.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 19:45:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: C4 100 2,3 lpg strzela gazem
PostNapisane: 10.maja.2009 12:35:57 
Użytkownik

Witam. Mam problem. Mam setke z silnikiem 2309 z instalacją gazową. CCzasem strzeli sobie gazem i nie chce wtady zaskoczyć przy odpalaniu. za kazdym razem trzeba zaciagac go do gazownika.

i teraz moje pytanie. co mozna zrobic żeby nie strzelał gazem i czy w ogole da sie coś zrobic?

z góry dzieki za pomoc pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2009 12:45:06 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
a do którego gazownika go zaprowadzasz? :) w Mogilnie jeżdżą dwie inne setki na LPG i nic nie strzela ani nie kicha, podstawa to przewody BERU ewentualnie NGK, śweice jednoelektrodowe NGK, sprawna sonda, w 100% sprawny reduktor i nie może nie chodzić

Tytuł: Re: C4 100 2,3 lpg strzela gazem
PostNapisane: 10.maja.2009 15:00:47 
Użytkownik

jaki144 napisał(a):
Witam. Mam problem. Mam setke z silnikiem 2309 z instalacją gazową. CCzasem strzeli sobie gazem i nie chce wtady zaskoczyć przy odpalaniu. za kazdym razem trzeba zaciagac go do gazownika.

i teraz moje pytanie. co mozna zrobic żeby nie strzelał gazem i czy w ogole da sie coś zrobic?

z góry dzieki za pomoc pozdrawiam

wywal tą całą instalację, zostaw butlę z przewodem...załóż jakąś sekwencję i ciesz się z jazdy na gazie...a i osiągi się poprawią

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2009 15:10:33 
Użytkownik

Auto: Cabrio V6
Nie założy sekwencji do 2,3 AAR na mechanicznym wtrysku. Stąd się biorą problemy.

Audi 100 C4 AAR 1991 sedan zyclam pearl (2005 - 2012)
Audi A6 C4 AEL quattro 1996 Avant aluminium silver (2007 - 2015)
Audi Cabrio 8G ABC 1997 kabriolet brilliant black (2014 - ...) [.: TERAZ MY :.]

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2009 15:15:40 
Użytkownik

ano prawda....eeee to wszystkiego trzeba pilnować żeby było dograne

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2009 16:38:41 
Klubowicz

Swiece, kopułka, palec, przewody zapłonowe do sprawdzenia a co zuzyte do wymiany.
sprawdz tez czy nie masz nieszczelności w dolocie.
I zmień gazownika, bo ten juz dość na Tobie zarobił.

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2009 21:03:26 
Użytkownik

ZiPi napisał(a):
Swiece, kopułka, palec, przewody zapłonowe do sprawdzenia a co zuzyte do wymiany.
sprawdz tez czy nie masz nieszczelności w dolocie.
I zmień gazownika, bo ten juz dość na Tobie zarobił.

Do tego lekko za bogatą mieszankę na wolnych obrotach niech CI ustawią.

http://www.youtube.com/watch?v=v9InKS65Auw

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2009 21:40:48 
Klubowicz

Szukajka Twoim przyjacielem :) BLOS też... A na początek sprawdź szczelność dolotu...

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2009 21:58:32 
Użytkownik

zrobiłem w moim C4 z ACE 130tyś na LPG i nie miałem żadnego strzału, ostatnio był jeden, kupiłem przewody nowe BERU i dalej latam bez problemów, poprzdnio miałem NGK z takimi już kupiłem i 3 lata jeździłem na nich bez najmniejszego kichnięcia, wykręć świece i zobacz co masz za wynalazki, zaprowadź samochód do Wilczyna ale jest tam dówch magików jednego nie polecam z doświadczenia drugi zna sie na rzeczy, poprawiał właśnie robote po jednym u kumpla w AARze, jak sie dba o silnik to lpg przy ke-jecie nie jest takie straszne, da sie jeździć nawet bez blosa

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2009 08:52:36 
Klubowicz

Auto: Audi 200 20V Avant V8 4,2, A8 D2 4,2
To powiem co miałem w c3 KU na mikserze.
Autem przyjechałem z Podkarpacia bez najmniejszego problemu. Potem przy różnych operacjach przy silniku urwał mi się (już słabowity) kabelek od Halla wewnątrz aparatu. Miałem problem go rozebrać, więc na szybko włożyłem aparat z innego auta. I zaczęły się cuda - lekki strzał niemal przy każdym ruszaniu, szarpanie autem itp. mecyje. Problem robił podciśnieniowy przyspieszacz zapłonu, którego oryginalny aparat nie miał. Po naprawie kabelka w oryginale i zamontowaniu w aucie - jakby nie było gazu, a uto jeździło na benzynie ;).

