.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.lut.2025 21:43:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [2.5 TDI V6 AFB 98r.] - dot. VP44
PostNapisane: 31.sty.2009 20:40:59 
Użytkownik

Witam
Czytałem posty na temat vp44, bylo kiedys zadane pytanie przez jednego z forumowiczow (bez odpowiedzi) na nastepujacy temat:
W momencie krecenia rozrusznikiem paliwo nie przesuwa sie w przezroczystym wezyku miedzy filtrem paliwa a vp44. W momencie zapłonu paliwo rusza w kierunku pompy, ale przy kreceniu tylko delikatnie "buja sie" w tym przewodzie. Czy tak powinno byc?
W momecie krecenia rozrusznikiem paliwo leci przez wtryskiwacze (odkrecilem jeden z nich i to sprawdzilem).
Czy pompa ma w sobie dosc paliwa na rozruch silnika i dopiero gdy silnik zaczyna pracowac ssie paliwo?
Czy powinna w momencie krecenia rozrusznikiem zasysac paliwo i powinno to byc widac w przezroczystym wezyku z filtra do pompy?
Pozdrawiam
Pawel

Tytuł:
PostNapisane: 31.sty.2009 21:05:52 
Użytkownik

Nie wiem czy Ci rozjaśnię. Prawdopodobnie w momencie rozruchu VP44 też ssie paliwo, ale z racji niewielkich obrotów, ilości tej nie widać tak dokładnie. Po odpaleniu obroty rosną i paliwo zasysane jest w większej ilości. Widać to szczególnie po wymianie filtra paliwa i przepływających szybko bąbelkach. Wtedy to wysysane są resztki powietrza z filtra i przewodów. VP44 ssie dużo więcej paliwa niż potrzeba do jazdy. Paliwo to wraca do zbiornika przez podgrzewacz i zima mamy bardziej podgrzane paliwo idące ze zbiornika do pompy wtryskowej VP44, cieplejszy filtr i łatwiejsze filtrowanie. I rzecz najważniejsza VP44 i jej elektronika chłodzona jest paliwem, dlatego przepuszcza przez siebie takie jego ilości. Nie wskazane jest zatem jeżdżenie na rezerwie paliwa w zbiorniku, bo jest ono ciągle podgrzewane zabierając ciepło z VP44. Mało paliwa = wyższa temp. VP44, przegrzanie elektroniki = amba, co jest raczej niepożądane w drodze. Trochę Ci namieszałem? Może ktoś z kolegów praktyków uzupełni i rozwinie temat? :-)

Tytuł:
PostNapisane: 31.sty.2009 21:49:55 
Użytkownik

Jeżeli samochód odpala od strzała a w przewodach nie ma powietrza to znaczy że wszystko jest OK i nie ma się czym martwić.

Tytuł:
PostNapisane: 01.lut.2009 18:30:03 
Użytkownik

Witam,

Dzięki za odpowiedzi. Problem w tym, że auto nie odpala od strzała (jak jest zimny), ale mam źle ustawiony kąt wtrysku. Jutro będę go ustawiał. Na dzień dzisiejszy długo kręcę rozrusznikiem żeby zapalił. W przezroczystym wężyku filtra do pompy pojawiają się pęcherze powietrza. Czy to wpływa również na rozruch? Czy moja pompa może być zapowietrzona? Nie mam żadnych wycieków paliwa przy wtryskach, wężykach przelewowych, przy filtrze i przy pompie też jest sucho. Podczas jazdy pęcherzyków nie ma. Pojawiają się z powrotem, gdy odpalę auto po nocy, skąd one się tam mogą brać? Czy powinienem odpowietrzyć pompę mimo, że auto jeździ normalnie po odpaleniu.

Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: 01.lut.2009 18:34:54 
Użytkownik

niebezpieczny stopień zapowietrzenia pompy można bardzo łatwo sprawdzić w dynamicznej próbie 004.
w chwili obecnej ustaw kąt wtrysku, uruchom EGR [samochód będzie ciszej pracować na jałowym i temp. spalin będzie niższa, co przedłuży żywot turbiny] i zrób logi dynamiczne - wówczas dowiesz się m.in. o ewentulanym zapowietrzeniu.

Anthem Advanced 1

:P(|)

Strefa czasowa: UTC + 1