Lotus napisał(a):
Co do samej wymiany nie zamartwiaj się tym jak będzie ustawiony czas wtrysku bo nie to Cię powinno interesować. Skoncentruj sie na gwarancji za usługę i na tym żeby silnik nie pracował gorzej po wymianie i żeby nie kopcił bardziej niż przed wymianą. Tego wymagaj od rzemieślnika , zamiast pytać jaką kielnią będzie murował. Jesteś odbiorcą , a nie wykładowcą.
Lotus dzięki za pomoc i objasnienie tematu, co do Volvo to być może nie jest to "czysty" AEL - Volvo oznacza go 5252T i pewnie obsługa różni się tu ale chyba tylko niuansami czyli np. parametrami ustawień, softem itd. ale chyba zasada np. fizyczny sposób ustawienia kąta wtrysku jest taka sama,(poza oczywiście samymi parametrami jak już pisałem) bo przecież budowa fizyczna jest praktycznie taka sama i fizyczny sposób przestawienia koła na pompie itp. przecież chyba jest taki sam? A co do zamartwiania to właśnie żeby póżniej się nie zamartwiać jak na jesień zacznie słabo odpalać to chyba lepiej teraz dopilnować bo póżniej to owszem mechanik mi poprawi ale jak zabule, dlatego drąże temat i jeszcze raz prosze o konkretne odpowiedzi:
1. Ustawienie kąta wtrysku statyczne wykonuje się za pomocą zegara w pompie wtryskowej oraz odpowiednim obróceniu koła na pompie lub samej pompy i powinno się je po wymianie rozrządu KONIECZNIE wykonać nawet jak mechanik idealnie zgra i ustawi na znakach (czynność ta ma wpływ na odpalanie silnika) - TAK?
2. Ustawienie kąta wtrysku dynamiczne za pomocą komputera (nieważne PC czy KTS) podzcas pracy silnika i tu zmienia się nastawy elektroniki pompy - tutaj nie wiem czy zmienia się tylko te nastawy wprowadzając konretne wartości czy również mechanicznie poprzez zmiane położenia rolki? (kąt dynamiczny ma wpływ na prace silnika) czy TAK?
Lotus napisał(a):
Ponad to na drodze do wymiany rozrzadu stoi więcej ważnych rzeczy w ustawieniach niż sam czas wtrysku...
jeśli mógłbyś co nieco rozszerzyć temat na ten temat to byłbym wdzięczny
![Smile :)](./images/smilies/001.gif)
- bardzo mnie temat rozrządu w moim autku zainteresował
z góry dzięki za pomoc i pozdro 4all