.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 11:11:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: A6 C4 - kilka pytań: fabryczny alarm, radio, instrukcja PL
PostNapisane: 06.kwi.2005 23:02:14 
Klubowicz

Witam

Mam kilka nierozwiązanych problemów z A6, może ktoś będzie w stanie coś pomóc.... oto one:

1. Jest zamontowany fabryczny alarm, nie ma pilota (załącza się po zamknięciu zamków z kluczyka), znaczy załącza się ale chyba tak nie do końca :) Lampka alarmu (ta na włączniku świateł przeciwmgielnych) miga tak jak opisali w instrukcji do auta, ale jak zamknie mnie ktoś od zewnątrz w aucie to mimo że są czujki to nijak nie udaje mi się wywołać alarmu (włącznik na słupku do wyłączenia ultradźwięków raczej jest ok, bo po wciśnięciu niby je wyłącza - inaczej miga dioda od alarmu - wg instrukcji wszytsko ok). Alarm też nie pika przy uzbrojeniu. Czy jest możliwe że alarm jest zdezaktywowany (w instrukcji nic o tym nie znalazłem)? Czy fabryczny alarm korzysta z klaksonu czy ma jakąś dodatkwą własną syrenkę?
Immobilizer fabryczny działa OK.

2. Fabryczne radio - jak ustawię na pamięci 1 lub 4 jakąś stację (FM) to po jakimś czasie po włączeniu tej stacji (tylko na pamięci 1 i 4) po kilku sekundach odsłuchu wyłącza się głos i słychać w głośnikach miarowe pikanie, jakby jakiś alarm... (chyba to ni brakująca syrenka z pytania nr 1 :P )

3. Ma ktoś może instrukcję fabryczną do A6 C4 po polsku? W sumie już prawie skończyłem czytać po niemiecku, ale we własnym języku zawsze tak jakoś sympatyczniej.

Chyba koniec pytań na dzisiaj, z góry dziękuję za pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2005 18:58:44 
Użytkownik

Ad. 1. Alarm uzbraja przekręcenie kluczyka w zamkach kierowcy, pasażera albo bagażnika. Alarm reaguje na otwarcie obwodu któregoś z właczników w drzwiach (te same co zapalają światło), włącznika pod maską silnika oraz jeżeli podpięty jest przewód do radia to powinno go wzbudzić również wyjęcie radia. Proponuję wsiąść do auta, nie zamykać drzwi kierowcy ale wcisnąć przycisk w słupku na dole, uzbroić alarm poprzez przekręcenie kluczyka w zamku, odczekać chwilę i puścić przycisk. Jeżeli uzbrajasz alarm i nie masz piknięcia syreny to może być odłączona (ja tak miałem mrugały tylko kierunkowskazy). Syrena do alarmu jest w bagażniku w lewym nadkolu pod tapicerką - trzeba tam włożyć rękę między profile.
Ad. 2. Nie mam pojęcia.
Ad. 3. Też bym prosił, może ktoś z klubowiczów posiada i pokusiłby się o zeskanowanie?

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2005 19:13:18 
Klubowicz

Arti70 napisał(a):
ja tak miałem mrugały tylko kierunkowskazy

A u mnie nie migają.... :/

Tytuł: Re: A6 C4 - kilka pytań: fabryczny alarm, radio, instrukcja
PostNapisane: 07.kwi.2005 19:27:03 
Użytkownik

piotr napisał(a):
Witam

Mam kilka nierozwiązanych problemów z A6, może ktoś będzie w stanie coś pomóc.... oto one:

1. Jest zamontowany fabryczny alarm, nie ma pilota (załącza się po zamknięciu zamków z kluczyka), znaczy załącza się ale chyba tak nie do końca :) Lampka alarmu (ta na włączniku świateł przeciwmgielnych) miga tak jak opisali w instrukcji do auta, ale jak zamknie mnie ktoś od zewnątrz w aucie to mimo że są czujki to nijak nie udaje mi się wywołać alarmu (włącznik na słupku do wyłączenia ultradźwięków raczej jest ok, bo po wciśnięciu niby je wyłącza - inaczej miga dioda od alarmu - wg instrukcji wszytsko ok). Alarm też nie pika przy uzbrojeniu. Czy jest możliwe że alarm jest zdezaktywowany (w instrukcji nic o tym nie znalazłem)? Czy fabryczny alarm korzysta z klaksonu czy ma jakąś dodatkwą własną syrenkę?
Immobilizer fabryczny działa OK.

2. Fabryczne radio - jak ustawię na pamięci 1 lub 4 jakąś stację (FM) to po jakimś czasie po włączeniu tej stacji (tylko na pamięci 1 i 4) po kilku sekundach odsłuchu wyłącza się głos i słychać w głośnikach miarowe pikanie, jakby jakiś alarm... (chyba to ni brakująca syrenka z pytania nr 1 :P )

3. Ma ktoś może instrukcję fabryczną do A6 C4 po polsku? W sumie już prawie skończyłem czytać po niemiecku, ale we własnym języku zawsze tak jakoś sympatyczniej.

