Witam!
Mam problem z moim dupo wozem Audi a4 1.9 TDI AFN. Męczę się z nim już bardzo długo i nie mogę rozwiązać problemu, pobliscy fachowcy rozkładają ręce, albo nie chce im się wziąć za robotę.
Problem jest następujący:
Auto szarpie w przedziale 1200 - 1000 co uniemożliwia jazdę w tym przedziale bo naprawdę mocno rzuca.
Dodatkowo jest problem z rozruchem, problem nie pojawia się za każdym razem! Bywa tak ,że 5 razy odpali normalnie a za 6 zacznie rzucać silnikiem, wibrować.
Nagrałem odpalanie silnika, link do niego :
http://www.youtube.com/watch?v=mTDjELUD9yg
Co już zrobiłem :
*Auto na początku było z automatyczna skrzynia biegów Poprzedni właściciel zamontował nowiutka Turbinę, a potem rozbił auto(naprawiałem je). . Było niesamowicie mulaste i wibrowało w przedziale 1500 - 2400 , nie dało się jeździć.
Wymieniłem pompę wtryskową na drugą - nic nie pomogło.
Stwierdzono, że winę za to ponosi uszkodzony automat- wymiana na manual i zero poprawy, takie same objawy.
*Postanowiłem zrobić remont silnika, rozebrałem go na części pierwsze. Wypolerowałem cylindry, nowe panewki główne i korbowodowe, pierścienie, szklanki, końcówki wtrysków (chińskie), uszczelniacze zaworów.
Po tym zabiegu auto zaczęło jeździć a wręcz zapinać jak wściekłe, ustały szarpania w przedziale 1500-2400, ale pojawiły się w przedziale jak napisałem na początku , czyli 1200 w dół do 1000, poniżej ustają.
*Wyczyściłem więc nastawnik - nic nie dało, wymieniłem go na inny - nic, wymieniłem pompę na inna - nic. Założyłem nowe koło dwu masowe SACHS - nic nie pomogło , Podmieniałem ECU od innego AFN , wtryskiwacze kompletne od 1Z (takie akurat miałem). Po zmianie ECU i wtryskiwaczy szarpania minimalnie osłabły, auto słabsze. Po wypięciu czujnika prędkości ze skrzyni nie ma żadnej poprawy. Problemy z odpalaniem nie ustąpiły po żadnym z tych zabiegów.
Proszę Was, jeśli macie jakiś pomysł co z tym zrobić to pomóżcie. Auto mam doinwestowane, w świetnym stanie ale nie mam przyjemności z jazdy , bo na mieście muszę się cały czas pilnować z tym szarpaniem , no i to odpalanie.
Zrobiłem logi statyczne i dynamiczne. Nie wiem czy te grupy wystarcza. W razie czego dorobię nowe.
Aha, VAG nie pokazuje błędów
Statyczne basic settings:
000
003
004
Dynamiczne:
000
003
004
008
010
011