.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 00:25:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 2,6 q] Możliwe jednoczesne uszkodzenie G4 i G40?
PostNapisane: 27.sie.2009 21:24:00 
Klubowicz

Manewrowałem na parkingu i zgasł silnik (już się zdarzało jak za słabo naciskałem na gaz). Zawsze odpalał od razu, ale teraz kręcił i nic. Podpiąłem vaga i wyświetlił dwa błędy - G4 i G40 brak sygnału. Czy możliwe żeby oba padły równocześnie - tak bez powodu? Czy może jest jakaś wspólny element (kabel, masa itp.) który jeszcze sprawdzić :?:

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2009 05:42:18 
Użytkownik

Auto: Audi A8, Audi A4
Miałem podobny przypadek. Mechanicy podczas serwisowania nie wiadomo po co rozpięli opaskę spinającą wiązkę biegnącą do czujników która znajdowała się w pobliżu drążka kierowniczego z lewej strony. Podczas manewrowania wiązka zawadzała o drążek aż do momentu, że wyciągnięte przewody zaczęły dotykać półosi. W końcu przetarły się i któregoś ranka gdy mi się jak zwykle spieszyło musiałem poprosić kolegę o podwiezienie :( (fordem :/ .... brrr... a fuj :513: )

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2009 09:28:24 
Klubowicz

:) Było by dobrze gdyby to tylko kabelki - sprawdzę.
A przy okazji, czy wystarczy wymienić sam środek np. http://www.allegro.pl/item722824620_czujnik_halla_hala_audi_vw_seat_skoda_nowy.html czy jednak szukać całego z 2,6 lub 2,8?
Co do tego w na wale (G4) to chyba trzeba cały.

:!: :!:
Najpierw wypiąłem wtyczkę z halla położenia wałka rozrządu i zmierzyłem napięcie pomiędzy skrajnymi pinami we wtyczce. Było ponad 10V - więc napięcie dochodzi. Pomierzyłem rezystancję pomiędzy stykami w czujniku, ale albo wychodziły megaohmy, albo przerwa - chyba też ok. Włączyłem wtyczkę i silnik zapalił :peace:
Błędy (G4 i G40) skasowałem. A potem, żeby się upewnić co powodowało błędy (bo były dwa), wypiąłem wtyczkę z tego halla i nie udało się uruchomić silnika. Wyświetlił ponownie G4 i G40. Czyli przy uszkodzeniu jednego wywala dwa błędy :?:
Silnik chodzi jak trzeba, ale i tak wymienię ten czujnik. :)

Strefa czasowa: UTC + 1