Chyba koniec pytań na dzisiaj, z góry dziękuję za pomoc.

U mnie podczas uzbrajania fabrycznego alarmu jest słyszalne piknięcie syreny znajdującej się w tylnim błotniku.

Co do pkt. 2 :
Właśnie miałem to samo zjawisko w poprzedniej A6, w której miałem zamontowane fabryczne radio.
Nikt nie wiedział o co chodzi i zostało to dla mnie zagadką.

Pozdrawiam

PostNapisane: 07.kwi.2005 19:31:27 
Klubowicz

J@rek napisał(a):
Co do pkt. 2 :
Właśnie miałem to samo zjawisko w poprzedniej A6, w której miałem zamontowane fabryczne radio.
Nikt nie wiedział o co chodzi i zostało to dla mnie zagadką.

Dla mnie też jest to zagadką.... dzisiaj się trochę pobawiłem radiem i okazuje się że zależy to od tego jaka stacja jest zaprogramowana, znaczy niektóre na pamięci nr 1 grają ok, a np. RMF i Zet często też na innych nr pamięci potrafią pikać... ale też nie zawsze, czasem daje się je ustawić i jest ok..... czarna magia, musze jakąś instrukcję skręcić może coś wyczytam :)

A radio to Audi delta.

PostNapisane: 07.kwi.2005 20:08:42 
Użytkownik

piotr napisał(a):

W fabrycznych radiach Audi - jest tak u mnie i u mojego ojca - B5 i B6 - zjawisko o ktorym piszesz wystepuje gdy jest wcisniety guzik "TP" - od czego jest to skrót tego nie iwem( traffic p....), ale jest to guzik od komunikatów drogowych. W Polsce to chyba nie działa, ale właśnie jak włączę u siebie ten przycisk to niektóre stacje raz na jakiś czas "pikają" podczas grania. Wyłącza się go w Chorusie i Concercie przytrzymujac dluzej guzik TP - az zgasnie dioda na przycisku. Po wylaczenu problem pikania znika. Zobacz moze u sibeie masz taka opcje wlaczona.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2005 21:13:25 
Użytkownik

1. Co do alarmu - zamknij wszystkie drzwi ale zostaw otwarte okno. Jak się uzbroi (ok. 30 sek - u mnie inaczej mruga ta lampka na konsoli) to wsadź rękę przez okno i pomachaj. Powinna zacząć buczeć.
Pikanie alarmu przy zamykaniu, mruganie awaryjnych a nawet samoczynne blokowanie centralnego zamka po przekroczeniu 25 km/h można zakodować VAG-iem, ale nie wiem jak. Może ktoś podpowie?
2. Pikanie radia oznacza że zgubiło kanał (słaby sygnał?). Dla ciekawostki powiem, że w moijej Niuni przewód idący od wzmacniacza (schowany pod plastikiem lewego tylnego słupka) do radia był tak zarobniony (FABRYCZNIE!!!), że zwierały się przewody. Poprawiłem i jak ręką odjął, odbiera nawet w podziemnym garażu. :)
3. Też bardzo bym prosił jak ktoś ma...

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2005 22:15:40 
Użytkownik

co do alarmu to mam podobnie. obojetnie cxzy zamkne z pilota w kluczyku czy przekrecajac kluczyk w stacyjce po uzbrojeniu nie dzilaja mi te czujniki ruchu tzn nie wzdudza sie alarm przy ruchu w aucie. tylko jak drzwi sie otworzy albo chce odpalic auto.

a niby te czujniki sa i ten przycisk na slupku, moze takjak piszesz jakas dezaktywacja wlaczona??

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2005 22:23:01 
Użytkownik

Mikpo napisał(a):
Pikanie alarmu przy zamykaniu, mruganie awaryjnych a nawet samoczynne blokowanie centralnego zamka po przekroczeniu 25 km/h można zakodować VAG-iem, ale nie wiem jak. Może ktoś podpowie?

hmm bardzo ciekawy temat ... tez czekam na dalsze instrukcje..

Tytuł:
PostNapisane: 08.kwi.2005 07:35:10 
Użytkownik

instrukcja dostepona jest w ASO, oryginalna po polsku tyle ze od awanta,
jest ona dosc ogolnikowa ale troche ciekawych rzeczy mozna z niej wyczytac
pozdro

PostNapisane: 11.kwi.2005 23:06:47 
Klubowicz

Silent Bob napisał(a):
W fabrycznych radiach Audi - jest tak u mnie i u mojego ojca - B5 i B6 - zjawisko o ktorym piszesz wystepuje gdy jest wcisniety guzik "TP" - od czego jest to skrót tego nie iwem( traffic p....), ale jest to guzik od komunikatów drogowych. W Polsce to chyba nie działa, ale właśnie jak włączę u siebie ten przycisk to niektóre stacje raz na jakiś czas "pikają" podczas grania. Wyłącza się go w Chorusie i Concercie przytrzymujac dluzej guzik TP - az zgasnie dioda na przycisku. Po wylaczenu problem pikania znika. Zobacz moze u sibeie masz taka opcje wlaczona.

