):
otóż mam ten dokument serwisowy wydany przez VAG i nie ma tam mowy [choćby jednego słowa] jakoby dawka poniżej 3.0mg była prawidłowa.

Czesc,
juz idac tropem goracego watku zacytowanego przez Piotra...
Meszrumie, tutaj mozesz nie miec racji
To, ze my widzimy dawke 2, 5, 10, 30 itp to jest liczba i nic wiecej. Gdzies po drodze do wtrysku jest jeszcze "tlumacz" dawki paliwa (wyrazonej liczbowo w logach) na wartosci analogowe (powiedzmy napiecie czy czestotliwosc)
O ile w 1.9VP37 jest to ("tlumacz") w samym ECU to w v6TDI ECU rozmawia "cyfrowo po canie" (w przeciwienstwie do VP37 gdzie ECU daje "kabelek z napieciem sterujacym")
Wydaje mi sie, ze ten tlumacz jest w elektronice pompy wtryskowej*)
Mozliwe, ze soft w ecu tak naprawde byl/jest dobry a blad tkwi w oprogramowaniu pompy wtryskowej do czego audi/bosch sie nie przyznaje (hipoteza). O ile prosto jest zmienic oprogramowanie w ecu auta (kabelek kwp2000, galletto z allegro za cene od 150pln w zaleznosci od wersji) to zmiana oprogramowania w pompie wtryskowej chyba taka prosta nie jest.
W zwiazku z tym mozliwe, ze majastry z audi+boscha w padli na genialny pomysl, ze dopasuja soft ecu (zdrutuja) tak by wpasowal sie w zle "skalibrowana" pompe wtryskowa
Jaka jest prawda nikt po lakonicznym dokumencie audi pewnie nie dojdzie. Jezeli auto chodzi naprawde rowno to na miejscu wlasciciela wczesniej "narywajacego" v6tdi (zaloze sie, ze bujal sie po wielu mechanikach z tematem i sam studiowal tygodniami temat by sie tego pozbyc) cieszylbym sie i malo przejmowal "odstepstwem od normy" 001S
To, ze Piotr ubarwiac lubi, ze Ty sie z nim nieznosisz i inne to tylko otoczka dla "problem zostal rozwiazany" (w sensie "nie narywa").

*)
http://dodgeram.org/tech/dsl/ISB/Vp44.htm
Inputs from engine sensors and the throttle position are used by the ECU to determine how much fuel is injected, and when (czyli po naszemu logi 008 i 004. ....then the controller obtains the fueling rate information from look-up tables, sometimes called maps, stored in ROM. From these a value is determined that represents the desired amount of fuel to be delivered to the engine. (tutaj kontroler ja rozumiem jako ecu pompy ale moge sie mylic)
vp44 jest n odmian (naprawde w rozne auta to wsadzali) wiec te moje wywody sa "chyba"

Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 15.gru.2008 23:29:39 
Użytkownik

Przemku,

nie twierdzę, że silnik nie został naprawiony. nie twierdzę, że nie zostało usunięte drżenie.
to na co zwróciłem uwagę, to fakt, że dawka pozostaje za mała [przecież ma być idealnie ;) ].

wiem też od kilku warsztatów, które zajmowały się tym problemem, że zmiana firmware'u ECU, czy nawet całego ECU nie przynosi jakichkolwiek zmian. problemem jest norma EURO, z którą każdy radzi sobie inaczej [można wymienić, można regenerować].

jako, że czytuję w obcych językach, to wiem też o czym jest wspomniany dokument serwisowy. wiem też o czym na pewno nie jest.

nie kwestionuję tego, co napisałeś. być może masz pełną rację - moja wiedza nie sięga tak daleko jak Twoja.
zwróciłem jedynie uwagę na to, co widać i na to, co mija się z prawdą w wypowiedziach mojego ulubieńca, którego reakcja jedynie to potwierdziła.

pzdr,
;)

Anthem Advanced 1

:P(|)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1