To tak jako ciekawostka. Ale polecam sprawdzić instalację WN, skład mieszanki i szczelność dolotu.

Obrazekklik na zdjęcie
200 20V Avant 4,2

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2009 09:16:34 
Użytkownik

dzięki koledzy za pomoc ;) własnie dziś zaprowadziłem do gazownika do cytrynowa gdzie miałem zakładany gaz. okazało sie że w efekcie strzału spadł (już leciwy i sparciały) wezyk pod kolektorem ssącym.

świece, przewody, kopułka i palec były wymieniane ostatnio. mam niby jakąś klapke która w razie wybuchu miała wypuszczac to powiedtrze ale chyba jest albo za mała albo nie wiem co z nią bo widac mało to daje :/

niestety nie jestem obeznany w temacie gazu i zdaje sie na gazownika. Nieługi i tak mi przyjdzie się rozstać z autkiem ;'( czas na cos młodszego.

jeszcze raz dzięki i pozdrawiam ;)

P.S. którego gazownika w Wilczynie polecacie?

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2009 10:06:51 
Użytkownik

jaki144 napisał(a):
dzięki koledzy za pomoc ;) własnie dziś zaprowadziłem do gazownika do cytrynowa gdzie miałem zakładany gaz. okazało sie że w efekcie strzału spadł (już leciwy i sparciały) wezyk pod kolektorem ssącym.

świece, przewody, kopułka i palec były wymieniane ostatnio. mam niby jakąś klapke która w razie wybuchu miała wypuszczac to powiedtrze ale chyba jest albo za mała albo nie wiem co z nią bo widac mało to daje :/

niestety nie jestem obeznany w temacie gazu i zdaje sie na gazownika. Nieługi i tak mi przyjdzie się rozstać z autkiem ;'( czas na cos młodszego.

jeszcze raz dzięki i pozdrawiam ;)

P.S. którego gazownika w Wilczynie polecacie?

moja, krótka przygoda z cytrynowem sie skończyła jak założyli mi cztetoprzewodową sonde za 300zł do mojego strucla, pojechałem do Wilczyna i założyli mi trzyprzewodową NTK za 130zł i samochód z 18L spalania zszedł na 11L i od tego czasu wszystko naprawiam w Wilczynie, robią pełną mechanike, http://www.autoservice-bis.com.pl/

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2009 17:10:01 
Użytkownik

jaki144 napisał(a):

niestety nie jestem obeznany w temacie gazu i zdaje sie na gazownika.

Jak byś trochę dłużej pojeździł i zaczęły by się ewentualne komedie (wcale nie muszą) to byłbyś masta lpg z musu ;)

http://www.youtube.com/watch?v=v9InKS65Auw

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2009 22:09:30 
Użytkownik

na spalanie nie narzekam. jest ustawiony - jeżeli można to tak nazwać - 1 do 1 czyli i na benie i na gazie pali 10l jak sie je ździ do 120km/h z tego jestem zadowolony. ale słyszałem ze te silniki "nie lubia gazu" przez ten mechaniczny wtrysk. ale co robić.

dzięki za linka chyba bede musiał zmienic gazownika. ale instalacje mam do listopada na gwarancji i nie wiem czy jakbym zmienił gazownika czy mi gwarancja nie przepadnie.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2009 22:22:22 
Klubowicz

Auto: Audi 200 20V Avant V8 4,2, A8 D2 4,2
jaki144 napisał(a):
ale instalacje mam do listopada na gwarancji i nie wiem czy jakbym zmienił gazownika czy mi gwarancja nie przepadnie.

Lepiej mieć instalkę na gwarancji i rozpieprzony silnik, czy mieć całość zrobioną jak należy?

Obrazekklik na zdjęcie
200 20V Avant 4,2

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2009 22:31:28 
Użytkownik

jaki144 napisał(a):
na spalanie nie narzekam. jest ustawiony - jeżeli można to tak nazwać - 1 do 1 czyli i na benie i na gazie pali 10l jak sie je ździ do 120km/h z tego jestem zadowolony. ale słyszałem ze te silniki "nie lubia gazu" przez ten mechaniczny wtrysk. ale co robić.

dzięki za linka chyba bede musiał zmienic gazownika. ale instalacje mam do listopada na gwarancji i nie wiem czy jakbym zmienił gazownika czy mi gwarancja nie przepadnie.

pozdrawiam

a jakie przewody i świece masz założone, sonda działa jak powinna? strzały pokawiają się przy ruszaniu? dobrze silnik prracuje na biegu jałowym?