I ta porada okazuje się być rozwiązaniem pikającego radio-problemu - dzięki :)

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2005 07:01:41 
Użytkownik

TP - Traffic Program - sygnał systemu ARI lub RDS identyfikujący stacje nadające komunikaty drogowe i inne informacje dla kierowców.

piszczenie mogło również pojawiać się w starszych modelach Blaupunktów po włączeniu funkcji:
ARI - Auto Radio Information - system identyfikacji komunikatów drogowych i innych informacji dla kierowców nadawanych w programach radiowych UKF. Pozwala na odsłuch komunukatów również w czasie odtwarzania taśmy. Radio samo wyszukuje stację nadającą komunikaty, jeżeli nie może jej znaleźć, ostrzega sygnałem dźwiękowym. Obecnie wychodzi z użycia, jest zastępowany przez podobną usługę systemu RDS.
VF - Verkehrsfunk - patrz ARI

C4 2.8 AAH [2003-2006]

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2005 10:50:43 
Użytkownik

kilka pytań apropo's fabrycznych alarmów:

nie mam kluczyka z pilotem ale przy zamykaniu drzwi z zewnątrz kluczykiem sluchać pikniecie syrenki - rozumien ze to oznacza ze alarm sie uzbraja?

pytanie w takim razie jak przejawia się jego działanie - byłem w aso gdzie jak mi powiedziano - fabryczne alarmy w audi to immobilisery i służą unieruchamianiu samochodu a nie sa wyposażone w wyjącą syrenę i jako takie nie są uznawane za zabezpieczenie przeciwkradzieżowe w PZU

mam ten przycisk na słupku obok kierowcy - do czego on służy?

jak się ten alarm wyłącza?

royal star 1300 tour de lux
mała rzecz a cieszy

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2005 17:57:29 
Użytkownik

1.Wsiadam do auta.
2.Ktoś zamyka mnie wewnątrz orginalnym kluczem.
3.Słychać syrene. Szyby się domykają.
4.dioda awaryjnych mruga.
5.czekam 20 sek.
6. robie ruch w kierunku szyby
7. wlącza się klakson na przemian z awaryjnymi (dużo hałasu)
8. po ok. 30s. mrugają już tylko awaryjne.
Tak jest u mnie.

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2005 19:22:46 
Użytkownik

dzięki a nie wiesz do czego służy ten przycisk na słupku ?

royal star 1300 tour de lux
mała rzecz a cieszy

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2005 19:28:32 
Użytkownik

Do DEZAKTYACJI czujników ruchu.
Np: jak tam zamkniesz psa i idziesz do sklepu.
PS: Ja ubezpieczyłem A6 w PZU miesiąc temu full AC NW i inne na podstawie orzeczenia kogoś kto ma licencje na zakładanie alarmów, że ten stosowany fabrycznie w Audi posiada IMMOBILIZER i ALARM.
Orzeczono że są to dwa niezależne zabezpieczenia i podpisano ze mną umowę.
SPOX nie!

Tytuł:
PostNapisane: 24.kwi.2005 15:57:17 
Klubowicz

Wczoraj rozgrzebaliśmy z kinyem auto i znaleźliśmy przecięte kabelki które rozłączały fabryczny alarm. Po podłączeniu zaczął działać. Co prawda nie miga kierunkami ale wyje fabryczną syrenką która się w końcu znalazła :) I ultradźwięki też działaja :)

Tytuł:
PostNapisane: 24.kwi.2005 16:19:06 
Użytkownik

A gdzie jest ten przycisk na slupku? Rozumiem, ze gdzies przy nogach kierowcy?
I nastepne pytanie - gdzie sa umiejscowione czujniki ruchu?
Czy byly wersje oryginalnego alarmu tylko z czujnikiem otwarcia drzwi?
Ogladalem ostatnio A6 w ktorej o ile mi sie udalo ustalic byl tylko taki rodzaj wzbudzenia - ale fakt ze nie szukalem zadnego przelacznika na slupku i wlasciciel tez nic takiego mi nie powiedzial :)

Pzdrw
Neme

odjechala Manta 2.0 GSI (Never ever Opel again)

Tytuł:
PostNapisane: 24.kwi.2005 21:56:13 
Klubowicz

Przycisk wyłączający czujki ruchowe jest na środkowym słupku, po stronie kierowcy, jakieś 30-40 cm nad podłogą.

Czujki tuchu są cztery i też sąumieszczone na środkowych słupkach na wysokości około 40 cm od podłogi jedna w przód pojazdu, jedna w tył.

Tytuł:
PostNapisane: 24.kwi.2005 22:37:19 
Użytkownik

piotr napisał(a):
Przycisk wyłączający czujki ruchowe jest na środkowym słupku, po stronie kierowcy, jakieś 30-40 cm nad podłogą.

Czujki tuchu są cztery i też sąumieszczone na środkowych słupkach na wysokości około 40 cm od podłogi jedna w przód pojazdu, jedna w tył.

A to ci!
A co z instrukcja PL do Avanta C4? Jezeli zdobedziesz to podziel sie :D

Pzdrw
Neme

odjechala Manta 2.0 GSI (Never ever Opel again)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1