.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 16:12:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [2,5 tdi v6 tiptronic AFB] asb dziwnie pracuje
PostNapisane: 12.lip.2009 09:47:33 
Użytkownik

Witam Klubowiczow ! Od ok. miesiąca jestem szczęśliwym :) posiadaczem Audi kombiaka 2.5 tdi V6 z 1999. Nie dawno zwróciłem uwagę na fakt, że tip dziwnie zmienia dwa pierwsze biegi tzn. przełącza je jakby na dwa razy. Po ruszeniu z miejsca leciutko "czuć" zmianę biegu ale dalej jest pierwszy- dopiero za chwilkę następue całkowite przełączenie na dwójkę . Na 2-ce jest tak samo. Pozostałe biegi zmienia normalnie. Nie ma jakiegoś szarpania czy hamowania,wszystko odbywa się płynnie. Olej i filtr asb niedawno zmieniłem.Wydaje mi się że tak było od czasu zakupu auta , ale pewnie nie zwróciłem na to uwagi. Auto ma 250 tyś. przebiegu. Bardzo proszę o jakieś sugestie w tej sprawie . Pozdrawiam !

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2009 10:14:30 
Użytkownik

Czas zająć się silnikiem i jego podzespołami. Ja bym obstawiał układ podciśnienia EGR lub turbosprężarkę. Skrzynia domaga się dla siebie założonego momentu obrotowego, a nie otrzymuje go więc może występować podobne zjawisko. Jeśli będziesz już pewny na 100% że masz sprawny EGR, T i resztę klamotów wtedy szukaj innych przyczyn ;) . Przerabiałem to u siebie. Niestety auta z ASB wymagają 100% sprawnego silnika w przeciwieństwie do aut z manualną skrzynią, gdzie sam decydujesz kiedy zmienić bieg i możesz nigdy nie zauważyć zmian w sprawności silnika. To tak ode mnie, gdyż miałem podobny problem ;) (zresztą można by znaleźć kilka podobnych aut na forum, których problem ze skrzynią pochodził właśnie od silnika).

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2009 12:15:38 
Użytkownik

Dzięki za szybką reakcję ! Z tego co wiem to turbina była robiona i teraz jest OK , ale co do EGR-a to nie mam pojęcia. Czy można go jakoś wyczyścić lub zregenerować czy lepiej wymienić na nowy? Natychmiast się tym zajmę. Pozdro !

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2009 12:28:49 
Użytkownik

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53752

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2009 13:13:05 
Użytkownik

Bardzo Wam dziękuję za info ! Jak przerobię temat na autku to napiszę o rezultatach. Pozdrawiam !

Strefa czasowa: UTC + 1