Tytuł:
PostNapisane: 12.maja.2009 22:18:25 
Użytkownik

nie pamietam jakie przewody. strzały różnie raz mi strzelił przy ruszaniu a raz jak dodałem gwałtowniej gazu ale to tylko 2 razy strzelił. tak to mam spokój. moze to sonda własnie. dzis odebrałem od gazownika i narazie chodzi jak marzenie (odpukać w niemalowane) ;)

Tytuł:
PostNapisane: 12.maja.2009 22:41:09 
Użytkownik

Wtrącę się do tematu.

Do chłopaków z Mogilna: pochodzimy z jednego winkla :D (Ja jestem z Trzemeszna)
Chciałbym się odnieść do mecha z Cytrynowa. Też robię u niego auto i jestem generalnie zadowolony. Zdarzają mu się drobne pawie, ale jest z pewnością uczciwy i raczej wie co robi. Jeżeli coś mu się "przydarzy", to bierze na siebie odpowiedzialność (i oczywiście koszty). Ja raczej go polecam.

Z moim autem też trochę nawalczyliśmy, ale koniec końców jest ok. Gdybym miał policzyć dojazdy do innych mechaników, eksperymanty z poszczególnymi częściami itp. to w porównaniu do tego, co u niego zostawiłem, to wyszło półdarmo. I co dla mnie najważniejsze, to nie uważa siebie za alfę i omegę światowej motoryzacji.
Ja go zdecydowanie polecam.

OT: Widzę, że AKP rozwija się także na granicy PGN i CMG ;)
Może jakiś spocik lokalny? Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to załóżmy osobny temat. Wiem też, że po Mogilnie śmiga całkiem ładna C4/S4. Może uda się coś zorganizować...

Tytuł:
PostNapisane: 12.maja.2009 22:47:45 
Użytkownik

Yoss napisał(a):
Wtrącę się do tematu.

Do chłopaków z Mogilna: pochodzimy z jednego winkla :D (Ja jestem z Trzemeszna)
Chciałbym się odnieść do mecha z Cytrynowa. Też robię u niego auto i jestem generalnie zadowolony. Zdarzają mu się drobne pawie, ale jest z pewnością uczciwy i raczej wie co robi. Jeżeli coś mu się "przydarzy", to bierze na siebie odpowiedzialność (i oczywiście koszty). Ja raczej go polecam.

Z moim autem też trochę nawalczyliśmy, ale koniec końców jest ok. Gdybym miał policzyć dojazdy do innych mechaników, eksperymanty z poszczególnymi częściami itp. to w porównaniu do tego, co u niego zostawiłem, to wyszło półdarmo. I co dla mnie najważniejsze, to nie uważa siebie za alfę i omegę światowej motoryzacji.
Ja go zdecydowanie polecam.

OT: Widzę, że AKP rozwija się także na granicy PGN i CMG ;)
Może jakiś spocik lokalny? Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to załóżmy osobny temat. Wiem też, że po Mogilnie śmiga całkiem ładna C4/S4. Może uda się coś zorganizować...

każdy ma swoje zdanie, ja zrezygnowałem z niego bo 3 razy zaprowadzałem mu samochód i cały czas palił 18l a mam 2.0 16V tylko, fakt faktem nie zakładałem lpg u niego bo już jupiłem z instalacją, trzeba przyznać, że oddał kase za złą sonde, którą założył i kropka, znam dużo ludzi z mogilna, którzy robili u niego auta i są zadowoleni ale z ke-jetem coś mu nie idzie

spot jak najbardziej, ostatnio przeglądałem Twój wątek w Teraz My i ostatnie zdjęcie jest koło wiatraka w Kołaczkowie chyba i dopiero przez to zerknąłem skąd jesteś, no i patrze Trzemeszno :P

Tytuł:
PostNapisane: 12.maja.2009 22:59:24 
Użytkownik

Spocik jak najbardziej :d -> http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=92662

ja nie mówię ze ten gazownik jest zły. ale widocznie nie umie rozwiązać problemu z moim silnikiem. moze faktycznie sonda jest trafiona i potrzeba wymiany.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1