asia2013 napisał(a):
Tak właściwie to zaczynając ten wątek chciałem się dowiedzieć czy podczas kontroli drogowej policjant może zabrać mi dowód jeżeli mam napisane na lampie H7 or D1S i tylko tyle, czytałem forum wielokrotnie i wiem, że mogą razić, nie ma samopoziomowania itp. Interesuje mnie tylko to czy w razie chęci skonfiskowania dowodu rejestracyjnego mogę dyskutować z policjantem, czy nie ma sensu.
Nie dyskutuj, ponieważ masz ksenon w oprawie H7 a to jest nielegalne. Aby mieć spokój z policją musisz zaopatrzyć się w żarnik d1s, przetwornicę, no i przydały by się spryskiwacze. Samego poziomowania nie sprawdzą na drodze, więc można sobie je podarować.
MorgothV8 napisał(a):
Ale piszesz o HID-ach w normalnym reflektorze czy o HID-ach w soczewkach?? Bo to drugie da się spokojnie ustawić pod ty kątem co piszesz. A jak zamiast chińskich żarników dasz ori D2S 4300K to już właściwie niewiele rózni się od prawdziwego ksenona i da się odróznić
Nie wszystkie soczewki halogenowe mają taki sam kształt wiązki światła jak ksenon. Rzekł bym, że bardzo mało soczewek h7 ma tą samoą przesłonę co ksenonowe soczewki.
Heveliusz
Nie chodziło mi o kształt przesłony, tylko o gniazda żarówek / żarników, o ile h7 i d2s są ze sobą zamienne (+adapter), to w przypadku d1s jakoś mi się to nie widzi. Jedynym rozwiązaniem na założenie żarnika d1s do gniazda h7 jest nakręcenie na gniazdo takiego koszyczka. Bo tak plug and play, to raczej nie wyjdzie.